Με την έξαρση του διαδικτύου αλλά και της μοναξιάς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν έναν ή μία σύντροφο μέσω internet. Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί για τη χώρα μας. Σύμφωνα με online έρευνα της Microsoft:
- 51% δηλώνει ότι έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία αυτή για να φλερτάρει
- 54% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι προτιμούν να φλερτάρουν στο Instant Messenger παρά πρόσωπο με πρόσωπο
- 27% θεωρούν ότι το διαδίκτυο είναι ο απλούστερος τρόπος για να κάνεις γνωριμίες
- 33% των ερωτηθέντων απάντησαν πως βρήκαν τον έρωτα στον κυβερνοχώρο.
Σήμερα κάθε σπίτι διαθέτει PC ή laptop ή notebook ή tablet με διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με την ηλικία των μελών και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των ενηλίκων. Η εποχή του κυβερνοχώρου έχει αρχίσει προ πολλού κι έχει κατακτήσει κάθε πλευρά της καθημερινότητας μας. Μέσω υπολογιστή και διαδικτύου επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε. Επόμενο λοιπόν είναι να αποτελεί και μέσο αναζήτησης ερωτικού συντρόφου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια δυνατότητα, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού, χωρίς χάσιμο χρόνου. Ένας τρόπος επικοινωνίας εύκολος, γρήγορος, ανώδυνος.
Κάθε εποχή έχει τους δικούς της αποδεκτούς τρόπους ερωτικής προσέγγισης και επικοινωνίας. Τα ερωτικά γράμματα κάποτε, οι ατελείωτες τηλεφωνικές συνομιλίες αργά το βράδυ, τώρα το διαδίκτυο, τα site γνωριμιών, το cyber sex. Είναι μια καινούργια μορφή επικοινωνίας που φέρνει κοντά ανθρώπους σε μια εποχή που ο τρόπος ζωής κάνει τις κοινωνίες κλειστές κι απόμακρες και την προσωπική προσέγγιση όλο και πιο δύσκολη. Μέσα λοιπόν από φωτογραφίες, έξυπνες ατάκες ξυπνά η περιέργεια και με τη δυνατότητα live web camera έρχεται το πρώτο ραντεβού. Η πραγματική επαφή πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς να μεσολαβεί η οθόνη μπορεί να έρθει πολύ αργότερα ή ποτέ.
Ο συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης μπορεί να λέει για μας ότι:
- Είμαστε ντροπαλοί και διστακτικοί άνθρωποι στο να κάνουμε το πρώτο βήμα, έτσι λοιπόν διστάζουμε να αναλάβουμε το ρίσκο της προσωπικής επαφής κι ευθύνης που αυτή συνεπάγεται. Αισθανόμαστε ανασφάλεια με την άμεση κοινωνική επαφή.
- Δεν έχουμε μεγάλο κύκλο γνωριμιών στον πραγματικό κόσμο, μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουμε των αριθμό των επαφών μας, αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι, αποφεύγουμε την κοινωνική απομόνωση.
- Έχουμε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και πολλές υποχρεώσεις λόγω του γρήγορου ρυθμού της καθημερινής ζωής, άρα είναι πολύ βολικός τρόπος για να έχουμε μια υποτυπώδη έστω κοινωνική ζωή, χωρίς να χάσουμε χρόνο με πρακτικά θέματα όπως, με το να ετοιμαστούμε, να βγούμε από το σπίτι, να οδηγήσουμε μέχρι τον τόπο του ραντεβού, κ.α.
- Είμαστε ευαίσθητοι στην απόρριψη και διαλέγουμε πιο εύκολο δρόμο, καλύτερα να μας απορρίψουν στον εικονικό κόσμο παρά στον πραγματικό, το δεχόμαστε πολύ πιο εύκολα και προχωράμε στην επόμενη επιλογή.
- Χρησιμοποιούμε ένα κοινωνικό αποδεκτό τρόπο γνωριμίας, δείχνουμε ότι είμαστε μέσα στα πράγματα αν και εδώ ισχύει το εξής: πολλοί το κάνουν, λίγοι το παραδέχονται από φόβο μην χαρακτηριστούν προβληματικοί στις σχέσεις τους.
- Ακόμα μπορεί να λέει για μας ότι έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε στην πρόσωπο με πρόσωπο αρχική επαφή ή ότι έχουμε εισπράξει απόρριψη ή απογοήτευση από προηγούμενες εμπειρίες.
- Δεν μας αρέσει πολύ ο πραγματικός εαυτός μας και προτιμάμε να προβάλλουμε μια πιο προσεγμένη και ελεγχόμενη εικόνα , εννοείται βελτιωμένη της πραγματικής, που πρώτα αρέσει σε μας και επομένως έχει πολλές πιθανότητες να αρέσει και στους άλλους.
- Έχουμε ανάγκη από ‘συναισθηματική’ απόσταση ασφαλείας την οποία προσφέρει η ασφάλεια της οθόνης και χρειαζόμαστε το δικό μας ρυθμό για να εμπλακούμε συναισθηματικά. Αυτός ο τρόπος είναι βοηθητικός για αυτούς που θέλουν το χρόνο τους. Πάντα όμως υπάρχει ο κίνδυνος να αφεθούμε και να επενδύσουμε σε αυτό που ελπίζουμε ή επιθυμούμε να είναι ο άλλος.
- Εναποθέτουμε προσδοκίες και περιμένουμε να καλύψουμε πραγματικές ανάγκες σε μια μη πραγματική σχέση καθώς δεν γνωρίζουμε επαρκώς την άλλη πλευρά!
Πόσο μπορεί να πετύχει μια σχέση που ξεκινά τόσο εικονικά; Εξαρτάται από το πρώτο τεστ, τη γνωριμία στην πραγματική ζωή. Αν το πρώτο τεστ πάει καλά ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη συνέχεια. Αν μέσα από την προηγούμενη επικοινωνία τα δύο πρόσωπα είχαν μοιραστεί αληθινά κομμάτια του εαυτού τους τότε έχουν μπει οι βάσεις για μια σχέση και να περάσουν σε επόμενα στάδια.
Το κλειδί εδώ είναι η ισορροπία, για να μην εθιστεί κανείς μόνο στην ασφάλεια της οθόνης και ξεχαστεί εκεί. Μπορεί το διαδίκτυο να είναι μια αρχή για νέες γνωριμίες, όμως αν παγιδευτούμε στην ασφάλεια του, ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσουμε να ζούμε ‘εκεί έξω’, στον πραγματικό κόσμο. Κι αυτό σημαίνει απόσταση από την συναισθηματική εμπλοκή, προστασία από το να πληγωθείς, να απορριφθείς αλλά και απόσταση από τη χαρά, το συναισθηματικό μοίρασμα, τη συντροφικότητα, την ανθρώπινη επαφή, από την ίδια τη ζωή. Η επιλογή είναι δική σας και το κόστος της, επίσης!
Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος