Home / IN & OUT / Εικαστική Έκθεση με τίτλο “Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εικαστική Έκθεση με τίτλο “Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους

Εικαστική έκθεση με θέμα τους ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ από τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 δημιούργησε ένα μακρύ κατάλογο αγνοουμένων προσώπων. Αρχικά ο αριθμός των αγνοουμένων ήταν 1.619. Αυτοί ήταν κυρίως ή και μόνο στρατιωτικοί και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι είτε συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974, είτε εξαφανίστηκαν μετά από μάχες ή και πολύ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και είναι έως και σήμερα αγνοούμενοι…

Για 44 ολόκληρα χρόνια!

Ο χρόνος όμως κυλά αργά και βασανιστικά για τους εκατοντάδες συγγενείς που περιμένουν ένα νέο… Μια εξέλιξη… Ένα «τέλος» που θα τους λυτρώσει από την αναμονή των τεσσάρων δεκαετιών και μερικών χρόνων.

Τα γιατί… αναπάντητα. Τα ερωτήματα… δεκάδες. Ο πόνος… δυσβάσταχτος. Η απουσία, δεδομένη!

Για την μάνα που έχασε το σπλάχνο της.

Για την σύζυγο που έχασε τον άνθρωπο της.

Για το παιδί που έχασε τον πατέρα του.

Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και την Σχολή Εικαστικών Τεχνών ARTe, για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση με θέμα τους ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ.

Στόχος όχι μόνο να ευαισθητοποιήσουν με μοναδικό τρόπο το κοινό αλλά και να προβάλλουν το θέμα των ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ και κυρίως την απουσίας τους. Την απουσία, όπου για 44 ολόκληρα χρόνια «σκοτώνει» βουβά τους εκατοντάδες συγγενείς.

Από τις 5 Ιουνίου έως και τις 8 Ιουνίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση και πληθώρα άλλων καλλιτεχνικών δρώμενων αλλά και ημερίδα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, νομικών, διπλωματών αλλά και ανθρώπων που άπτονται του θέματος των αγνοούμενων.

Παράλληλα, στην διάρκεια του τετραημέρου θα προβάλλονται οι φωτογραφίες και τα ονόματα των ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ.

Η εικαστική έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και της Α.Ε. τους Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

«Ένα εικαστικό γεγονός που ρίχνει το φως του προβολέα πάνω σε μια ανοιχτή πληγή κι αναδεικνύει το αέναο πάθος είναι σχεδόν θα λέγαμε συνηθισμένο στην ιστορία της τέχνης. Μια έκθεση, όμως, που προβάλλει για πρώτη φορά μια ανθρωπιστική τραγωδία που έχει λάβει χώρα εδώ και 44 χρόνια, δίχως άλλη προηγούμενη εικαστική αναφορά, κάνει τούτη την πληγή να αναφαίνεται μέσα από το σκοτάδι της αδιαφορίας, ακόμα βαθύτερη, υπάρχουσα κι αγιάτρευτη μέσα στις ψυχές των συγγενών των αγνοουμένων από την Κυπριακή τραγωδία του 1974.

Οι καλλιτέχνες της ARTe αποφάσισαν με τόλμη κι ανείπωτη συγκίνηση να σχολιάσουν την περίπτωση του Αγνοούμενου. Οι προσεγγίσεις πολυποίκιλες. Η έρευνα τους πρωτοφανής για μια εποχή που ίσως ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα. Οι παρεμβάσεις τους συγκλονιστικές. Η έκφραση της δημιουργικής τους αλήθειας βασίζεται στον διαχωρισμό της ίδιας της λέξης ως έννοια δίχως το Α στερητικό, ώστε να απομονωθεί εν τέλει η Λήθη. Α – λήθη = Αλήθεια. Δεν πρέπει να ξεχαστεί τίποτα! Η φανέρωση, η αποκάλυψη, ή μάλλον η επιφάνεια ολόκληρης της τραγωδίας, διαχρονικά, είναι προϊόν της ίδιας της τέχνης, αποτελεί προορισμό της.

