Home / FASHION ART DECO / Βιβλιοκριτική: “Μυρωδιά από σανίδι”, Κώστας Κρομμύδας – Χαρά Μαρκατζίνου

Βιβλιοκριτική: “Μυρωδιά από σανίδι”, Κώστας Κρομμύδας – Χαρά Μαρκατζίνου

Το 6ο κατά σειρά μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα «Μυρωδιά από σανίδι» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα στα τέλη Απριλίου και έκανε την πρώτη του ανατύπωση σε λιγότερο από ένα μήνα κυκλοφορίας του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, το πιο ώριμο και μεστό μυθιστόρημα του συγγραφέα που θα σας ταξιδέψει σε έναν μοναδικό έρωτα…

Μυρωδιά από σανίδι…

Μυρωδιά από έρωτα από τις πρώτες κιόλας γραμμές του μυθιστορήματος. Ένος έρωτα αναπάντεχου, απρόσμενου, δυνατού, που καθόρισε τους πρωταγωνιστές του, τη Λυδία και το Νικόλα. Ενός έρωτα που γεννήθηκε πάνω στο σανίδι, που θέριεψε πάνω στο σανίδι, που ταξίδεψε τους ήρωές του ως τον έβδομο ουρανό, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του πάνω στο σανίδι. Ένας έρωτας που παγιδεύτηκε στα δίχτυα ενός παράφορου εγωισμού, χάθηκε από τα μάτια των άλλων μα δεν έπαψε ποτέ να καίει στην καρδιά της Λυδίας και του Νικόλα.

Η εναλλαγή παρόντος με το παρελθόν, τα συναισθήματα του παρελθόντος με την συνειδητοποίησή τους στο παρόν κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα. Τα γεγονότα καθηλώνουν και τα λόγια που προφέρουν η Λυδία στο Νικόλα και το αντίστροφο, είναι μία ωδή στον έρωτα, σε όλες τις πτυχές του, ακόμα και τις πιο σκοτεινές. Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που σε συνδυασμό με τη αριστοτεχνική μυθοπλασία του συγγραφέα σε παρασέρνουν στο μοναδικό κόσμο του θεάτρου. Εικόνες από Ελλάδα, εικόνες από θέατρο, τα φώτα της σκηνής, η μυρωδιά του σανιδιού και ατάκες από θεατρικά έργα είναι εκείνα τα συστατικά που απογειώνουν το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα.

Στη «Μυρωδιά από σανίδι» δίνεται η δυνατότητα στον Κώστα Κρομμύδα να συνδυάσει και τις δύο ιδιότητές του, αυτή του συγγραφέα γράφοντας με μοναδικό τρόπο και αυτή του ηθοποιού, χρωματίζοντας την ιστορία με τη δική του εμπειρία στο σανίδι. Ο μεστός λόγος του συγγραφέα, οι ζωντανοί του διάλογοι και η λυρικότητα της περιγραφής θα κερδίσουν τον αναγνώστη άμεσα και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι τον επίλογο. Διαβάζοντάς το, ίσως να φωτογραφίσετε στιγμιότυπα από μεγάλους έρωτες γνωστών ηθοποιών μας, μόνο για λίγο, καθώς η παράλληλη μυθοπλασία θα σας ταξιδέψει σε άλλα γεγονότα.

Η αφήγηση είναι κινηματογραφική και καθώς οι λέξεις ξετυλίγονται στο χαρτί, το μυαλό του αναγνώστη τις μετατρέπει σε σκηνές ενός θεατρικού έργου. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν σημειώσεις για όλα τα θεατρικά έργα τα οποία αναφέρονται στο μυθιστόρημα, ώστε ο αναγνώστης να πληροφορηθεί για την πλοκή τους, αν δεν την γνωρίζει ήδη.

Ένα θεατρικό εξώφυλλο με ανάγλυφες λεπτομέρειες είναι η αρχή για να πάρουμε μυρωδιά από σανίδι. Κι η ερώτηση που το συντροφεύει, αν «Πέφτει ποτέ αυλαία στον έρωτα», είναι η ερώτηση που καθόλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος περιμένει τον αναγνώστη να δώσει την απάντηση.

Τα συναισθήματα θα σας κατακλύσουν διαβάζοντάς το, θα νιώσετε πώς είναι να σε παρασέρνει στα δίχτυα του ο έρωτας, θα γίνετε ένα με τη Λυδία και το Νικόλα. Όπως και με τα προηγούμενα βιβλία του Κώστα Κρομμύδα, η «Μυρωδιά από σανίδι» είναι ένα μυθιστόρημα που δε θα μπορείτε να το αφήσετε κάτω αφού η αφήγηση των γεγονότων είναι καταιγιστική.

Αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε τον ίδιο τον Κώστα Κρομμύδα και θα μιλήσετε μαζί του, σε κάποιον από τους πολλούς σταθμούς της περιοδείας του – μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των παρουσιάσεων στην σελίδα του συγγραφέα στο Facebook.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή ανάγνωση!

 

Comments

comments

About Χαρά Μαρκατζίνου

Αστερόσκονη και χαμόγελο, αγάπη και φως, όνειρα και ταξίδια. Με λένε Χαρά κι αυτό τα λέει όλα...Πασπαλίζω απλόχερα χαμόγελα και χαρίζω αγκαλιές. Ερωτεύομαι με πάθος χωρίς να είναι λάθος...Η αλήθεια μου είναι η δύναμή μου κι αν κοιτάξεις στα μάτια μου θα δεις αυτό που νιώθω. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για μένα και η συγγνώμη είναι λύτρωση. Λύτρωση όμως είναι και το γράψιμο, που υπήρξε πάντα διέξοδος και τρόπος έκφρασης στη ζωή μου. Γράφω και ταξιδεύω, ζωγραφίζω κι ονειρεύομαι...
x

Check Also

Εικαστική Έκθεση με τίτλο “Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους Εικαστική έκθεση με θέμα τους ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ...

Το δωδεκάμηνο της νύχτας – Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Κωνσταντίνας Σούλτη

Την Κυριακή 29/4, η Άνεμος Εκδοτική παρουσίασε την πρώτη ποιητική συλλογή της ...