Συνέντευξη στον Αλεξανδρινό Παπασπυρόπουλο
Άλλοτε απόφοιτος της Νομικής σχολής και μάχιμος δικηγόρος, άλλοτε δημιουργός instrumental μουσικής με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό και άλλοτε ένας ευαίσθητος γίγαντας με καρδιά εφήβου. Ο Τάσος Πέτσας έχει ανέβει πολλές φορές στη πρώτη θέση των digital singles της Ελλάδας με τις δημιουργίες του, ενώ συγχρόνως τα κομμάτια του βρέθηκαν ανάμεσα στα 200 καλύτερα της Ευρώπης (Euro-200). Ωστόσο, εγκαταλείπει για λίγο τις δικογραφίες, χαμηλώνει την ένταση του «Mother Of Mine (Anna) που ηχεί στο you tube, κάθεται αναπαυτικά στο καναπέ του και μας δίνει λίγη από την ψυχή του….
Θέλω να μου περιγράψεις τον εαυτό σου… Ποιος είναι ο Τάσος Πέτσας;
Ένας 40+ εργένης που προσπαθεί πλέον, μετά το ξαφνικό θάνατο και των δυο του γονιών, να επιβιώσει μέσα από το επάγγελμα που ασκεί, τη δικηγορία.
Μίλησέ μας για τη μουσική που γράφεις…
Η μουσική που γράφω είναι ηλεκτρονική instrumental με στοιχεία cinematic, house, disco και eighties.
To νέο σου άλμπουμ έχει τίτλο «Libra 1975-Part One» και κυκλοφορεί από την Fm Records. Ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του;
Ήθελα να φτιάξω ένα άλμπουμ που θα παρέπεμπε στη μουσική της δεκαετίας του 80, όπως την είχα αγαπήσει τότε που ήμουν παιδί. Όσο για τη δεκαετία του 80 εξακολουθεί και παραμένει μέχρι και σήμερα η αγαπημένη μου δεκαετία.
Θέλω όμως να σταθώ και στο εξώφυλλο του άλμπουμ…
Είναι ένα δικό μου σκίτσο που είχα φτιάξει από μικρός. Συμβολίζει την τότε αθωότητα τόσο τη δικιά μου όσο και εκείνης της δεκαετίας. Στο εξώφυλλο του δεύτερο μέρους του άλμπουμ που θα ακολουθήσει (Libra 1975-Part Two), το μπαλόνι δεν θα το κρατάω πλέον, αλλά θα αιωρείται, γιατί αυτή η αθωότητα θα έχει «χαθεί».
Σε γνωρίσαμε το 2015 μέσα από την επιτυχία του «Mother Of Mine (Anna). Ξέρω πως το κομμάτι αυτό για σένα σημαίνει πολλά, θέλεις να το μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;
Είναι ένα κομμάτι αφιερωμένο στη μητέρα μου που τον Απρίλιο του 2013 έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από την επάρατη νόσο. Το είχα συνθέσει σε ηλικία 15 ετών και άρεσε στη μητέρα μου να το ακούει όταν της το έπαιζα στο αρμόνιο.
Θεωρείσαι ένας από τους πιο πετυχημένους Έλληνες στο είδος σου σε όλη την Ευρώπη. Όλα τα singles σου βρέθηκαν ανάμεσα στα 200 πρώτα καλύτερα της Ευρώπης (Euro-200). Πως αισθάνεσαι; Έχει αλλάξει η ζωή σου μετά απ’ αυτό;
Το Ευρωπαϊκό Τσάρτ μετράει όχι μόνον τις πωλήσεις ενός τραγουδιού στην Ευρώπη αλλά και τη δημοτικότητά του μέσα από το ίντερνετ, τα ραδιόφωνα και τις streaming υπηρεσίες (Spotify, YouTube, Deezer, Shazam κλπ). Είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη μου χαρά που και τα πέντε πρώτα singles κατάφεραν και μπήκαν στα 200 καλύτερα τραγούδια της Ευρώπης. Σε αυτό με βοήθησαν όχι μόνον ο κόσμος που αγάπησε τη μουσική μου αλλά και άνθρωποι σε Ελλάδα και εξωτερικό, για αυτό και τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ! Σίγουρα δεν αλλάζει η ζωή του οποιουδήποτε από μια επιτυχία. Το σημαντικό είναι να παραμένεις προσγειωμένος και να προχωράς καλλιτεχνικά.
Στην Ελλάδα υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση για την ηλεκτρονική μουσική; Συνάντησες δυσκολίες;
Στην Ελλάδα προωθείται και προβάλλεται το ελληνικό τραγούδι και συγκεκριμένα το λαϊκό. Όσο για την ηλεκτρονική μουσική υπάρχουν κάποιοι εγχώριοι καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα, παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ακροατών αγαπάει και ακούει την ελληνική μουσική. Όσο για μένα, ναι έχω συναντήσει αρκετές δυσκολίες στην Ελλάδα ειδικά στα ραδιόφωνα προκειμένου να παιχτεί η μουσική μου, γιατί δεν είναι μουσική που θα παίξει εύκολα ένας ραδιοφωνικός παραγωγός.
Ποια η άποψή σου για την μουσική βιομηχανία της Ελλάδας το 2018;
Η μουσική βιομηχανία της Ελλάδος το 2018 έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό. Υπάρχουν εταιρίες που επενδύουν σε μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής και έτσι μαζί με τα μεγάλα ονόματα δίνεται η δυνατότητα και σε κάποια μικρότερα να προβληθούν και να αναδειχθούν. Το ίντερνετ έχει βοηθήσει και αυτό σε πολύ σημαντικό βαθμό μιας και ο κόσμος αγοράζει πλέον μουσική από τα ψηφιακά καταστήματα (iTunes, Google Play) και δεν αγοράζει cds.