27 καλλιτέχνες, επιλεγμένοι σπουδαστές – καλλιτέχνες της σχολής της ARTe αναλαμβάνουν λοιπόν τούτο το χρέος. Ένα χρέος που θυμίζει την σκυτάλη στον ατέλειωτο αγώνα δρόμου των συγγενών κάθε ενός αγνοούμενου. Εκεί που αποστερεύουν τα λόγια (ή οι εναγώνιες παρακλήσεις) αναλαμβάνουν οι εικόνες. Και πιστέψτε με, οι εικόνες, και πόσο δε οι εικόνες τούτης της έκθεσης, δεν ικετεύουν κανέναν….».

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

Μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη σελίδα της εικαστικής έκθεσης για να ενημερώνεστε συνεχώς για νέες πληροφορίες.

https://www.facebook.com/agnooumenoi/?ref=page_internal

Δείτε παρακάτω το σποτ που θα προβάλλεται από τους χορηγούς επικοινωνίας, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).

5/6
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 20:00
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: 20:45
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ: 21:15
6/6
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ. ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
Κινηματογραφική αίθουσα Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΧΑΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Δημοσιογράφος.
17:00 ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΖΗΝΩΝΟΣ. Συνεργάτης Ελληνοκύπριου εκπροσώπου Δ.Ε.Α
«Στην πορεία της αναζήτησης των αγνοουμένων»
17:40 ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ. Ιστορικός Τέχνης. Αναπληρωτής καθηγητής στην
Φιλοσοφική σχολή Αθηνών, τμήμα θεατρικών σπουδών.
«Η έννοια του αγνοούμενου στην τραγωδία του Ευριπίδη, Ιφιγένεια
εν Ταύροις»
«…πολὺς ταραγμὸς ἔν τε τοῖς θείοις ἔνι κἀν τοῖς βροτείοις» στιχ. 572 – 573
18:20 ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ. Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο
Πανεπιστήμιο.
«Οι αγνοούμενοι και οι αγνοούντες»
19:00 Διάλειμμα. Καφές και χυμοί.
19:30 Φώτης Φωτίου. Προεδρικός Επίτροπος.
«Πολιτική προσέγγιση του ανθρωπιστικού προβλήματος»
7/6
ΗΜΕΡΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Ξεναγεί ο Επιμελητής της έκθεσης, Βαγγέλης Παππάς.
1η ξενάγηση: 12:00 – 2η ξενάγηση: 19:30
8/6
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΘΕΣΗΣ.
20:00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ. Ε/Κ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Δ.Ε.Α.
20:15 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: ΑΤΤΙΛΑΣ ‘74
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Comments

comments

About Χαρά Μαρκατζίνου

Αστερόσκονη και χαμόγελο, αγάπη και φως, όνειρα και ταξίδια. Με λένε Χαρά κι αυτό τα λέει όλα...Πασπαλίζω απλόχερα χαμόγελα και χαρίζω αγκαλιές. Ερωτεύομαι με πάθος χωρίς να είναι λάθος...Η αλήθεια μου είναι η δύναμή μου κι αν κοιτάξεις στα μάτια μου θα δεις αυτό που νιώθω. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για μένα και η συγγνώμη είναι λύτρωση. Λύτρωση όμως είναι και το γράψιμο, που υπήρξε πάντα διέξοδος και τρόπος έκφρασης στη ζωή μου. Γράφω και ταξιδεύω, ζωγραφίζω κι ονειρεύομαι...
x

Check Also

Βιβλιοκριτική: “Μυρωδιά από σανίδι”, Κώστας Κρομμύδας – Χαρά Μαρκατζίνου

Το 6ο κατά σειρά μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα «Μυρωδιά από σανίδι» κυκλοφόρησε ...

Το δωδεκάμηνο της νύχτας – Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Κωνσταντίνας Σούλτη

Την Κυριακή 29/4, η Άνεμος Εκδοτική παρουσίασε την πρώτη ποιητική συλλογή της ...