Home / FASHION ART DECO / Coco Chanel: Η μόδα περνάει, το στυλ μένει – Άννα Μουσογιάννη

Coco Chanel: Η μόδα περνάει, το στυλ μένει – Άννα Μουσογιάννη

 

cocochanel

“Γυναίκα δε γεννιέσαι… γίνεσαι” Simon de Beauvoir

chanel1

Έχουμε δύο ζωές. Aυτή που ζούμε και αυτή που θα θέλαμε να ζήσουμε. Το μεταίχμιο ονομάζεται αντίσταση και αυτό δεν είναι άλλο από τον κοινωνικό περίγυρο και τους ανθρώπους της ζωής μας.

Η Coco πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες που καλείται αντίσταση. Με στυλ και φινέτσα. Βρέθηκε στο άλλο άκρο. Και εξύψωσε τη γυναικεία φύση απελευθερώνοντας την από την μέχρι τότε υπάρχουσα μόδα που ήθελε τη γυναίκα δέσμια των ενδυματολογικών επιλογών της εποχής .  Απέρριψε τα μοδάτα ρούχα της περιόδου εκείνης και καθιέρωσε ένα τελείως διαφορετικό στυλ υιοθετώντας  σπορ jackets και γραβάτες που μόνο οι άντρες χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε.

coco-chanel-quote

Η Gabrielle Bonheur Chanel γεννήθηκε 19 Αυγούστου 1883 και έζησε στερημένα παιδικά χρόνια όχι μόνο υλικά αλλά και συναισθηματικά. Κόρη ενός μικροπωλητή και μιας παραδουλεύτρας, έζησε και μεγάλωσε σε ένα οικοτροφείο, στο μοναστήρι Ομπαζίν, μετά το θάνατο της μητέρας της και την εγκατάλειψη από τον πατέρα της.

Φέρεται ότι το Coco ήταν το παρατσούκλι της επειδή τα βράδια που τραγουδούσε στα καμπαρέ συνήθιζε να τραγουδάει το “Ποιός είδε την  Coco στο Trocadero”.

Η αβάσταχτη βαρύτητα της γοητείας μιας γυναίκας που ξέρει να πολεμά, να διεκδικεί, να προσπαθεί και να πετυχαίνει ξεπερνώντας όποια εμπόδια βρίσκονταν στο δρόμο της. Ο  Cocteau είπε κάποτε για την ίδια ” ήταν κάτι σα θαύμα, δούλεψε στον κόσμο της μόδας με κανόνες οι οποίοι είχαν αξία μόνο για ζωγράφους, ποιητές και μουσικούς”.de-legende-achter-coco-chanel-video_1000x667

Η Forbes την κατέταξε ανάμεσα στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή τον 20 ο αιώνα καθώς η ίδια κατάφερε να αλλάξει τον ρου της μόδας. Οι ιδέες καθώς και οι δημιουργίες της συντέλεσαν καθοριστικά τόσο στο φεμινιστικό κίνημα, όσο και στην απελευθέρωση των γυναικών. Η ίδια βέβαια ποτέ δεν προσδιόρισε τον εαυτό της ως φεμινίστρια. Αντιθέτως, περισσότερο μιλούσε για θηλυκότητα παρά για φεμινισμό.

Coco_Chanel_First_Jersey_Creations-224x300

To 1908 γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Captain Arthur Edward “Boy” Capel ο οποίος ανήκε στα υψηλά κοινωνικά στρώματα και τη βοήθησε να ανοίξει το πρώτο της μαγαζί. Ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της και διατηρούσαν ερωτική επαφή μέχρι το θάνατο του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1919.

C.Chanel -"Boy" Capel

C.Chanel -“Boy” Capel

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μέσα από τη συνεργασία των αρχισυντακτριών του Elle:  Lauren Levinson (beauty editor) και Victoria Dawson Hoff (Web Editorial Intern/ Writer )   με το δημιουργικό τμήμα του οίκου Chanel γεννήθηκε  το ντοκιμαντέρ με τίτλο Inside Chanel που  περιγράφει τη ζωή-παραμύθι της Coco σε μίνι-σειρές.

