Home / IN & OUT / Μαρία Μαγδαληνή: Η ταινία της εβδομάδας λέει την πραγματική ιστορία! – Haris Petruzzo

Μαρία Μαγδαληνή: Η ταινία της εβδομάδας λέει την πραγματική ιστορία! – Haris Petruzzo

Η ιστορία του Ιησού έχει εμπνεύσει κατά καιρούς μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Μελ Γκίμπσον, και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ενώ παραλλαγές της έχουμε απολαύσει μέχρι και από τους Μόντυ Πάιθονς! Στην Ελλάδα δε, ο αριστουργηματικός ”Ιησούς από την Ναζαρέτ” του Φράνκο Τζεφιρέλι έχει κάθε Πάσχα την τιμητική του εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια και θα έλεγε κανείς ότι είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας Μεγάλης Εβδομάδας!

Με εφαλτήριο όμως ένα αρχαιολογικό εύρημα που φέρεται να είναι τμήματα περγαμηνής του χαμένου Ευαγγελίου της Μαγδαληνής, η ιστορία αυτή την φορά θα ειπωθεί αρκετά διαφορετικά και μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα! Η σεναριογράφος Φιλίπα Γκόσλετ μετά από πολύμηνη έρευνα και συζητήσεις με ιερείς, ραβίνους, αρχαιολόγους αλλά και μελετητές των γραφών, διαπίστωσε ότι ο καθένας είχε και από μια δική του ερμηνεία και θέλησε έτσι να δώσει φωνή σε ένα ιστορικό πρόσωπο που έχει παραμείνει σιωπηλό για αιώνες και να δικαιώσει οριστικά και αμετάκλητα τον ρόλο της Μαγδαληνής ως την πρώτη από τους ακολούθους του Ιησού που κατανόησε πραγματικά το μήνυμα του.

Στόρι: H Μαρία από τα Μάγδαλα ζει μια συνηθισμένη ζωή μέχρι την στιγμή που η οικογένεια της αποφασίζει να την παντρέψει κάτι που εκείνη δεν θέλει! Νιώθει ότι προορίζεται για κάτι διαφορετικό και επαναστατεί με αφορμή την γνωριμία της με τον Ιησού που δείχνει να είναι ο μόνος που κατανοεί τα θέλω της. Μετά από εντάσεις και τις ενστάσεις της οικογένειας της, αποφασίζει να τον ακολουθήσει για να διαχειριστεί αυτό που πιστεύει ότι την ενώνει με τον Θεό πέρα από τις κοινωνικές προσταγές και ιεραρχίες της εποχής! Έτσι θα βρεθεί στον πυρήνα του κοινωνικού κινήματος του Ιησού και το πνευματικό ταξίδι της θα ξεκινήσει και τελικά θα γίνει ένα με την προκαθορισμένη μοίρα του Θεανθρώπου.

Ο σκηνοθέτης Γκάρθ Ντέηβις λοιπόν που πέρυσι μας έδωσε το συγκινητικό ”Lion”, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα από τα πιο αινιγματικά και αμφιλεγόμενα (μέχρι πρόσφατα) πρόσωπα της ιστορίας! Μέχρι πρόσφατα γράφω γιατί – για όσους δεν το γνωρίζουν –  το 2016 το Βατικανό αναγόρευσε την Μαρία την Μαγδαληνή ως ‘Απόστολο των Αποστόλων’, ως ισότιμη τους και ως την πρώτη μάρτυρα και αγγελιοφόρο της Ανάστασης του,διαγράφοντας οριστικά τους ισχυρισμούς του Πάπα Γρηγόριου (591 μχ) πως η Μαγδαληνή ήταν μια πόρνη. Όταν σας ρωτήσουν τα παιδιά σας λοιπόν να τους πείτε χωρίς φόβο ότι η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν η κορυφαία ακόλουθος και απόστολος του Κυρίου.

