Home / IN & OUT / “Emotions project”: Γιατί οι ερωτικές σχέσεις είναι δύσκολες; Η Ασπασία Μηλιαράκη μας μιλάει για την παράσταση!

“Emotions project”: Γιατί οι ερωτικές σχέσεις είναι δύσκολες; Η Ασπασία Μηλιαράκη μας μιλάει για την παράσταση!

IMG_0454

*επιμέλεια Άννα Μουσογιάννη

Δεν μπορείς να κάνεις κανέναν να σε αγαπήσει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις κάποιος που μπορεί να αγαπηθεί.
“Emotions project”
Παράσταση physical theater
22 Ιουνίου στο θέατρο Επί Κολωνώ για δύο παραστάσεις!

Ομάδα physical theater ΑΝΑΧάΤΑ

Ζήλεια! Απόρριψη! Εξάρτηση! Εμπόδιο! Φόβος! Θυμός! Μοναξιά! Αγάπη! Ποιά αγάπη; 

Φοβάμαι να δώσω! Φοβάμαι να νιώσω!

Αγάπα με…

Δεν θέλω να δεις ποιός είμαι…

Κρυώνω…

Θα φύγεις αν με δεις…

Θέλω να σε φιλήσω…

Αγάπη…

Οι σχέσεις και εμείς. Εμείς και οι σχέσεις! Οι διακυμάνσεις…

Αγάπη, ζήλεια, θυμός, φόβος, μοναξία, εγωισμός, συνειδητοποίηση, αποδοχή.

Πόσο αντέχουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας προκειμένουν να είμαστε με εκείνον που αγαπάμε; Να παλέψουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό και να τον νικήσουμε; Να κοιτάξουμε στον καθρέφτη  το είδωλο μας κατάματα να το συγχωρέσουμε και να το αγαπήσουμε; Να ξεπεράσουμε κάθε εγωισμό και να δώσουμε στη σχέση την ευκαιρία, την κατανόηση και την αγάπη που της αξίζει;

Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στην άλλη πλευρά που κυριαρχεί το “ΜΑΖΙ” καλούμαστε να περάσουμε μέσα από τις αντιστάσεις. Τις Ερινύες εκείνες που δοκιμάζουν τις αντοχές μας και δεν είναι τίποτα άλλο από τις φοβίες μας οι οποίες παίρνουν πολλές μορφές μέχρι να νικήσουν ή να ηττηθούν….

Εμείς τι επιλέγουμε άραγε; Να πισωπατήσουμε και να μείνουμε στασιμοι σε έναν αέναο κύκλο, αυτό της επανάληψης ή να προχωρήσουμε μέσα από την αποδοχή και τη συνειδητοποίηση και να βιώσουμε αυτό που μας αξιζει; Λύτρωση!

Η απάντηση στο θέατρο Επί Κολωνώ

IMG_0534

Η Ασπασία Μηλιαράκη και η ομάδα της μας δίνουν ένα μάθημα ζωής μέσα απο την παράσταση  “ Emotions project”! Κανείς δε θα φύγει ανεπηρέαστος παρακολουθώντας το, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Ελπίζω να ανέβει και το χειμώνα για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να το δει και όχι μόνο μια φορά! Έυχομαι κάθε επιτυχία στην Ασπασία και την υπέροχη ομάδα της!

Εγώ, πέρα από το γεγονός ότι είχα την τύχη να δω την παρουσίαση του το χειμώνα που μας πέρασε στο “Θέατρο Αλλαγών”, πήγα σε μια από τις τελευταίες πρόβες τους και πέρα από την υπέροχη ενέργεια που δέχτηκα μίλησα με την Ασπασία για το θεατρικό αυτό….

-Τι είναι αυτό που σε ενέπνευσε γι αυτή την παράσταση σωματικού θεάτρου;

Η ιδέα αυτής της performans δημιουργήθηκε από μια ερώτηση. “Γιατί οι ερωτικές σχέσεις είναι δύσκολες”. Βρισκόμενη και εγώ σε μια προσωπική ανάγκη να εκφραστώ σε αυτό το θέμα,συζητώντας με τα παιδιά, αρχίσαμε να δουλεύουμε μέσω του Σωματικού θεάτρου με συναισθήματα που ο καθένας έχει βιώσει σε ερωτικές σχέσεις. Η δουλειά δεν ήταν εύκολη καθώς μπήκαν σε μια διαδικασία να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους και το εγώ τους μέχρι να μπορέσουν να νιώσουν οικεία με τα συναισθήματα αυτά και χωρίς φόβο και ντροπή να τολμήσουν να “εκτεθούν” εκφράζοντας τα μπροστά σε κοινό.

