Home / LIFE / Μαμά, μπαμπά, δάσκαλε, μακάρι να ήξερες ότι…

Μαμά, μπαμπά, δάσκαλε, μακάρι να ήξερες ότι…

Το κομμάτι της επικοινωνίας με τα παιδιά μας είναι ένα τεράστιο θέμα. Χιλιάδες και χιλιάδες λίστες θα μπορούσαν να γραφτούν σχετικά με τις σωστές στρατηγικές που θα σας ανοίξουν μαγικές διόδους διαλόγου, εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με αυτά τα μικρά αινίγματα, με το υπέροχο, συχνά γεμάτο απορίες, βλέμμα.

Στην πράξη όμως, η κατάσταση ζορίζει. Ως γονιός ή δάσκαλος ή παιδαγωγός θα αντιμετωπίσεις μικρά που μιλάνε και μοιράζονται ασταμάτητα και άλλα που χαρίζουν σκέψεις με το σταγονόμετρο.

Η Kyle Schwartz, δασκάλα τρίτης δημοτικού σε ένα Δημοτικό σχολείο στο Denver, αποφάσισε με έναν απλούστατο τρόπο να γνωρίσει ουσιαστικά τους μαθητές της.

Το πείραμα ήταν απλό: Συμπληρώνεις την πρόταση “I wish my teacher knew…” (Μακάρι να ήξερε η δασκάλα μου…) και εκεί γράφεις αυθόρμητα όποια σκέψη στριφογυρνάει στο μυαλό σου.

Μερικές από τις απαντήσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερες:

 

well-family-wishanimals-master675-v2

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι θέλω να μάθω περισσότερα πράγματα σχετικά με την Ιστορία

well-family-wish5-master675

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι ο μικρός μου αδελφός είναι φοβιτσιάρης και εγώ ανησυχώ πολύ που αναγκάζομαι ξυπνάω γι’ αυτό το λόγο, κάθε νύχτα.

well-family-wish7-master675-v2

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι η μαμά μου και ο μπαμπάς μου έχουν χωρίσει και εγώ είμαι μεσαίο παιδί ανάμεσα στα 7 αδέρφια μου. Τα 5 από τα αδέρφια μου είναι αγόρια.

well-family-wish6-master675

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι ίσως η μαμά μου διαγνωστεί με καρκίνο αυτή την εβδομάδα και ότι έχω μείνει χωρίς σπίτι 3 φορές αυτό το χρόνο.

well-family-wishnote-master675

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι λατρεύω τα ζωάκια και θα έκανα το οτιδήποτε γι αυτά. Θα ήθελα να εργαστώ σε φορέα που βοηθάει τα ζωάκια να βρουν ένα σπίτι.

well-family-wish1-master675

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι ο μπαμπάς μου εργάζεται σε δυο δουλειές και δεν τον βλέπω πάρα πολύ συχνά.

well-family-smarter-master675-v3

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι είμαι πιο έξυπνος/η από ότι νομίζει.

well-family-wishkid-master675

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι αγαπάω πολύ την οικογένειά μου.

well-family-wish2-master675

Μακάρι η δασκάλα μου να γνώριζε ότι εγώ και η οικογένειά μου φιλοξενούμαστε σε ίδρυμα για άπορες οικογένειες.

Μια απλή πρόταση που μπορεί να σε κάνει να δεις το παιδί σου, το ανίψι σου, τον μαθητή σου με άλλο μάτι.

Εσύ πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τα παιδιά σου; 

Comments

comments

About Νατάσσα Μανίτσα

Αρσακειάδα και μου φαίνεται, χωρίς τα γαλλικά αλλά με πιάνο, ξένες γλώσσες, σινεμά, θέατρα και, ω ναι, ποίηση! Κάποια στιγμή στη ζωή μου ξύπνησε η ψυχολόγα μέσα μου και σπούδασα Ψυχολογία, ενώ συνέχισα ακάθεκτη με Μετάφραση και Βρετανικές Σπουδές. Από πολύ νωρίς κατάλαβα ότι δεν γνωρίζω τίποτα, κάποιοι όμως θα σκότωναν να μάθουν όλα όσα γνωρίζω. Γι αυτό και εγώ ενίοτε τα λέω χύμα και bloggάρω κυρίως για να μη φρικάρω. Και το ταξίδι συνεχίζεται, μα ποτέ δε χαρίζεται...