Home / LIFE / Μήπως δολοφονούμε καθημερινά τα κατοικίδια μας;

Μήπως δολοφονούμε καθημερινά τα κατοικίδια μας;

Επιμέλεια – Απόδοση: Απόστολος Καζάκος

Αλήθεια, πόσοι από εμάς που δηλώνουμε φιλόζωοι, δίνουμε προσοχή στη διατροφή του σκύλου ή της γάτας μας; Γνωρίζουμε άραγε πως κάποιες μικρές παρασπονδίες στη δική μας διατροφή, κάποιες από τις δικές “λιχουδιές” που προσφέρουμε στους τετράποδους συντρόφους μας, μπορεί να έχουν από σοβαρές έως ολέθριες συνέπειες στη ζωή τους; Ξεκινάμε λοιπόν παρουσιάζοντας μια μια τις τροφές που είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδιά μας.

Σοκολάτα.

Ωραία, μας αρέσει η σοκολάτα, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία να την προσφέρουμε στα κατοικίδιά μας! Τα σοκολατοειδή προϊόντα περιέχουν ουσίες που αποκαλούνται μεθαλξανθίνες οι οποίες προκαλούν εμετό σε μικρές ποσότητες και θάνατο εαν χορηγηθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ο θάνατος επίσης εξαρτάται και από τον τύπο της σοκολάτας, οπότε μην παίρνετε κανένα ρίσκο! Κρατάμε πάντα τη σοκολάτα μακρυά από τα μικρά αγαπημένα πλάσματά μας.

Βερίκοκα

Τα βερίκοκα είναι μια υπέρ-τροφή για τους ανθρώπους, όμως είναι καλύτερο να μην τα πλησιάζουν τα κατοικίδιά μας. Οταν τρώμε φρούτα οφείλουμε να βεβαιωνόμαστε πως τα κουκούτσια έχουν εναποτεθεί σε ασφαλές σημείο, π.χ. τον κάδο των απορριμάτων. Το κουκούτσι του βερίκοκου μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, ακόμη και θάνατο, γιατί απλά ο σκύλος μας δε γνωρίζει ότι υπάρχει κουκούτσι μέσα στον καρπό.

Αλκοόλ

Κάποιες φορές ακόμη και οι άνθρωποι έχουν προβλήματα με την κατανάλωση οινοπνεύματος, συνεπώς μην το δίνετε ποτέ στο κατοικίδιό σας. Μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το αλκοόλ είναι τα ίδια όπως και στους ανθρώπους, δηλαδή: εμετός, αναπνευστικά προβλήματα, κώμα και σε σοβαρές περιπτώσεις θάνατος. Επίσης η ποσότητα του οινοπνεύματος που χρειάζεται να δημιουργηθούν προβλήματα είναι σαφώς μικρότερη ακόμη και αν υπολογίσουμε τη διαφορά βάρους. Ακόμη και αν η εικόνα ενός μεθυσμένου σκύλου μπορεί να είναι αστεία, το καλό που σας θέλω, μην το διανοηθείτε καν.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια ακόμη υπέρ-τροφή για τους ανθρώπους, όχι όμως για τα ζωάκια μας. Το φρούτο αυτό περιέχει την ουσία που ονομάζεται περσίνη, ένα κανονικό δηλητήριο για τους σκύλους, η οποία προκαλεί εμετούς και διάρροια. Επίσης είναι επικίνδυνο και για τις γάτες, τα κουνέλια, τα ινδικά χοιρίδια και τα πουλιά. Η συμβουλή είναι μια, αφού το αβοκάντο  είναι τόσο γευστικό, ας το ευχαριστηθούμε μόνοι μας ολόκληρο.

via http://vibranthealthandwealth.com/

 

Μακαντάμια

Οι φίλοι μας μπορεί να παρουσιάσουν έναν αριθμό συμπτωμάτων όπως: πυρετό, αδυναμία, εμέτους μετά από την κατανάλωση μακαντάμια. Οι καρποί της περιέχουν τοξίνες που βλάπτουν πολλά όργανα, οπότε φροντίζουμε να βρίσκονται μακρυά από τα τετράποδα φιλαράκια μας.

