Home / Uncategorized / Τα ζώδια και τα στάδια ωρίμανσης της οντότητας – Μαρία Ραπτοδήμου

Τα ζώδια και τα στάδια ωρίμανσης της οντότητας – Μαρία Ραπτοδήμου

zodiakos_kiklos (1)

Η αστρολογία στηρίζεται σε τρία δομικά υλικά. Τους πλανήτες, τα ζώδια και τους οίκους. Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε επιγραμματικά στο πρώτο από αυτά, τους πλανήτες. Ας δούμε λοιπόν το επόμενο δομικό υλικό που είναι τα ζώδια.

Ο ζωδιακός κύκλος αποτελείται από δώδεκα ζώδια. Αυτά τα δώδεκα ζώδια συμβολίζουν το καθένα ξεχωριστά μία πλευρά της ανθρώπινης οντότητας, δίνοντας χαρακτηριστικά από την ηλιακή ωρίμανση του ανθρώπου, τα στάδια που περνάει στην ζωή του.

Χωρίζονται ανά έξι, σε αρσενικά και θηλυκά, ανά τρία, λόγω του στοιχείου που το καθένα «υπηρετεί», και ανά τέσσερα βάσει της ιδιότητάς τους. Τα στοιχεία είναι η φωτιά, η γη, ο αέρας και το νερό. Οι ιδιότητες είναι η παρορμητική, η σταθερή και η μεταβλητή. Τα έξι πρώτα ζώδια εκφράζουν το «εγώ» και τα υπόλοιπα έξι το «εμείς». Το κάθε ζώδιο έχει κυβερνήτη ένα πλανήτη από του οποίου τα χαρακτηριστικά «χρωματίζεται».

Ας δούμε τα δώδεκα ζώδια και τα στάδια που εκφράζουν:

Κριός: Εδώ είναι το σημείο εκκίνησης του ζωδιακού κύκλου. Εκφράζεται δυναμικά, εκρηκτικά, δραστήρια και επιβλητικά. Δηλώνει την ιδέα, το «σπέρμα» της κάθε κατάστασης που ο άνθρωπος εμπνέεται και θέλει να μπει σε δράση. Είναι το πρώτο ζώδιο που εκφράζει το «εγώ». Ζώδιο αρσενικό, πύρινο και παρορμητικό. Κυβερνήτης του Κριού είναι ο Άρης.

Ταύρος: Η ιδέα εδώ «μπαίνει» σε κυοφορία για να καρποφορήσει. Για να γίνει η γονιμοποίηση θέλει σταθερότητα, ασφάλεια, νωχελικότητα και υπομονή. Εκφράζει τις ανάγκες (υλικές και συναισθηματικές), την εξασφάλισή τους και την ικανοποίησή τους. Επιδιώκει να απολαύσει την ζωή. Ζώδιο θηλυκό, γήινο και σταθερό. Κυβερνήτης του Ταύρου είναι η Αφροδίτη.

Δίδυμοι: Η ανάγκη για επικοινωνία έρχεται στο προσκήνιο. Εκφράζεται μέσω της επικοινωνίας με το περιβάλλον, της μεταφοράς της πληροφορίας, της περιέργειας, της μάθησης και της ερώτησης. Μέσω του συγκεκριμένου ζωδίου δηλώνεται η ύπαρξή της οντότητας. Ζώδιο αρσενικό, αέρινο και μεταβλητό. Κυβερνήτης των Διδύμων είναι ο Ερμής.

Καρκίνος: Η δύναμη του συναισθήματος κάνει την παρουσία της. Το συναίσθημα αυτό προέρχεται από την μητέρα και εκφράζεται μέσω της αγκαλιάς, της διαφύλαξης των αναγκών του ατόμου. Εδώ εκφράζεται η οικογένεια και η θαλπωρή της, οι ρίζες. Η ευαισθησία, η τρυφερότητα και στοργή είναι διάχυτη. Ζώδιο θηλυκό, υδάτινο και παρορμητικό. Κυβερνήτης του Καρκίνου είναι Σελήνη.

Λέων: Το δυναμικό παιδί που κρύβει η οντότητα μέσα της κάνει της εμφάνισή του. Ζώδιο της αυτοέκφρασης, της δημιουργικότητας, της χαράς, του έρωτα, της παιδικότητας. Μπορούμε να πούμε ότι εδώ «λάμπει» η προσωπικότητα. Εκφράζεται δυναμικά με ισχυρή βούληση. Ζώδιο αρσενικό, πύρινο και σταθερό. Κυβερνήτης του Λέοντα είναι ο Ήλιος.

