Νέα έρευνα φαίνεται να εξηγεί τις δυσκολίες που βιώνουν στις σχέσεις τους οι άνθρωποι με οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tζόρτζια χρησιμοποίησαν την λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) και ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με Οριακή ( Μεταιχμιακή) Διαταραχή Προσωπικότητας (Boderline Personality Disorder, εν συντομία BPD και ελληνικά ΜΔΠ), παρουσιάζουν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση. Η Οριακή (Μεταιχμιακή) Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μία ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την συναισθηματική αστάθεια που βιώνει ο άνθρωπος.
Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα ΜΔΠ είχαν μειωμένη δραστηριότητα σε εγκεφαλικές περιοχές που υποστηρίζουν την ενσυναίσθηση, είπε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Μπρίαν Χάας.
Aυτή η μειωμένη δραστηριότητα ίσως δείχνει ότι οι άνθρωποι με χαρακτηριστικά ΜΔΠ, δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν και/ή να προβλέψουν πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι, τουλάχιστον συγκρινοντάς τα με άτομα που εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα.
Στην έρευνα1 που διεξήχθη, ο Χάας μάζεψε πάνω από 80 συμμετέχοντες και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που ονομάζεται Five Factor Borderline Inventory, ώστε να προσδιοριστούν τα διάφορα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την Οριακή (Μεταιχμιακή) Διαταραχή Προσωπικότητας.
Οι ερευνητές μέτρησαν στη συνέχεια την εγκεφαλική δραστηριότητα σε καθένα από τους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια του fMRI , ζητήθηκε από τoυς συμμετέχοντες να εκτελέσουν μία διαδικασία που εξέταζε την ενσυναίσθησή τους, στην οποία καταγραφόταν η ικανότητά τους να σκέφτονται για τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων ανθρώπων, καθώς το fMRI μετρούσε ταυτόχρονα την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.
Σε αυτή τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αντιστοιχίσουν τις συναισθηματικές εκφράσεις των προσώπων με το ανάλογο πλαίσιο. Για την ομάδα ελέγχου, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης σχήματα, όπως τετράγωνα και κύκλους, που οι συμμετέχοντες θα είχαν να αντιστοιχίσουν με τις συναισθηματικές εκφράσεις των προσώπων στο αντίστοιχο πλαίσιο.
Ανακαλύψαμε ότι για όσους παρουσίαζαν περισσότερα χαρακτηριστικά ΜΔΠ , αυτές οι ενσυναισθητικές διεργασίες, δεν εκτελούνταν εύκολα και με επιτυχία, είπε o Μίλλερ, Καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής στο Κλινικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς βιώνεται η σχέση με έναν άνθρωπο που πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας;
Ο Χάας εστίασε στους συμμετέχοντες που είχαν εμφανίσει ένα υψηλό σκορ στο ερωτηματολόγιο «Five Factor Borderline Inventory», αντί να δουλέψει απλά με άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με τη διαταραχή. Με τη χρήση του ερωτηματολογίου, ο Χάας μπόρεσε να αποκτήσει μία πλήρη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην ενσυναισθητική διεργασία, των ΜΔΠ χαρακτηριστικών και των υψηλών επιπέδων νευρωτισμού και εξωστρέφειας, καθώς επίσης και των χαμηλών επιπέδων δεκτικότητας και ευσυνειδησίας.
Συχνά, η ΜΔΠ θεωρείται ως ένα δυαδικό φαινόμενο. Είτε το έχεις ή δεν το έχεις, είπε ο Χάας. Αλλά για την έρευνά μας, σχεδιάσαμε και μετρήσαμε τη διαταραχή με ένα πιο συνεχές τρόπο, παίρνοντας δεδομένα ταυτόχρονα από ένα μεγαλύτερο εύρος συμπτωμάτων της διαταραχής.
Η έρευνα προσφέρει μία νέα οπτική για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν ΜΔΠ και για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα.
Η Οριακή (Μεταιχμιακή) Διαταραχή Προσωπικότητας θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές και ανησυχητικές διαταραχές προσωπικότητας, είπε ο Μίλλερ. Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες τόσο στη σύναψη των φιλικών σχέσεων όσο και των ερωτικών. Τα συγκεκρμένα αποτελέσματα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει.
Στο μέλλον, ο Χάας θα ήθελε να μελετήσει τα χαρακτηριστικά της οριακής (μεταιχμιακής) διαταραχής σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο.
Σε αυτή την μελέτη, ερευνήσαμε τους συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν ένα σχετικά υψηλό ποσοστό συμπτωμάτων της ΜΔΠ. Εγώ θεωρώ ότι θα ήταν σημαντικό να μελετηθεί αυτή η συνθήκη σε ένα ρεαλιστικό σενάριο, όπως για παράδειγμα, εξετάζοντας πώς οι άνθρωποι με ΜΔΠ ερμηνεύουν τις συναισθηματικές καταστάσεις των συντρόφων τους, συμπλήρωσε.
Πηγή: University of Georgia
Έρευνα: 1. Borderline personality traits and brain activity during emotional perspective taking
Απόδοση: Αναστασία Δ. Φουρτάκα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Επιμέλεια: Psychologynow.gr