Σταφύλια και σταφίδες

Τόσο τα σταφύλια, όσο και οι σταφίδες προκαλούν νεφρική δυσλειτουργία. Ακόμη και μια μικρή ποσότητά τους μπορεί να έχει μόνιμα έως και μοιραία αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε όταν τρώτε σταφύλια ή σταφίδες ότι δεν σας έπεσε καμία ρώγα. Θυμηθείτε ακόμη και μια ρώγα μπορεί να σκοτώσει το χνουδωτό  φίλο σας.

Ξυλιτόλη

Τώρα θα ρωτήσετε, “τί είναι η ξυλιτόλη;” Λοιπόν, είναι ένα γλυκαντικό που απαντάται σε πολυάριθμα προϊόντα, όπως τσίχλες και γλυκίσματα. Προκαλεί άμεση πτώση του σακχάρου στο αίμα που καταλήγει σε αδυναμία και σπασμούς. Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας σε κάποια κατοικίδια, άρα έχουμε ένα ακόμη μεγάλο όχι όταν μιλάμε για σκύλους και γάτες.

Κουκούτσια του μήλου

Τα κουκούτσια του μήλου μοιάζουν μικρά και ασήμαντα. Στην πραγματικότητα είναι γεμάτα από ένα χημικό στοιχείο – το κυάνιο – που είναι θανατηφόρο, ειδικά για τους σκύλους!

Κεράσια

Αλλο ένα ένα φρούτο που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, τα κεράσια και πιο συγκεκριμένα τα κουκούτσια τους προκαλούν βλάβες στον οισοφάγο, το στομάχι και σε άλλα όργανα. Αποτέλουν επίσης την αιτία πνιγμών συνεπώς, μη δίνετε κεράσια στους μικρούς  φίλους σας και πάντα προσέχουμε που πετάμε τα κουκούτσια.

Καφές

Ο καφές και προπάντων οι κόκκοι του περιέχουν θειοβρωμίνη και καφεΐνη. Τα δύο αυτά μαζί κάποιες φορές είναι μοιραία για την καρδιά. Καθόλου καλά νέα ειδικά αν είναι κρυμμένα σε ένα παγωτό ας πούμε, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί από ένα άτυχο κουτάβι.

Σκόρδο

Το σκόρδο εάν φαγωθεί από τα ζώα προκαλεί βλάβη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κατοικίδια παρουσιάζονται αδύναμα, απρόθυμα να κινηθούν ή μπορεί να κουράζονται εύκολα μετά από μια ήπια άσκηση. Τα ούρα τους έχουν από πορτοκαλί έως σκούρο κόκκινο χρώμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Αν υπάρχει έστω η υποψία ότι το ζωάκι μας έφαγε σκόρδο, επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρό μας!

Τσίχλες

Πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν ξυλιτόλη, ένα τοξικό χημικό, το είπαμε αυτό. Οι τσίχλες μπορεί να φράξουν τον οισοφάγο και τα έντερα, δηλαδή πολύ άσχημα νέα για το κατοικίδιό μας χώρια που ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως: παχυσαρκία, οδοντικά προβλήματα και διαβήτη. Μετά από όλα αυτά ποιός θα ξαναδώσει τσίχλα στο σκύλο του;

Μανιτάρια

Tα δυσάρεστα νέα είναι πως τα -άγρια- μανιτάρια φυτρώνουν παντού και ακόμη αυτά που βγαίνουν στις αυλές μας μπορεί να περιέχουν τοξίνες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλές βλάβες στο σώμα ενός ζώου. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις η κατανάλωση μανιταριών ίσως αποβεί μοιραία. Καλού κακού αφαιρούμε και πετάμε τα μανιτάρια που μεγαλώνουν στον κήπο, καθώς ειδικά οι σκύλοι συχνά παίζουν με αυτά και στη συνέχεια τα μασουλάνε.

Κρεμμύδια

Εκτός από τα σκόρδα και τα κρεμμύδια είναι αίτιοι πρόκλησης αναιμίας αφού βλάπτουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Κάθε φορά που μοιραζόμαστε το φαγητό μας, βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα κρεμμυδιού στο πιάτο, ούτε καν σε σκόνη.

Ραβέντι

Τα φύλλα από το ραβέντι είναι υψηλά τοξικά για τους σκύλους. Μια ουσία, η οξυλάτη, που είναι παρούσα στα φύλλα απορροφάται γρήγορα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων. Συμπέρασμα: κρατάμε τους σκύλους μακρυά από αυτό το φυτό.

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.