Παρθένος: Το άτομο μπαίνει στην καθημερινότητα. Έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον με σκοπό να μάθει τα πάντα γι’ αυτό. Εδώ εκφράζεται ο εστιασμός στην λεπτομέρεια, η ανάλυση, η επανάληψη, η ρουτίνα, η προσαρμογή στο περιβάλλον. Ζώδιο θηλυκό, γήινο και μεταβλητό. Κυβερνήτης της Παρθένου είναι ο Ερμής.

Ζυγός: Το πρώτο ζώδιο επικοινωνίας του «εμείς». Η ανάγκη του «σχετίζεσθε» ξεπροβάλει και γίνεται επιτακτική, η ανάγκη της επικοινωνίας, της συναναστροφής, του «καθρεφτίσματος» του εαυτού μέσω των άλλων. Εκφράζεται μέσω της συντροφικότητας, των σχέσεων, των πάσης φύσεων συνεργασιών. Ζώδιο αρσενικό, αέρινο και παρορμητικό. Κυβερνήτης του Ζυγού είναι η Αφροδίτη.

Σκορπιός: Εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη για «θάνατο» και «αναγέννηση» μέσω της απόλυτης συνένωσης και της απόλυτης έκφρασης των επιθυμιών. Η συγχώνευση του ατόμου με τον σύντροφο. Η ανάγκη του να γίνει ένα με τον άλλο, να διεισδύσει στα απόκρυφα σημεία του. Σπουδαίος τρόπος συγχώνευσης το σεξ. Ζώδιο θηλυκό, υδάτινο και σταθερό. Κυβερνήτης του Σκορπιού είναι ο Πλούτωνας.

Τοξότης: Ήρθε η ώρα της ατόμου να επεκταθεί. Να κοινωνικοποιηθεί μέσω του ευρύτερου περιβάλλοντος, της ευρύτερης γνώσης. Εδώ το άτομο αγαπά να φιλοσοφεί, μπορεί με μεγάλη ευκολία να φανατιστεί, μπορεί να ανέβει σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα. Αποζητά να ταξιδέψει για την γνώση, να ζήσει περιπετειωδώς. Ζώδιο αρσενικό, πύρινο και μεταβλητό. Κυβερνήτης του Τοξότη είναι ο Δίας.

Αιγόκερως: Η ενηλικίωση είναι εδώ. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτοπραγμάτωση. Εκφράζεται μέσω της σκληρής προσπάθειας, της πειθαρχίας σε κανόνες, της φιλοδοξίας, της κοινωνικής προβολής, επιβολής και καταξίωσης. Είναι το στάδιο του ατόμου που παράγει έργο και επιθυμεί την αναγνώριση από το κοινωνικό του περιβάλλον. Ζώδιο θηλυκό, γήινο και παρορμητικό. Κυβερνήτης του Αιγόκερω είναι ο Κρόνος.

Υδροχόος: Περνάμε στο στάδιο της ένταξης του ατόμου σε κοινωνικές ομάδες με απώτερο σκοπό της υπηρέτηση της ανθρωπότητας. Εδώ το άτομο αποκτά συνειδητότητα, αμφισβητεί οποιαδήποτε παγιωμένη αντίληψη, δημιουργεί στόχους. Μάχεται για πρωτοποριακές αντιλήψεις, επιδιώκει την ισότητα για την ανθρωπότητα και αγωνίζεται γι’ αυτό. Ζώδιο αρσενικό, αέρινο και σταθερό. Κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο Ουρανός.

Ιχθείς: Στο τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού κλείνει ο κύκλος εμπειρίας του ατόμου, παραδίδεται στο συλλογικό ασυνείδητο και προετοιμάζεται για την σύλληψη μιας νέας ιδέας, το «σπέρμα» μιας καινούργιας δράσης. Εδώ η αγάπη και το συναίσθημα δεν γνωρίζουν σύνορα. Η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία, η φαντασία, η διόραση είναι κύρια χαρακτηριστικά. Ζώδιο θηλυκό, υδάτινο και μεταβλητό. Κυβερνήτης των Ιχθύων είναι ο Ποσειδώνας.

Comments

comments

About Μαρία Ραπτοδήμου

Τι υπέροχο συναίσθημα να κάθεσαι σε μια παραλία και να κοιτάς τα άστρα… Λέων με ωροσκόπο Ζυγό, αποφάσισα να ψάξω τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός – γιατί δεν μπορεί, μια ανισορροπία θα την κρύβει, σκέφτηκα. Δεν κατέληξα στο τι είμαι αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα πως η αστρολογία πέρα από μαγεία, γαληνεύει την ψυχή μου. Είστε για ένα ταξίδι στα άστρα;