Σε ασπρόμαυρο φόντο ξετυλίγονται σαν παραμύθι οι στιγμές της ζωής της διάσημης Mademoiselle, απόρροια ενός σπάνιου υλικού που ο οίκος έδωσε για τη σωστή ενημέρωση του ευρύ κοινού. Η lullaby μουσική δίνει μια συναισθηματική πινελιά στην όμορφη ιστορία που ονομάζεται Coco Chanel.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και στην προκειμένη ουδεμία σχέση έχει αυτή η λέξη με το πλούσιο έργο της  Mademoiselle καθίστε αναπαυτικά, προσδεθείτε  και ταξιδέψτε στον κόσμο της μόδας απολαμβάνοντας τα βίντεο αφιερωμένα μόνο σε αυτήν.

Σε ηλικία 55 ετών και ενώ είχε πιάσει την κορυφή ήλθε αντιμέτωπη με τη λαίλαπα που ονομαζόταν Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Τότε η ίδια αποφάσισε να κλείσει το ατελιέ της στην οδό Cambon στο Παρίσι και αποσύρθηκε στην Ελβετία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ” Θέλω να συμμετέχω σε ό,τι συμβαίνει στην ανθρώπινη κοινωνία”

Εμπνεύστηκε ένα άρωμα που άφησε εποχή. Ισχυριζόταν ότι μια γυναίκα πρέπει να φοράει ένα άρωμα στα σημεία  που θα ήθελε να τη φιλήσουν.

 Η κατά κόσμον Mademoiselle γνωρίζει τον  Ernest Beaux, αρωματοποιό των Τσάρων ο οποίος  το 1921 δημιουργεί το Chanel No 5.

Αρχικά είχε ως σκοπό να βγει σε limited edition  100 μπουκαλιών που θα προοριζόταν για χριστουγεννιάτικο δώρο στους καλύτερους πελάτες της. Ωστόσο το ιδιαίτερο άρωμα , ένας συνδυασμός  γιασεμιού, τριαντάφυλλου, ylang ylang, ίριδας, σανταλόξυλου και vetiver  έγινε η πιο περιζήτητη μυρωδιά μεταξύ των πιστών του οίκου της.

Κατάφερε και σε αυτό να πρωτοπορήσει καθώς τα αρώματα εκείνη την περίοδο ήταν περίτεχνα σε σχήμα πουλιών ή λουλουδιών. Η ίδια, εμπνευσμένη από ένα προϊόν καλλωπισμού του αδικοχαμένου αγαπημένου της Arthur “Boy” Capel , δημιούργησε ένα μπουκάλι σε minimal γραμμές και άλλαξε την ιστορία της αρωματοποιίας.

 

H Marilyn Monroe σε ερώτηση δημοσιογράφου τι φοράει στο κρεβάτι της απάντησε αφοπλιστικά  “μερικές σταγόνες από No5”

Αυτή η ατάκα έκανε το γύρω του κόσμου και έμεινε στην ιστορία

Το λιοντάρι είναι το πνεύμα της Chanel. Εκτός από το ζώδιο  της αποτελεί για αυτήν σύμβολο δύναμης και αρχοντιάς. Ο  βασιλιάς της ζούγκλας ήταν ο επικρατέστερος σε πολλά από τα σχέδια της.

Με αυτό το σύμβολο δέθηκε κατά την παραμονή της στη Βενετία.

Ο σημερινός διάδοχος της αυτοκρατορίας της Chanel, o  Karl Lagerfeld μιλάει γι αυτή:

Εδώ θα βρείτε όλες τις  ταινίες με τίτλο Inside Chanel 

 

Karl Lagerfeld- Coco Chanel

Karl Lagerfeld- Coco Chanel

 

Παρατίθεται βιντεάκι με δημιουργίες της Coco από το 1930 έως το 1983 το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι το στυλ, η φινέτσα και η κομψότητα είναι αξία διαχρονική.