Γνώμη: Από τις πρώτες σκηνές της ταινίας παρατηρούμε ότι η Μαρία έχει ένα χάρισμα. Στην πορεία την βλέπουμε να είναι βασική φιγούρα ανάμεσα στους υπόλοιπους αποστόλους και να απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ιησού. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα με πυγμή και γνώμη σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν είχαν τίποτα απ΄τα δύο την φέρνει σε συνεχή αντιπαράθεση με τον Πέτρο (μια ξεκάθαρα ανδρική,αρχηγική φιγούρα) αλλά και με τον Ιούδα που έχει εντελώς λανθασμένη άποψη για το μήνυμα του Ιησού. Αργότερα, την βλέπουμε στο πλευρό του Ιησού κατά την σταύρωση ενώ οι υπόλοιποι μαθητές του κρύβονται, ενώ τέλος είναι αυτή στην οποία παρουσιάζεται μετά την Ανάσταση του. Μέσα από όλα αυτά βλέπουμε ξεκάθαρα το φεμινιστικό μήνυμα που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης και η σεναριογράφος σε εποχές ζόρικες για το Χόλιγουντ και όχι μόνο.

Η καταπληκτική και απόκοσμη πρωταγωνίστρια, Ρούνι Μάρα δηλώνει: Εκείνη θεωρήθηκε πόρνη και ότι είχε τον διάβολο μέσα της, επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί όμως ήταν παρούσα σε όλες τις τελευταίες στιγμές του Ιησού με ρίσκο για την ζωή της, ενώ ο Πέτρος που τον αρνήθηκε τρεις φορές αμέσως μετά την σύλληψη του αγιοποιήθηκε! Είναι ασύλληπτο! Μαζί με την καθηλωτική Μάρα, σε μια ιστορία που θα ειπωθεί για πρώτη φόρα στην μεγάλη οθόνη,το ταίρι της εδώ και αρκετούς μήνες και στην ζωή, ο σπουδαίος Χοακίν Φοίνιξ ως Ιησούς (είναι η εβδομάδα του αυτή καθώς στις αίθουσες βγαίνει και το ποιητικό αλλά και ωμό ”Δεν ήσουν ποτέ εδώ”), ο Τσιουετέλ Έτζιοφορ (12 χρόνια σκλάβος) ως Πέτρος και ο Ταχάρ Ραχίμ (Προφήτης) ως Ιούδας !

Απολαύστε το τρέιλερ και καλές προβολές φίλοι και φίλες!

Ευλόγηcoν!

Comments

comments

About Haris Petruzzo

«... Λίγες φορές στην ζωή μου έζησα στιγμές απόλυτης διαύγειας... Όταν για λίγα, ελάχιστα δευτερόλεπτα η σιωπή καταπίνει κάθε θόρυβο... και τότε μπορώ να νίωσω. Νιώθω, παρά σκέφτομαι... και όλα είναι τόσο ευδιάκριτα. Ο κόσμος όλος τόσο ζωντανός. Ένας κόσμος που γίνεται πραγματικότητα. Δεν καταφέρνω να διαρκέσουν πολύ. Γατζώνομαι επάνω τους, μα όπως όλα, ξεθωριάζουν. Έζησα την ζωή μου χάρη σ’αυτές τις στιγμές. Αυτές με ξαναφέρνουν στο παρόν. Τότε συνειδητοποιώ πως όλα έγιναν όπως ήταν γραφτό να γίνουν...» A Single Man
x

Check Also

Μοιράστηκαν τα Όσκαρ! Καλύτερη ταινία η παραμυθένια ”Μορφή Του Νερού” – Haris Petruzzo

Σε μια βραδιά όπου όλα κύλησαν ήρεμα, το μαγικό παραμύθι του Γκιγέρμο ...

Το Κόκκινο Σπουργίτι: Κατασκοπευτικό θρίλερ η ταινία της εβδομάδας – Haris Petruzzo

Τρεις μέρες έμειναν για την απονομή των Όσκαρ φίλοι και φίλες και ...