Είναι μία συνοικία γνωστή σε όλους μας. Ερχόμαστε σε επαφή μαζί της σχεδόν καθημερινά αφού δεν χορταίνουμε τις βόλτες στα σοκάκια της. Βόλτες πρωινές, απογευματινές και βραδινές. Τα Αναφιώτικα είναι η πιο γραφική και λιλιπούτεια συνοικία της Αθήνας και δεν αμφιβάλλει κανείς γι’αυτό.
Για την ιστορία…
Η συνοικία των Αναφιώτικων, βρίσκεται σκαρφαλωμένη στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας. Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.
Σπίτια βαμμένα από λευκό και γαλάζιο χρώμα, στενά σοκάκια που σε καλούν να ταξιδέψεις για λίγο στις Κυκλάδες, ανθισμένες αυλές που ευωδιάζουν Ελλάδα. Αυτές είναι λίγο πολύ, οι εικόνες που συναντάς περπατώντας στα Αναφιώτικα. Μέσα στο γκρίζο της τσιμεντούπολης, υπάρχει ένας επίγειος παράδεισος που σε ταξιδεύει σε μέρη ονειρικά. Σε αυτή την συνοικία της Αθήνας, νιώθεις ότι πρωταγωνιστείς σε ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’60, ότι κάθε μέρα βρίσκεσαι σε μόνιμες διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί και φυσικά μένεις έκπληκτος απ΄την γραφικότητα της και την θέα που έχει.
Γεύσεις και Ουζάκι
Η πλέον αγαπημένη διεύθυνση στη γειτονιά με το περισσότερο νησιώτικο άρωμα στην Αθήνα, τα Αναφιώτικα, πέρα από την φυσική ομορφιά της, σε καλεί να δοκιμάσεις και τις γευστικές γωνιές της, τόσο για φαγητό, όσο και για καφέ ή ουζάκι.
Μια υπερυψωμένη αυλή, περικυκλωμένη από γλάστρες και στρωμένη με πλακάκια όπως το σπίτι στο χωριό, διακοσμείται από παλιές φωτογραφίες της Αθήνας και προσφέρει… στρατηγική θέση για χάζι στην περαντζάδα της ομώνυμης οδού Κλεψύδρας, που κατηφορίζει προς τους Αέρηδες. Μην φύγετε, αν δεν δοκιμάσετε το ολόφρεσκο cheesecake και την σοκολατόπιτα! Το βράδυ, για να συνοδεύσετε την ουζοκατάνυξη, προτιμήστε τις παραδοσιακές πίττες από τις ολίγον «τουριστίκ» ποικιλίες.
Το πανεπιστήμιο της Οδού Θεωρίας
Όταν ο Όθωνας εξέδιδε το διάταγμα για την σύσταση του πρώτου πανεπιστημίου του ελληνικού κράτους, η Οικία Κλεάνθους –σπίτι του αρχιτέκτονα Σταμάτιου Κλεάνθη– θεωρήθηκε η καταλληλότερη στέγη του, καθότι ήταν ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κτίρια της Αθήνας. Και μπορεί πλέον να υστερεί σε μέγεθος δίπλα σε πολυκατοικίες μεγαθήρια, παραμένει όμως ξεχωριστό λόγω της ιδιαιτερότητας που το θέλει ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της αποκαλούμενης προ-οθωνικής αρχιτεκτονικής στην πόλη.
Το εντυπωσιακό κτίριο στεγάζει σήμερα το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, χειρόγραφα και σπάνια βιβλία, διπλώματα και προσωπογραφίες των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, το οποίο σχεδίασε ο Ν. Γύζης για την επέτειο των πενήντα χρόνων. Κατά καιρούς διοργανώνονται στο μουσείο περιοδικές εκθέσεις, ενώ το αίθριο του Μουσείου φιλοξενεί συχνά παραστάσεις θεάτρου και χορού, αλλά και συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο ή με συμβολικό αντίτιμο.
TIPS—> Την ωραιότερη θέα του Λυκαβηττού θα απολαύσετε από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Βράχου, που μοιάζει κτισμένο ακριβώς απέναντι από τον δεύτερο ομορφότερο λόφο της Αθήνας, ενώ υπέροχη, πανοραμική θέα όλης της Αθήνας απολαμβάνει και το σημείο όπου η ανηφορική οδός Πανός συναντά την Θεωρίας
Πως θα πάω στα Αναφιώτικα;
Για να… ταξιδέψετε στα Αναφιώτικα, δε χρειάζεται ούτε πλοίο, ούτε αεροπλάνο. Αρκεί να κατεβείτε στο σταθμό του μετρό «Ακρόπολη» και να περπατήσετε την οδό Λυσικράτους, που βρίσκεται κοντά στις στήλεςτου Ολυμπίου Διός. Από το μνημείο Λυσικράτους ακολουθήστε την οδό Σέλλεϋ. Μπορείτε επίσης να φτάσετε εκεί από την οδό Αιόλου (στάση μετρό «Μοναστηράκι»), αφού περάσετε τους Αέρηδες και ανεβείτε τα σκαλάκια που οδηγούν στην είσοδο του Παλαιού Πανεπιστημίου. Τέλος, από την οδό Μητροπόλεως, στρίψτε στη Μνησικλέους και ανεβείτε την οδό Ραγκαβά.
Η ευκολότερη, πρόσβαση στα Αναφιώτικα είναι από τα σκαλάκια που ξεκινούν στο πλάι του Άη-Γιώργη του Βράχου, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, απολαμβάνουν την καλύτερη θέα στον Λυκαβηττό απ’ όλη την Αθήνα. Όταν ξεκινήσετε να τα ανεβαίνετε, θα έχετε την εντύπωση ότι καταλήγουν σε αδιέξοδο –συνηθίστε το και συνεχίστε να ανεβαίνετε, έτσι μοιάζουν σχεδόν όλα τα δρομάκια-σκαλάκια στα Αναφιώτικα.