Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό σας - Της Δέσποινας Λιγκουνάκη

Της Δέσποινας Λιγκουνάκη

Ηάνοιξη έχει έρθει κι επίσημα και μία παρέλαση από φρέσκα φρούτα και λαχανικά περνάει από το πιάτο μας. Από πρωινό γεμάτο φρούτα μέχρι συνοδευτικά λαχανικών που επισκιάζουν το κυρίως γεύμα, προσανατολιζόμαστε προς την εύρεση δημιουργικών και γεμάτων χρώμα τρόπων να τρώμε υγιεινά.

Αλλά μαντέψτε τι! Τρώγοντας καθημερινά μια ποσότητα φρούτων μπορεί να φέρει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του μεταβολισμού σας.

Η διατήρηση της λειτουργίας του οργανισμού μας απαιτεί τη σωστή ισορροπία βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων τωνφυτικών ινών, των πρωτεϊνών, των λιπαρών και των υγιεινών υδατανθράκων. Κάθε εποχή έχει τα τρόφιμα της, που τρώγονται καλύτερα και μερικά από αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στη διατήρηση ή την αύξηση του μεταβολισμού.

1. Ραπανάκι

Έρευνες έδειξαν ότι απλώς πίνοντας το νερό από τον βρασμό τους μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό σας ρυθμό. Τα ραπανάκια έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες και ελάχιστες θερμίδες -μόλις 19 kcal ανά φλιτζάνι- με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον κορεμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

2. Σπαράγγια

Αυτό το λαχανικό με χαμηλή θερμιδική αξία θα πρέπει σίγουρα να μπει στην καθημερινότητάσας Ένα  ολόκληρο φλιτζάνι μαγειρεμένο σπαράγγια είναι μόλις 30 θερμίδες, αλλά έχουν το 73% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, 180% της βιταμίνης Κ και 61% του φυλλικού οξέος. Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με την αύξηση της καύσης λίπους, ειδικά όταν συνδυάζεται με την τακτική άσκηση.Επιπλέον, το σπαράγγι είναι επίσης ένα φυσικό διουρητικό, οπότε θα αποβάλλει την περίσσεια νατρίου (αλατιού) από τον οργανισμό σας.

3. Φράουλες

Είναι μια καλή επιλογή για επιδόρπιο (ή απλά ένα γλυκό σνακ). Οι  φράουλες θα πρέπει να είναι το δικό σας γρήγορο σνακ: είναι έκρηξη με θρεπτικά συστατικά, παρά το μικρό τους μέγεθος. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι φράουλες έχει μόλις λιγότερες από 50 θερμίδες και παρέχει το 150% των καθημερινών συστάσεων για τη βιταμίνη C – που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά και το λίπος.

4. Αγκινάρες

Όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός ισχυρού μεταβολισμού, είναι όλα σχετικά με τις ίνες – γι ‘αυτό οι αγκινάρες είναι μια έξυπνη επιλογή.

Αυτά τα ευέλικτα ανοιξιάτικα λαχανικά είναι μια από τις καλύτερες πηγές ινών, που βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης, των σακχάρων στο αίμα και της όρεξης. Η καθημεριν΄λη πρόσληψη ½ φλιτζανιού αγκινάρες, προσφέρει 7γρ φυτικών ινών, το οποίο θα σας βοηθήσει να σας κρατήσει χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με πολύ λιγότερες θερμίδες.

5. Φάβα

Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, και οι ανεπάρκειες του στον οργανισμό  έχουν συνδεθεί με βραδύτερο μεταβολισμό. Επίσης, η φάβα είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης, μυϊκής πρωτεΐνης (7 γραμμάρια/1/2 φλιτζάνι), η οποία προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση.

6. Βερίκοκα

Τα βερίκοκα  είναι πλούσια σε σίδηρο. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αυτή τη θρεπτική ουσία και γνωρίζουμε ότι οι ανεπάρκειες του σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Η κατανάλωση ενός τετάρτου φλιτζανιού από αποξηραμένα βερίκοκα – ή δύο έως τρία φρέσκα βερίκοκα την ημέρα – μπορεί να σας προμηθεύσει σχεδόν το 20% της καθημερινής σας ανάγκης για σίδηρο.

7. Πικραλίδα Πράσινη

Οι περισσότεροι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι ορισμένα μέρη του φυτού δρουν ως φυσικό διουρητικό, ανακουφίζοντας το πρήξιμο και την κατακράτηση του νερού, όπως επίσης οι βιταμίνες Α και Κ καταστέλλουν  την όρεξη και βελτιώνουν την πέψη. Για το λόγο αυτό, λέει, προσθέτοντας μερικά από αυτά τα πράσινα στη σαλάτα σας ίσως αξίζει μια ευκαιρία

8. Λαχανίδα Kale

Ξέρουμε ότι έχετε πάθει εμμονή μ αυτό το λαχανικό τα τελευταία χρόνια οπότε θεωρήστε αυτό το άρθρο έναν ακόμη λόγο για να διατηρήσετε τη φυλλώδη πράσινη συνήθεια. Η λαχανίδα είναι γεμάτη ασβέστιο (137 mg /φλιτζάνι)και φυτικές ίνες που κάνουν το σώμα να δουλέψει σκληρότερα για να το χωνέψει. Είναι στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να μεταβολίσει το λίπος πιο αποτελεσματικά.

 9. Μπρόκολο

Ακόμα περισσότερο από τη λαχανίδα, το μπροκολίνι έχει πάνω από 500 mg ασβεστίου σε μερίδα. Το ασβέστιο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το μεταβολισμό του λίπους στο σώμα σας.

10. Σανγκουίνι

Τα σαγκουίνια, γνωστά για τις υπερβολικά ποσότητες σε βιταμίνη C, μπορούν να ικανοποιήσουν την όρεξή μας για μια γλυκιά και πικάντικη επιλογή. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού American College of Nutrition, άτομα που τρώνε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C καταναλώνουν περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια μέτριας άσκησης σε σύγκριση με άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C.

(Συνεχίζεται)

Η Δέσποινα Λιγκουνάκη είναι τελειόφοιτος διαιτολόγος-διατροφολόγος,
μέλος της ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή: www.omorfizoi.gr