Ποια συμβουλή θα έδινες σήμερα σε κάποιο νέο παιδί που ακολουθεί τα βήματα σου;
Να έχει επιμονή, υπομονή, όνειρα και … «γερό στομάχι»!
Το είδος της μουσικής που έχεις επιλέξει με ποιο τρόπο επιδρά στην ψυχολογία σου;
Η μουσική μου είναι αυτοβιογραφική. Μέσα από αυτήν εκφράζω τα βιώματά μου και προσπαθώ να αντιμετωπίσω την καθημερινότητά μου. Μετά τη ξαφνική απώλεια του αγαπημένου πατέρα τον Απρίλιο του 2017 η ψυχολογία μου πέρασε από πολλές και δύσκολες διακυμάνσεις και ενώ είχα αποφασίσει αρχές της χρονιάς πως δεν θα κυκλοφορούσα νέα δουλειά, έπρεπε με κάποιο τρόπο να «καταπολεμήσω» την κατάθλιψη που βίωνα. Έτσι και αποφάσισα εντελώς ξαφνικά προς τα τέλη Μαρτίου να κυκλοφορήσω το νέο μου άλμπουμ με κομμάτια που είχα ήδη ολοκληρώσει λίγο πριν το θάνατο του πατέρα μου.
Θέλω να μας πεις το πιο ωραίο σχόλιο που έχεις ακούσει για την δουλειά σου…
Από έναν φίλο μου που δυστυχώς είναι κωφός, μού έχει εκφράσει την αγάπη του πως μπορεί μεν να μην έχει ακούσει τη μουσική μου, καταλαβαίνει όμως πως πρέπει να είναι πολύ όμορφη και ιδιαίτερη για τα όσα εκφράζω μέσα από αυτήν για τη μητέρα μου αλλά και τον πατέρα μου.
Και το πιο αρνητικό…
Μπροστά μου ποτέ δεν έχει ειπωθεί κάτι αρνητικό. Αρνητική συμπεριφορά έχω δεχθεί μόνον από 2-3 ραδιοφωνικούς παραγωγούς, τον έναν μάλιστα (γνωστό μου κιόλας) τον είχα παρακαλέσει να παίξει στην εκπομπή του το «Mother Of Mine (Anna)» και ενώ μού είχε υποσχεθεί πως θα το παίξει, με έστησε 3 φορές χωρίς βέβαια να το κάνει.
Από τα δικαστικά ακροατήρια και τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο στην δισκογραφία με ηλεκτρονική μουσική. Πως γεφυρώνεις αυτό το χάσμα; Αν σε έβαζαν να επιλέξεις κάτι από τα δύο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Και τα δύο τα αγαπώ εξίσου για διαφορετικούς λόγους. Η δικηγορία είναι το μοναδικό μέσον βιοπορισμού μου και η μουσική το χόμπι μου. Αν, όμως, με έβαζαν να επέλεγα αυτό θα ήταν φυσικά η δικηγορία.
Πως βλέπεις το μέλλον σου; Ποια τα σχέδια σου;
Η κυκλοφορία πριν την εκπνοή του 2019, του δεύτερου μέρους του Libra (1975) που θα είναι μουσικά πιο ώριμο και θα περιέχει και τραγούδια.
Ελλάδα ή εξωτερικό;
Η καρδιά μου είναι και θα παραμείνει στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό θα ήθελα να ξαναπάω για συνεργασίες και για την εμπειρία. Βέβαια δεν θα σταματήσω να προβάλω μέσα από την μουσική την Ελλάδα στο εξωτερικό. Κάτι που δεν το ξέρει ο κόσμος είναι πως το «Mother Of Mine (Anna)» παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μέσα στα 20.000 καλύτερα σε δημοτικότητα popclassic τραγούδια όλων των εποχών στην Ευρώπη. Στο ίδιο τσάρτ βρίσκονται οι σπουδαίοι Έλενα Παπαρίζου και Σάκης Ρουβάς.
Αν έγραφες ένα κομμάτι για την Ελλάδα του 2018, πως θα το ονόμαζες;
«Land Of Gods», λίγο συνηθισμένο αλλά είναι ο τίτλος που μού έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό.
Θέλεις να στείλεις κάποιο μήνυμα;
Να μην σταματήσει κανείς να αγωνίζεται όσες δυσκολίες και αν συναντάει στην πορεία. Και πως κάποια στιγμή θα έρθουν καλύτερες εποχές.
Ευχαριστώ πολύ Τάσο.
Αλεξανδρινός Οικονομίδης Παπασπυρόπουλος
Είμαι απόφοιτος της Θεολογίας και της Νομικής, ενώ έχω ασχοληθεί επιστημονικά και με την Βαλκανική Ιστορία. Κατάγομαι από την Φλώρινα στην οποία έζησα μέχρι τα 18, ενώ λίγο αργότερα μετακόμισα στην Θεσσαλονίκη για να ζήσω το μεγάλο φοιτητικό όνειρο. Εκεί «γνωρίστηκα» με τον εαυτό μου και ασχολήθηκα με διάφορα κοινωνικά φόρουμ και κοινωνικές ομάδες σε τοπικό, πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο πατρίδα μου «δηλώνω» την Κω, δίχως φόβο αλλά με πάθος. Λατρεύω το ραδιόφωνο, την ζωγραφική, το θέατρο και μου αρέσει να δραπετεύω από την γκρίζα και ανιαρή καθημερινότητα αποτυπώνοντας τις σκέψεις σε μια κόλλα χαρτί και ταξιδεύοντας στις πιο απίθανες γωνίες των Βαλκανίων.