Home / LIFE / “Good Night Stories for Rebel Girls”, νέα πρότυπα παραμυθιών για κορίτσια – Μαρκέλλα Καζαμία

“Good Night Stories for Rebel Girls”, νέα πρότυπα παραμυθιών για κορίτσια – Μαρκέλλα Καζαμία

3

Οι εποχές αλλάζουν και είναι καιρός να αλλάξουν και τα παραμύθια…

Η Elena Favilli και η Francesca Cavallo, συνιδρύτριες του Timbuktu Labs, σκέφτηκαν να αλλάξουν με κάποιο τρόπο τα παραμύθια που απευθύνονταν σε μικρά κορίτσια. Στα τέλη του 2011, οι δύο γυναίκες μετακόμισαν στην Καλιφόρνια με στόχο να ιδρύσουν τη δική τους εταιρία. Η Elena ήταν δημοσιογράφος και η Francesca σκηνοθέτις και συγγραφέας θεατρικών έργων. Δουλεύοντας μέρα και νύχτα εκείνο τον καιρό, είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν το πρώτο περιοδικό για παιδιά για χρήση iPad με τον τίτλο Timbuktu Magazine.

11

Έως το 2016, είχαν δημιουργήσει πολλές εφαρμογές, είχαν εκδώσει αρκετά βιβλία για παιδιά σε διάφορες γλώσσες και κατασκεύασαν μια εργαλειοθήκη που επιτρέπει σε υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη να σχεδιάσουν και να χτίσουν χώρους παιχνιδιού, σε συνεργασία με τις οργανώσεις NFL, Kaboom, Zynga.org και YMCA.

6

Όλες οι προσπάθειες που έκαναν στον επιχειρηματικό κόσμο έδειξαν στις δύο αυτές γυναίκες ότι τα κορίτσια που μεγαλώνουν πρέπει να εμπνέονται από δυναμικά γυναικεία πρότυπα, καθώς έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους και θέτουν μεγαλύτερους στόχους για τη ζωή τους. Συνειδητοποίησαν τότε ότι το 95% των βιβλίων και των τηλεοπτικών σειρών με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές δεν συμπεριελάμβαναν καθόλου αυτά τα πρότυπα. Ύστερα από έρευνα, διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 20 χρόνια αυτό δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Αποφάσισαν λοιπόν να εκδώσουν το βιβλίο με τίτλο «Goodnight Stories for Rebel Girls» που περιλαμβάνει 100 ιστορίες για τη ζωή 100 επιτυχημένων γυναικών σε μορφή παραμυθιών, τις οποίες εικονογράφησαν 60 διαφορετικές γυναίκες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

1

Οι ιστορίες των αντισυμβατικών γυναικών που σημάδεψαν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας αποτελούν σίγουρα το καλύτερο «παραμύθι» που τα μικρά κορίτσια μπορούν να διαβάζουν πριν πέσουν για ύπνο…

4

5

Όπως όμως αναφέρουν και οι δύο δημιουργοί του βιβλίου «παρακαλούμε, διαβάστε αυτές τις ιστορίες και στους γιους σας ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν και να εξοικειώνονται με τις γυναίκες ηρωίδες! Μπορούν να εμπνεύσουν τον καθένα, άντρα ή γυναίκα, παιδί ή ενήλικα»

Το να περιμένουμε τον πρίγκιπα για να μας σώσει από όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και να μας εμπνεύσει ένα στόχο στη ζωή μας είναι ένα παραμύθι που ολοένα και ξεμακραίνει. Ανήκει σε παλιές εποχές και ήταν συμβατό με πεπερασμένα κοινωνικά πρότυπα. Μην έχοντας πια καμία αληθινή χρησιμότητα, οι γυναίκες της νέας εποχής αντιλαμβάνονται ότι ο πρίγκιπας υπάρχει και μπορεί να τον συναντήσουμε, αλλά μόνο αν τον βρούμε πρώτα μέσα μας…

2

Comments

comments

About Μαρκέλλα Καζαμία

Με τα γαλλικά μου σε Αθήνα και Στρασβούργο, το άστρο μου έλαμψε γρήγορα και ό,τι έπεφτε στα χέρια μου, το μετέφραζα. Επαγγελματίας της επικοινωνίας, εραστής της τέχνης, τα ταλέντα μου καλπάζουν σε ό,τι εχει κουίντα και είναι γραμμένο σε χαρτί. Στο ενδιάμεσο, συνεντευξιάζω τους πάντες. Και τους φέρνω κοντά σας. Με άποψη. Τη δικιά μου.