-Πόσο εύκολο είναι να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε τα λάθη μας και κατ’ επέκταση να αγαπήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό;

Αυτό προϋποθέτει μια συνειδητή δουλειά με τον εαυτό μας,την οποία αν δεν είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να την κάνουμε, μάλλον την ευθύνη την ρίχνουμε σε όλους και σε όλα ώστε να αποφύγουμε εμάς.Η αγάπη του Εαυτού είναι ένα ταξίδι που συνεχώς εμπλουτίζεται,δεν τελειωνει ποτέ,θέλει χρόνο, αποδοχή της κάθε πλευράς μας κατανόηση και καλοσύνη απέναντι σε ότι ήμασταν, είμαστε και θα γίνουμε.

-Πόσο μπορεί κάποιος να βγει αλώβητος από αυτή την πάλη;

Όσο μάχεσαι τον εαυτό σου, τόσο δεν βγαίνεις αλώβητος. Όσο στρέφεσαι ενάντια στην αλήθεια της ψυχής σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να την πλησιάσεις. Και συνεχώς θα πέφτεις στα ίδια λάθη βιώνοντας τα ίδια συναισθήματα. Για μένα για αρχίσει η ίαση, χρειάζεται Ειρήνη με τον εαυτό..και όλα σιγά, σιγά θα μπουν εκεί που πρέπει.

IMG_0668

-Εμείς και ο φόβος! Θεωρείς ότι αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη μιας σχέσης;

Πιστεύω πως καμία σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν υπάρχει φόβος. Φόβος της δέσμευσης, φόβος της εγκατάλειψης, φόβος της απόρριψης και ούτω καθεξής. Οι σχέσεις χρειάζονται αλήθεια και από τις δύο πλευρές, άνεση να δείχνεις ποιος πραγματικά είσαι,τι πραγματικά νιώθεις, επικοινωνία,αποδοχή και σεβασμό στην μοναδικότητα του άλλου. Και μόνο αν τα νιώθουμε αυτά πρώτα με τον ίδιο μας τον Εαυτό μπορούμε να τα μοιραστούμε ώστε η σχέση να γίνει ποιοτική.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον άνθρωπο να φτάσει στην αποδοχή; Να γίνει τελικά αυτός που θα αγαπηθεί;

Τόσο δύσκολο όσο και εύκολο μαζί. Ταλαιπωρούμαστε γιατί δεν ξέρουμε πως είναι να μας αγαπούν. Έχουμε συνδέσει την αγάπη με συμπεριφορές πόνου, υποτίμησης, φόβου, εξάρτησης, εκφοβισμού, ελέγχου.. γιατί αυτό μας δείχνανε όταν είμαστε παιδιά. Και έτσι δεν μάθαμε πως η αγάπη είναι ελευθερία, αποδοχή της μοναδικότητας μας, επιβράβευση, θαυμασμός, έλλειψη τελειότητας και συγχώρεση. Τρέχουμε διαρκώς πίσω από ανθρώπους, γινόμαστε αυτό που θέλουν οι άλλοι ώστε να μας αποδεχτούν, για να νιώσουμε άξιοι αγάπης. Όμως αυτό δεν είναι αγάπη για μένα. Αγαπώντας Εμένα, μπόρεσα να αγαπήσω τους άλλους και να αφεθώ στην αγάπη όσων μπορούν να με αγαπήσουν. Και όταν αυτό συμβαίνει, τότε καταλαβαίνεις πως η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, αλλά εμπεριέχει όλη την ενέργεια του Θεού!


“Emotions Project” στο Off-off Athens Theater Festival. Ερωτικές σχέσεις. Πέντε διαφορετικά ζευγάρια και μια γυναίκα μόνη,που έρχονται αντιμέτωπα με το κυρίαρχο συναίσθημα της σχέσης τους και η πάλη με τον εαυτό τους για την αληθινή αγάπη.

Τι θα χρειαστεί να κάνουν ώστε αν ξανασυναντηθούν να μπορέσουν να βιώσουν πως είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι;

IMG_9819
Σύλληψη – Κίνηση – Σκηνοθεσία: Ασπασία Μηλιαράκη
Συμμετέχουν: Κατερίνα Βουλαδάκη, Πασχάλης Γκένιος, Μαρία Ιερείδου, Λευτέρης Καραδήμας, Κατερίνα Κρίστενσεν Κουφάκη, Ελένη Λόντου, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Ειρήνη Ντουλάκη, Γιάννης Οικονόμου, Αλίνα Πουζάνοβα, Δώρα Τσιαμπούρη.
Φωτισμοί: Σύλια Γέρου
Δημιουργία Βίντεο: Γιάννης Διακάκης
*Ευχαριστώ πολύ το Γιάννη Διακάκη για τη παραχώρηση φωτογραφικού υλικού!

