- Πες μου ένα παραμύθι
Έχω λάβει και έχω διαβάσει πολλά βιβλία με κατασκευές, με εκπαιδευτικό υλικό, με δραστηριότητες για τα παιδιά. Δύσκολα όμως κάτι με ενθουσίασε πραγματικά, δύσκολα με έπεισε για την εκπαιδευτική μελέτη που είχε γίνει πριν την έκδοση του.
Όταν έλαβα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο – εργαστήριο, για έναν πολιτισμό που θαυμάζω και με γοητεύει, πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει καμία του σελίδα. Πληροφορίες πολύτιμες για κάθε παιδί, ενήλικα, γονιό ή εκπαιδευτικό, χώρος για ζωγραφική, για κατασκευές, για διάλογο, για γνώση. Πραγματικά, ένιωσα ότι τα παιδιά που θα το λάβουν σαν δώρο ή θα το δουλέψουν στο σχολείο και στο σπίτι, είναι παραπάνω από τυχερά, γιατί η συγγραφέας του Ηλιάνα Μπαρδή και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχουν κάνει μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα δουλειά.
Οι υπέροχες τοιχογραφίες με τα δελφίνια, οι κυρίες με τα γαλάζια, ο μύθος του Λαβύρινθου, ο Δίσκος της Φαιστού, ο Μινώταυρος, όλα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων με τρόπο διασκεδαστικό, και κυρίως, απλό και κατανοητό. Και αυτό, μαζί με τη γνώση, είναι το πιο πολύτιμο φορτίο αυτού του βιβλίου.
Προσπαθούσα για μέρες να σκεφτώ που θέλω να φωτογραφίσω το βιβλίο. Επηρεασμένος όμως από τις τοιχογραφίες του Μινωικού πολιτισμού και το χώρο που αφήνει η συγγραφέας στα παιδιά να ζωγραφίσουν τα δικά τους μοτίβα, ένας λευκός τοίχος μου φάνηκε αρκετός. Γιατί το πιο απλό είναι και το πιο όμορφο.
Για αυτό λοιπόν αφήνουμε το λευκό να μας ταξιδέψει και να γεμίσει με όσα το κάθε παιδί ονειρεύεται και το βοηθάει να εκφραστεί.
Πριν λοιπόν πάρετε στα χέρια σας το μοναδικό αυτό βιβλίο γνώσης, και πριν αρχίσετε να το γεμίζετε με μπογιές συντροφιά με τους μικρούς φίλους της παρέας, ας διαβάσουμε τις απαντήσεις της συγγραφέως του, σε τρεις δικές μας καίριες ερωτήσεις.
Τι μπορούμε ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί ή ως απλοί συγγενείς ή φίλοι να προσφέρουμε σε ένα παιδί;
Να του επιτρέψουμε την χαρά του να γεμίζεις τα χέρια σου με χρώμα για να αφήσεις το αποτύπωμα σου στο χαρτί, να παίζεις με υλικά της φύσης και να ζωντανεύουν οι αισθήσεις, να πλημυρίζεις συναισθήματα καθώς κατασκευάζεις ένα έργο και έχεις την ευθύνη του, γεμάτος ανεξαρτησία και ελευθερία. Να το αφήσουμε να δημιουργήσει, να διαβάσει, να συγκινηθεί χωρίς να κρίνουμε για το αποτέλεσμα, για τα συναισθήματα εμείς με τα μάτια των ενηλίκων. Να του παρέχουμε βιβλία, ιστορίες, φανταστικές και μη.
Πιστεύετε ότι τα παραμύθια έχουν ηλικία και αν όχι τι μπορούν να προσφέρουν στους ενήλικες;
Δεν έχουν ηλικία τα παραμύθια όπως δεν έχει ηλικία η χαρά, η τέχνη. Το παραμύθι είναι σύντροφος των τεχνών, της έμπνευσης, της ελευθερίας, της επικοινωνίας. Το παραμύθι είναι παιχνίδι. Τα παιχνίδια των μεγάλων είναι οι τέχνες. Τα παιχνίδια όλων, μικρών και μεγάλων είναι τα παραμύθια.
Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μείνουν κοντά στο βιβλίο;
Όσο σημαντικό είναι να αγαπούν, να χαίρονται, να αισθάνονται. Το βιβλίο είναι ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο να ακούς τους ανθρώπους και να σε ακούνε. Το βιβλίο σε μαθαίνει να ακούς την φωνούλα μέσα σου, έτσι ώστε η ψυχή να μπορεί να βρίσκει το δρόμο της. Σε εξοπλίζει με τη σιγουριά ότι εκεί έξω υπάρχουν φίλοι μέσα στη σιωπή και μέσα στις σελίδες, όταν είσαι παιδί μα και όταν είσαι ενήλικας.
Ηλιάνα Μπάρδη Η Ηλιάνα Μπαρδή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και την Ακαδημία Willem de Kooning του Rotterdam. Aπό το 2006 έως σήμερα εργάζεται στην Κρήτη ως εκπαιδευτικός των Εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2015 εκδόθηκε το παιδικό βιβλίο της Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Συμμετείχε με τους μικρούς μαθητές της σε εργαστήρια, διαγωνισμούς και εκθέσεις στην Κρήτη και την Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις για την διδασκαλεία των εικαστικών σε Αθήνα και Ρέθυμνο όπως και εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικές δράσεις σε Κρήτη, Αθήνα, Λεμεσό. Έχει ασχοληθεί με το αρχαιολογικό σχέδιο και την εικονογράφηση βιβλίων.
Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα Ηλιάνα Μπαρδή για τη συνομιλία και τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (Ομήρου 50, Αθήνα T: 210 3627641) για την ευγενική προσφορά του βιβλίου.
Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες είναι του Yannis Zampelis