Home / FASHION ART DECO / Bookwaves / Βραβεία Κοινού Public, η βραδιά της απονομής – Έλια Κουρή

Βραβεία Κοινού Public, η βραδιά της απονομής – Έλια Κουρή

Φέτος είχα την χαρά και την τιμή να συμπεριληφθώ στους καλεσμένους που παρακολούθησαν από κοντά την 5η συνεχή απονομή των βραβείων βιβλίου από τα Public. Ήταν μια πολύ ζεστή βραδιά που έλαβε χώρα στο Θέατρο Παλλάς στο Σύνταγμα, την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, μια μέρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Μια φαντασμαγορική βραδιά την οποία παρουσίασε με το μοναδικό υποκριτικό του ταλέντο ο Οδυσσέας Παπασπαλιόπουλος. Φέτος στα Βραβεία Βιβλίου Public συμμετείχαν 1.800 Έλληνες συγγραφείς, 160 εκδοτικοί οίκοι και 2.500 βιβλία υποψήφια σε δέκα διαφοτερικές κατηγορίες. Το βιβλιοφιλικό κοινό, οι λάτρεις του βιβλίου και οι υποστηρικτές του θεσμού της φιλαναγνωσίας αγκάλιασαν ενεργά τον θεσμό με 289.000 ψήφους. Βραβεύτηκαν οι συγγραφείς και τα βιβλία τους που επικράτησαν σε 10 διαφορετικές κατηγορίες: Ελληνικό Μυθιστόρημα, Ελληνικό Διήγημα, μεταφρασμένο στα ελληνικά μυθιστόρημα-διήγημα της χρονιάς, Ελληνικό Non-Fiction, Ελληνική Σύγχρονη Ποίηση, Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία, Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας στην Ελληνική Πεζογραφία, Ηρωίδα-Έμπνευση και Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο. Παράλληλα, απονεμήθηκαν τέσσερα Ειδικά Βραβεία, για τα οποία ψήφισαν κριτικές επιτροπές από επαγγελματίες του κλάδου.

Η φετινή απονομή συνέπεσε με το γεγονός ότι η πόλη μας, η Αθήνα είναι Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018 και η ταλαντούχα ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου διάβασε με την μοναδική φωνή της ένα κείμενο αφιερωμένο στην Αθήνα και τον πολιτισμό της. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ήταν εκπληκτικός στον ρόλο του Γραμματοκατασκευαστή σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πολύχρωμο σκηνικό που απεικόνιζε το εργαστήριό του. Για κάθε βραβευθέντα και για κάθε κατηγορία δημιουργούσε και ένα μικρό σκετσάκι που έβαζε τους παρεβρισκόμενους στο κλίμα και την ατμόσφαιρα του εκάστοτε «ρόλου». Παρευρέθηκαν συγγραφείς, όχι μόνο όσοι βραβεύτηκαν, εκδότες, εκπρόσωποι του εκδοτικού κλάδου, άτομα από την ομάδα των Public που προλόγησαν την εκδήλωση και ευχαρίστησαν όλους για τη συμμετοχή και την παρουσία τους, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και αναγνώστες.

 

Μεγάλος νικητής της βραδιάς στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα ήταν ο Στέφανος Δάνδολος και το Ιστορία χωρίς Όνομα, το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το οποίο απέσπασε και το ειδικό βραβείο Βιβλιοπωλείων Public για μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση και non-fiction.

Eπίσης βραβεύτηκαν οι: Ελληνικό dιήγημα: Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή, Τζούλια Γκανάσου, εκδόσεις Γκοβόστη. Το βραβείο απένειμε ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης.

Μεταφρασμένο μυθιστόρημα/διήγημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα): Ο Στόουνερ, John Williams, μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου, εκδόσεις Gutenberg. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης.

 

Ελληνικό Non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία, ψυχολογία): Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ.α’: 1942- 1974, Αλέξης Παπαχελάς, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος της εκπομπής ‘’Μηχανή του Χρόνου’’, Χρήστος Βασιλόπουλος.

Ελληνική Σύγχρονη Ποίηση: Τα πέρα μέρη, Μυρσίνη Γκανά, εκδόσεις Μελάνι. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος και ιδρυτής της ομάδας Διαβάζω για τους άλλους, Αργυρώ Σπυριδάκη.

Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία: Το τέταρτο αλογάκι, Διονύσης Λεϊμονής, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Φίλων της Μέριμνας, Ζωή Δελατόλα.

 

Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία: Ο άνθρωπος φωτιά, Κωνσταντίνος Πατσαρός, εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βραβείο απένειμε ο Ολυμπιονίκης στους κρίκους, Λευτέρης Πετρούνιας.

Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου): Σχολείο ζαχαροπλαστικής, Χρήστος Βέργαδος, εκδόσεις Διόπτρα. Το βραβείο απένειμε ο κριτής στο Masterchef και executive chef στο εστιατόριο Feedel Urban Gastronomy, Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

 

Ελληνική Πεζογραφία από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα: Η νύχτα του Σάουιν, Φραντζέσκα Μάνγγελ, εκδόσεις Bell. Το βραβείο απένειμε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Κατηγορία «έκπληξη» Ήρωας/ Ηρωίδα-Έμπνευση: Ρένα, Αύγουστος Κορτώ, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι.

Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: Σπόρος, Κηφισιά. Το βραβείο απένειμε ο Τυπογράφος, Νίκος Βοζίκης.

 

Η βραδιά πλαισώθηκε μουσικά από την τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι και την ομάδα Fonές και ο συνθέτης Δημήτρης Καλαντζής και οι μουσική ορχήστρα του.

Τα ειδικά βραβεία που δόθηκαν ήταν τα εξής:

Καλύτερη Εικονογράφηση σε παιδικό βιβλίο: Η νύχτα των θαυμάτων, Νευροκοπλή Βασιλική  εικονογράφηση Παναγιώτα Καρτσακάλη, εκδόσεις Λιβάνη. Το βραβείο απένειμε η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Λεώνη Βιδάλη. 

Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα: εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε ο CEO των Public Χρήστος Καλογεράκης.

Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public: Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα/ Διήγημα/ Non-Fiction/ Ποίηση: Ιστορία χωρίς όνομα, Στέφανος Δάνδολος, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο: Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων – ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα, Θοδωρής Τσεκούρας, εκδόσεις Petita Demas Ltd.

Τα βραβεία απένειμαν οι Ελπίδα Σταματοπούλου, Υπεύθυνη Βιβλιοπωλείου Public στο Golden Hall και η Φωτεινή Μουρατίδου Υπεύθυνη Βιβλιοπωλείου Public Κατερίνης.

Την εκδήλωση σκληνοθέτησε ο Χρίστος Γεωργίου, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Άγγελος Μέντης, ενώ χορηγοί της βραδιάς ήταν η Huawei με τη νέα εντυπωσιακή σειρά smartphone Huawei P20 και τη ναυαρχίδα της Huawei P20 Pro και η Frezyderm. 

Φωτογραφικό υλικό: http://www.panoulis.gr/index.php?option=com_netphoto&task=view_article&art_id=8344&cat_id=102

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
x

Check Also

Βιβλιοκριτική: Σκουφοκοκκινίτσα, Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Διόπτρα Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη σειρά παιδικών παραμυθιών «Παραμύθια… αλλιώς» από ...

Αγγλία, Σκοτία, Χάιλαντς: Ένα μαγευτικό ταξίδι σε πύργους, κάστρα, πράσινο και γοητευτικές πόλεις – Έλια Κουρή

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει στην Ευρώπη είναι αυτό ...