Home / GRASS PRESS / Ελλάδα / Σαν σήμερα, το 1941, οι Γερμανοί κατακτητές μπαίνουν στην Αθήνα

Σαν σήμερα, το 1941, οι Γερμανοί κατακτητές μπαίνουν στην Αθήνα

27.04.1941, Κυριακή του Θωμά και τα πρώτα στρατιωτικά γερμανικά τμήματα εισέρχονται στην έρημη πόλη της Αθήνας τις πρωϊνές ώρες. Την ίδια ώρα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Αθήνας απευθύνει προς τον Ελληνικό λαό το τελευταίο «ελεύθερο» μήνυμα . Στις 10 π.μ. γερμανικό απόσπασμα ανέρχεται στην Ακρόπολη όπου και υψώνει τη γερμανική σημαία με τη σβάστικα . Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος (Φιλιππίδης) αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή υποδοχής των Γερμανών κατακτητών κατά την είσοδό τους στην Αθήνα. (Σημ.Το γερμανικό απόσπασμα που ανέβηκε στην Ακρόπολη και κατέβασε την ελληνική σημαία από τον ιστό στον Ιερό Βράχο ύψωσε στον ίδιο ιστό τη γερμανική σημαία με τη σβάστικα ενώ την ελληνική σημαία οι Γερμανοί παρέδωσαν στον Ελληνα εύζωνα φρουρό Κωνσταντίνο Κουκίδη. Ο Κουκίδης αμέσως στη συνέχεια τυλίγεται με την ελληνική σημαία και προτού υπάρξει αντίδραση από τους Γερμανούς πέφτει από τα βράχια της Ακρόπολης και αυτοκτονεί. Είναι ένα γεγονός που άγνωστο γιατί δεν το περιλαμβάνουν στα περιεχόμενά τους τα βιβλία της ιστορίας μας)
Την ίδια ημέρα που οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα και υψώνουν τη γερμανική σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη, αυτοκτονεί με δηλητήριο στο σπίτι της η λογοτέχνιδα Πηνελόπη Δέλτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των Γερμανών στην Αθήνα . Πριν το θάνατό της διατύπωσε εγγράφως την επιθυμία της να ταφεί στον κήπο του σπιτιού της στην Κηφισιά και να γραφεί στην ταφόπλακα του τάφου της μόνο η λέξη «Σιωπή»

Από την προσωπική σελίδα του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.
x

Check Also

To ωραιότερο κουτάβι του κόσμου (μετά από το δικό μας φυσικά)

Eίτε είναι μικρά κουτάβια είτε ενήλικα σκυλιά, τα πλάσματα αυτά είναι το ...

Πανέμορφες, μικρές πόλεις που πρέπει να επισκεφτείς!

11 ταξιδιωτικοί προορισμοί για ονειρεμένα ταξίδια! Διαλέξτε έναν τουλάχιστον για αυτό το ...