Η Ασπασία Μηλιαράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης . Είναι αριστούχος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου,ενώ έχει σπουδάσει χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη σχολή χορού της Ραλλού Μάνου.Είναι Δασκάλα και Θεραπεύτρια Reiki,( Reiki Master Teacher/Caruna Practitioner), Θεραπεύτρια στο Θεραπευτικό Άγγιγμα Χριστικής Ενέργειας, Συντονίστρια Διαλογισμών και Ενεργειακών Αυτοσχεδιασμών . Το καλοκαίρι του 2015 έκανε εκπαίδευση πάνω στο Σωματικό Θέατρο (Physical theater) στη σχολή της Stella Adler studio of acting,στη Νέα Υόρκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θεάτρου πάνω στη μέθοδο του John Britton, πάνω στο ensemble physical theater,σεμινάρια σωματικού θεάτρου πάνω στην ανάπτυξη σωματικών και φωνητικών δυνατοτήτων του ηθοποιού,με τον Πολωνό ηθοποιό και σκηνοθέτη Grzegors Brall Έχει κάνει μαθήματα κλασικού τραγουδιού και φωνητικής , πιάνο και θεωρία της μουσικής, μαθήματα υποκριτικής τεχνικής ‘meisner’, σεμινάρια Aρχαίου Δράματος,Επιρροές και Σύγχρονες προσεγγίσεις ,”Ανάλυση κειμένου” με τον Ανδρέα Μανωλικάκη,εκπαίδευση Hatha Yoga, σεμινάρια χορού στη Lyon της Γαλλίας.

Στο θέατρο έχει παίξει στις παραστάσεις: <<Ο Τζόνι πήρε το όπλο του>>Johnny Got His Gun, σε σκηνοθεσία Scott Illingworth και Bill Bowers, στο θέατρο της Stella Adler, στη Νέα Υόρκη (2015), «Ανθισμένες Μανόλιες» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, «Μύγα Τσετσέ» σε σκηνοθεσία Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα, «Ερωφίλη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, «Ράφτης Κυριών» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη,«Βάκχες» σε χορογραφία Κυριάκου Κοσμίδη και σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη,«Τρωάδες» σε χορογραφία-σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη,«Κόκκινο Βελούδο, Στεγνό Καθάρισμα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Στην τηλεόραση έχει παίξει στις σειρές: «Η ζωή της άλλης » «Ποιος Μας Πιάνει,«Επτά Θανάσιμες Πεθερές»,«Οι Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα»,«Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας»,«Φύγε εσύ, Έλα εσύ»,«Το Κόκκινο δωμάτιο,«Έρωτας με επιδότηση Ο.Γ.Α.», «Τα Μαχαιρώματα»,«Ρεζερβέ»,«Ελλάς Το Μεγαλείο Σου»,«Λευκός Οίκος»,«Το Κλειδί»,«Για Μια Θέση Στον Ήλιο»,«Το Καρέ της Ντάμας».

Στον κινηματογράφο έχει παίξει στις ταινίες: «Μια νύχτα στην Αθήνα»,«Αυστηρώς Κατάλληλο»,«Μια Υπέροχη Μέρα»

Έχει διδάξει στο Ηράκλειο-Κρήτης το μάθημα του «Θεραπευτικού Θεάτρου(2012-2013). Έχει το δικό της θεραπευτικό σύστημα «My life matters». Από το 2009, ασχολείται με την διδασκαλία,πάνω στην Σωματική έκφραση. Διδάσκει Σωματικό θέατρο στο Θέατρο των Αλλαγών.

Comments

comments

About Άννα Μουσογιάννη

Μότο μου: Αμαρτία είναι να μην ονειρεύεσαι, να μην ερωτεύεσαι, να μην γελάς, να μην κάνεις τρέλες…να μην είσαι ο εαυτός σου!! Λατρεύω το διάβασμα, τη μουσική, τη γυμναστική, τις προκλήσεις και τους ανθρώπους που με κάνουν να χαμογελώ! Μου αρέσει να μαθαίνω, να ανακαλύπτω και να εξελίσσομαι. Γι αυτό οι σπουδές και τα σεμινάρια για μένα δεν τελειώνουν ποτέ. So, I keep walking! Πώς θα με χαρακτήριζα; Συναισθηματική ρεαλίστρια! Όταν αυτά τα δύο μαλώνουν –κάτι που συμβαίνει συχνά- εγώ γράφω!