Ο ΓΑΜΟΣ: Ο γάμος αυτός καθαυτόν είναι σωστός. Διότι έχεις στο πλαίσιό του σεξουαλικότητα, συντροφικότητα, αγάπη. Μπορείς να μοιράζεσαι χαρές, λύπες, μεγαλώνεις από κοινού ένα παιδί. Το πρώτο στεφάνι είναι το πιο λαθεμένο, αλλά και το πιο σωστό. Παλιά το έλεγαν κοινωνικά, για να μη χωρίζουν οι άνθρωποι. Ψυχαναλυτικά, όμως, όταν παντρεύεσαι και είσαι αρκετά μπερδεμένος, αυτό σου ταιριάζει, είναι το πρόβλημά σου. Αν ωριμάσει κάποιος, με άλλες συνθήκες ή κάνει θεραπεία, ξεπεράσει το πρόβλημά του, δεν θα τον ικανοποιεί αυτός ο γάμος. Οι περισσότεροι όμως δεν χωρίζουν γιατί ωρίμασαν. Παραμένουν μπερδεμένοι, γι’ αυτό μετά κάνουν δύο και τρεις λαθεμένους γάμους.
Η ΑΠΙΣΤΙΑ: Την απιστία δεν τη θεωρώ τίποτα φοβερό. Τα στατιστικά στοιχεία το αποδεικνύουν, ο άνθρωπος είναι πολυγαμικό ον. Είναι διαφορετική μια σεξουαλική ανταλλαγή και άλλο είναι η αγάπη, η συντροφικότητα και ο μόνιμος δεσμός. Βέβαια, τονίζω ότι εάν έχεις έναν καλό γάμο, είναι ανοησία να απατάς. Διότι χαλάει η ουσιαστική επαφή. Τώρα όσον αφορά το εάν θα παντρευτεί κάποιος ή όχι, όσο περισσότερα προβλήματα έχει από τους δικούς του γονείς, τόσο ανώριμος παραμένει και εκεί επιλέγει λάθος.
Η ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Κατ’ αρχάς είναι προσωπική ανάγκη, κατά δεύτερον, είναι τεχνική, την οποία χρησιμοποιώ και στις θεραπευτικές και εκπαιδευτικές ομάδες. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε κοινές ανάγκες και προβλήματα, και ο θεραπευτής δεν πρέπει να έχει μιαν απόμακρη σχέση. Γι’ αυτό και δεν συμφωνώ με την τεχνική της ψυχανάλυσης, παρόλο που την εφάρμοζα και εγώ για καιρό. Είδα όμως ότι δεν βοηθάει. Από την άλλη, ποτέ δεν λέω ουσιαστικά πράγματα, λέω πράγματα κοινά με τους ανθρώπους. Έχει παρατηρηθεί ότι σε προσέχουν περισσότερο όταν γίνεσαι αυτοαναφορικός ή βιωματικός από το να μιλάς μόνο για θεωρίες. Είναι η πιο υπαρξιακή άποψη, την οποία ενστερνίζεται και ο Γιάλομ. Ο θεραπευτής είναι ο πιο πεπειραμένος άρρωστος, άρα μοιράζεται ισότιμα. Ο Φρόιντ ήταν έτσι στην αρχή.
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ: Εγώ δεν είμαι βέβαιος για τίποτα. Κάποτε πίστευα ότι η κλασική τεχνική της ψυχανάλυσης είναι η καλύτερη. Τώρα δεν το πιστεύω. Η θεωρία της ψυχανάλυσης όμως είναι αξεπέραστη μέχρι στιγμής, και εφαρμόζεται στην κοινωνιολογία, στην εκπαίδευση, στην παιδοψυχιατρική, στην ιστορία. Καμία άλλη θεωρία δεν εκφράζει καλύτερα τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. ΤΑ ΖΩΔΙΑ: Όσον αφορά τα άστρα, δεν γράφω ότι τα πιστεύω. Απλώς τα αναφέρω, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται με το τι είπε ο Γιωσαφάτ, ασχολούνται με τα ζώδια για να βρουν σύντροφο. Το αναφέρω ως τρόπο επιλογής. Από την άλλη μεριά, ξέρουμε ότι η αστρολογία κρατά 3.000 χρόνια. Εάν ήταν όλα απάτη, η ίδια η αστρολογία θα είχε σβήσει.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν έκανα και θα ήθελα. Γι’ αυτά που έκανα, δεν μετανιώνω. Δεν έχω κάνει κακό σε άνθρωπο. Λίγο τη γυναίκα μου έχω ταλαιπωρήσει, όμως αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είμαι υπερήφανος που έχω βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να βρουν τη ζωή τους. Κυρίως όμως δεν θα ήθελα να τελειώσει η ζωή. Μέσα μου νιώθω 25 χρόνων. Μόνον ο καθρέφτης μού υπενθυμίζει ότι μεγάλωσα.
Η ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν μου. Και τον Γιάλομ κατηγορούν ότι εκλαϊκεύει. Αυτό όμως δεν αναιρεί το επιστημονικό υπόβαθρό του. Είναι υποχρέωσή μας να μιλάμε απλά. Πόσους θα αναλύσω στο ιατρείο μου; Όσα γνωρίζω είναι ένα όπλο που μπορεί να κάνει πολλούς, όχι να κάνουν ψυχανάλυση, αλλά να καταλάβουν μερικά πράγματα. Εγώ θεωρώ υποχρέωσή μου να μεταδίδω όσα γνωρίζω στον κόσμο. Δεν κάνουν όλοι για ανάλυση, ούτε όλοι μπορούν να κάνουν από οικονομική άποψη ούτε υπάρχουν πολλοί καλοί αναλυτές στη χώρα μας. Τέλος, δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ματθαίου Γιωσαφάτ στην Μαριαλένα Σπυροπούλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή
[Πηγή: www.doctv.gr]