Home / POINT OF U / Editors' view / Η “ανάπτυξη” που δεν ήρθε εδώ και 60 (ή 160) χρόνια – Gianni Potamussis

Η “ανάπτυξη” που δεν ήρθε εδώ και 60 (ή 160) χρόνια – Gianni Potamussis

skeleton-waiting

Ελλάδα το τελευταίο άκρο της Χερσονήσου του Αίμου.

Γεωλογικά μιλώντας σχηματίστηκε από την πτύχωση των Αλπικών ζωνών, μια τάξη μεγέθους για το τι συνέβη πριν από ~180 εκατομ. έτη .

Αυτές οι γεωλογικές ζώνες ονομάζονται Δειναρίδες στα βόρεια (πρώην Γιουγκοσλαβία), Ελληνίδες στην πατρίδα μας  και συνεχίζουν ως Ταυρίδες στα μέρη της Τουρκίας, ουσιαστικά όμως μιλάμε για την ίδια ορογενετική πτύχωση.

Όλο αυτό το ορεινό σύμπλεγμα στην πατρίδα μας (οροσειρά της Πίνδου)  είναι ένας πρώην ωκεάνιος πυθμένας. Ο παλαιοωκεανός της Τηθύος.

Το παραπάνω είναι ένα μικρο snap-shot της τεράστιας Γεωλογικής Ιστορίας του τόπου μας.

Ας πάμε όμως στα εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα της χώρας.

Βωξίτες (Bauxite), Χουντίτης, Μαγνησήτης, Μπετονίτης, Ελαφρόπετρα, Χρυσός, Σπάνιες Γαίες, Ουράνιο, Πλουτώνιο, Κορούνδιο, Τιτάνιο, Λευκόχρυσος, Λίθιο, ρήνιο, ταντάλιο, νικέλιο, τομέας μικτών θειούχων (χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού), τομέας λευκόλιθου και άλλα που είναι πραγματικά ένας τεράστιος κατάλογος αν συμπεριλάβει κανείς και όλα τα παράγωγα υποπροϊόντα που μπορεί να έχει.

Ποτέ το ελληνικό κράτος (κυβερνήσεις) δεν τόλμησε να δημιουργήσει βιομηχανία παραγωγής και εκμετάλλευσης  πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, την οικονομική σπονδυλική στήλη της οικονομίας του, έμεινε να εξάγει μέσω ιδιωτών το πρωτογενές υλικό.

Μια βαριά εθνική Βιομηχανία στηρίζεται και στηρίζει τη χώρα  με όλον αυτόν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο.

Θα παρατηρήσετε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί  τα πραγματικά τεράστια κοιτάσματα  φυσικού αερίου, πετρελαίου ,επίσης δεν έχει αναφερθεί και η γεωθερμία για ενδοχώρια χρήση.

Έρχεται λοιπόν το ερώτημα ΓΙΑΤΙ ?

Η απάντηση είναι εύκολη και απλή .

Γιατί ΠΟΤΕ και ΚΑΜΙΑ  Κυβέρνηση δεν φρόντιζε τα συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους.

Κάντε τώρα το παραπάνω προβολή σε όλους τους τομείς , Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Δομή κλπ, εκτιμώ ότι η απάντηση θα παραμείνει ίδια.

Η περιστοίχιση από εύκαμπτες συνειδήσεις  έναντι αμοιβής ήταν εύκολη δουλειά για τους έχοντες συμφέροντα εκτός συνόρων, από ίδρυσης νεοελληνικού κράτους, ούτως ώστε να τοποθετούν τους “κατάλληλους” στις κατάλληλες θέσεις, η αποχαύνωση και χειραγώγηση του κόσμου – λαού από κει και έπειτα είναι παιχνιδάκι.

Ένα παράδειγμα: τα κοιτάσματα χρυσού είναι γνωστά από την Αρχαιότητα, πριν λίγα χρόνια δόθηκαν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες !!! …

Η εξόρυξη Βωξίτη σταμάτησε, έκλεισε και το τελευταίο ελληνικό μεταλλείο (πλην Pechiney Άσπρα Σπίτια) ΓΙΑΤΙ;;; Μα απλά για να ελεγχθεί η τιμή του αλουμινίου  στη Wall Street.

Κρίση … στα μπατζάκια μας .

Και τώρα ερχόμαστε στην τεράστια τεχνητή κρίση που ζούμε.

ΓΙΑΤΙ;;;

Τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας (υδρογονάνθρακες – φυσικό αέριο) είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης η οποία εξαρτάται ενεργειακά, σήμερα, από την Ρωσία .

Νομίζω πως η απάντηση είναι προφανής.

Συνδυάστε και τις συνοριακές ανακατατάξεις , τις ήδη γενόμενες και τις μέλλουσες και το γιαούρτι έδεσε.

Είναι ένα παζλ που σιγά μα σταθερά κομμάτι – κομμάτι μπαίνει στο κάδρο.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το ανθρώπινο trafficking, το εμποριο ναρκωτικων και οπλων για κερασακι στην τουρτα .

Έτσι λοιπόν περιμένουμε την ανάπτυξη…

Μια ανάπτυξη που δεν θα έρθει ποτέ.

Άσκηση: γιατί η χώρα έχει “πνιγεί” στο τσιμέντο από ετών;;; …Τι; Τι; Τι; … ΤΙΤΑΝΑΣ…

Comments

comments

About Gianni Potamussis

“Μεγάλωσα” στη Bologna και εκεί έκανα Geologia & Geological Engeneering. Κάποια στιγμή είπα να παρατήσω την Γεωλογία και να κάνω Τέχνη και Θέαμα (DAMS) αλλά το “κατεστημένο” δεν με άφησε . Στην Ελλάδα γύρισα γιατί με γυρίσανε και χάθηκα στον λαβύρινθο του Μινώταυρου. Δεν παραπονιέμαι είναι ωραίο να είσαι “Οδυσσέας” ψάχνοντας “Ιθάκες”. Λατρεύω την αδρεναλίνη μέχρι τελικής πτώσης εντελώς εθισμένος και αν δεν την βρω την ψάχνω [ιατρικώς αθεράπευτος χρήστης αδρεναλίνης (πιστοποιητικά διαθέσιμα)]. Κατά τα άλλα... “αυτά”... και χάρηκα για την γνωριμία.