 

 

Η Mademoiselle έδωσε την πρώτη της συνέντευξη στην τηλεόραση το 1959.

hqdefault

Στο γραφείο της, με κινήσεις νευρικές μιλάει για τη μόδα, την επόμενη επίδειξη, το στυλ,  το ταλέντο κ.α.

*για υπότιτλους πατήστε δεξιά στην επιλογή που λέει υπότιτλους ή cc και επιλέξτε “ελληνικά”.

Το πρώτο ποτραίτο της Chanel με ένα από τα καπέλα της στο θεατρικό περιοδικό "Comoedia Illystre" το 1910.

Το πρώτο πορτραίτο της Chanel με ένα από τα καπέλα της στο θεατρικό περιοδικό “Comoedia Illystre” το 1910.

 

Τον Ιούλιο του 1969 (δύο χρόνια πριν το θάνατο της) η δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια  Micheline Santel κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρο κάθε δημοσιογράφου και να πάρει συνέντευξη από τη Chanel.

  Στην ηλικία των 86 με τη φινέτσα που τη διέκρινε μέσα σε άλλα μίλησε για τη μόδα, την υψηλή ραπτική, τα παντελόνια, τη δημιουργικότητα, το μέλλον της γαλλικής μόδας, τις μινι φούστες, το κουτσομπολιό, τα κιλά της, τους πελάτες της και την προσωπική της γκαρνταρόμπα.interview 1969

Αναλυτικότερα, δείτε τη συνέντευξη σε μετάφραση στα αγγλικά καθώς και τα βιντεάκια, όπως μεταδόθηκαν από τη γαλλική τηλεόραση εδώ

ImageGen

Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1971. Η πρώτη και η τελευταία ημέρα που δεν εργάστηκε.  Δεν είχε παιδιά ή οικογένεια. Όλη η ζωή της ήταν η δουλειά της. Ως μοναδικό κληρονόμο είχε ορίσει το ίδρυμα Coga σκοπός, του οποίου κύρια δραστηριότητα ανάμεσα σε άλλα ήταν να υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες και να βοηθά αρρώστους.

Είχε σχεδιάσει τον τάφο της η ίδια και έλεγε: ” Χωρίς ταφόπλακα απάνω μου, θα ήθελα να φύγω, εάν είχα τη δυνατότητα, να πάω στον παράδεισο και να ντύσω τους αγγέλους”.

Η πολυτάραχη ζωή της Coco μας αποδεικνύει περίτρανα ότι  στη ζωή μας οφείλουμε – στον εαυτό μας πάνω από όλα – να κυνηγάμε τα όνειρα μας. Να παλεύουμε για αυτά. Να τα διεκδικούμε. Ακόμα και αν αυτά δεν πραγματοποιηθούν θα ξέρουμε τουλάχιστον ότι προσπαθήσαμε.

Αν η ίδια δεν προσπαθούσε, διεκδικούσε, πολιορκούσε, πολεμούσε γι αυτό το οποίο ήταν προορισμένη. Ποιος ξέρει η μόδα τι τροπή θα είχε πάρει, χωρίς τη δική της συνεισφορά.

Γι αυτό όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Paul Valeri  “Αν θέλεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου. Πρέπει πρώτα να ξυπνήσεις!”  Το έκανε η Coco γιατί όχι και εμείς;

large

Comments

comments

About Άννα Μουσογιάννη

Μότο μου: Αμαρτία είναι να μην ονειρεύεσαι, να μην ερωτεύεσαι, να μην γελάς, να μην κάνεις τρέλες…να μην είσαι ο εαυτός σου!! Λατρεύω το διάβασμα, τη μουσική, τη γυμναστική, τις προκλήσεις και τους ανθρώπους που με κάνουν να χαμογελώ! Μου αρέσει να μαθαίνω, να ανακαλύπτω και να εξελίσσομαι. Γι αυτό οι σπουδές και τα σεμινάρια για μένα δεν τελειώνουν ποτέ. So, I keep walking! Πώς θα με χαρακτήριζα; Συναισθηματική ρεαλίστρια! Όταν αυτά τα δύο μαλώνουν –κάτι που συμβαίνει συχνά- εγώ γράφω!