Home / IN & OUT / Όχι άλλη μαγειρική στην οθόνη μου! – Ειρήνη η Κορινθία

Όχι άλλη μαγειρική στην οθόνη μου! – Ειρήνη η Κορινθία

Εν αρχή ην η Βέφα Αλεξιάδου.  Με παχιές στρώσεις από make up, μαλλί ξανθό χτενισμένο με μπικουτί και κρεπαρισμένο, η ιέρεια της μαγειρικής έβγαινε στις οθόνες και συμβούλευε τις νέες και ηλικιωμένες νοικοκυρές να φτιάξουν ένα γιουβέτσι της προκοπής, βρε αδελφέ! Να ξεστραβωθούν οι ελεύθερες και να μην ξεφτιλίζονται στον άνδρα τον καρντάση οι παντρεμένες.

Μετά ήρθε ο Ηλίας Μαμαλάκης. Αυτός πήρε τους κάμπους και τα βουνά, όργωσε τα χωριά και τις πέντε θάλασσες για να μας παρουσιάσει τοπικές σπεσιαλιτέ. Κι όσο περιέγραφε την εκτέλεση με μία υστερική παροιμιώδη λιγούρα, τόσο μεγάλωνε η απέχθειά μου για οτιδήποτε φαγώσιμο και μου έρχονταν στο μυαλό εκείνες οι εικόνες από αποστεωμένα παιδάκια στην Αφρική που τα έτρωγαν οι μύγες. Τον έκοψα νωρίς, για να μην πάθω νευρική ανορεξία.

Και όσο μεγάλωνε η κρίση, τόσο οι καναλάρχες μας σέρβιραν αχνιστά και λαχταριστά πιάτα. Να βαθαίνει η ύφεση, να πληθαίνουν οι chef στις οθόνες, επαγγελματίες κι ερασιτέχνες. Ν’ ανοίγεις την τηλεόραση ώρα πρωινή ν’ ακούσεις για τα νέα μέτρα, και να εμφανίζεται η κυρία Αργυρώ, με το μακιγιάζ νταμάρι, όπως η κάθε νοικοκυρά που μαγειρεύει και σέβεται τη θηλυκότητά της, να τσιρίζει και να φτιάχνει φθηνές συνταγές. Αυτό κρατήστε το, το τονίζει πάντα. Κι όσο περνάει η ώρα, να ανεβαίνει το άγχος σου και να την παθαίνεις την κρίση πανικού, μαζί με την κυρία Αργυρώ που κοπανάει τις κατσαρόλες. «Κοίτα να δεις που όχι μόνο θα κοπεί η σύνταξη του παππού, αλλά θα καεί το σουφλέ της κυρίας Αργυρώς και θα το πάθω το εγκεφαλικό», να ωρύεσαι μέσα στην απόγνωση.

Βέβαια, θα πρέπει να κάνουμε μία διάκριση ανάμεσα στους αστέρες chef και στους wannabe αστέρες. Πώς διακρίνονται; Οι πρώτοι μαγειρεύουν μόνοι τους, άντε μ’ ένα βοηθό. Ο ένας μαγειρεύει με φόντο την Ακρόπολη, ο άλλος σε design pop σκηνικό, η τρίτη στην κουζίνα της με την οικογένεια να περνάει μπροστά από την κάμερα. Ένας πρόσφατα έχει πάρει κι αυτός τα βουνά για να βρει βιολογικά προϊόντα και βουτάει στη θάλασσα για να βγάλει τα μύδια ολόφρεσκα. Διότι ως γνωστό, η γιαγιά με την κομμένη σύνταξη  που πάει στη λαϊκή αγορά τις μεσημεριανές ώρες για να αγοράσει τις φθηνές ντομάτες, που έχει ο μανάβης για πέταμα, τι καημό έχει; Να είναι οι ντομάτες βιολογικές για να φάει υγιεινά και σωστά. Elementary, dear Watson!

Οι wannabe αστέρες βγαίνουν στο φακό με τη συνοδεία της παρουσιάστριας ή του παρουσιαστή. Εδώ είναι το μεγάλο γέλιο. Γιατί κοινό χαρακτηριστικό της παρουσιάστριας,  που είναι επαγγελματίας είναι το μούγκρισμα. Πρώτη διδάξασα η Ελένη Μενεγάκη. Δοκίμαζε η Ελένη το φαγητό, να και τα μουγκρίσματα της απόλαυσης. Τελευταία, δοκίμασε χταπόδι με πράσα, φορώντας λευκή τουαλέτα και ειλικρινά φοβήθηκα. Κούκλα μου, αν το χταπόδι σου φέρνει τέτοιο μούγκρισμα, στον οργασμό τι κάνεις; Άντε, μαζεύομαι γιατί πήρα φόρα! Είδαν οι υπόλοιπες την Ελένη, μουγκρίζουν κι αυτές. Εν τω μεταξύ, γιατί είμαι σίγουρη ότι όλη μέρα αυτές τρώνε μόνο αυτά για τα οποία μουγκρίζουν στο φακό;

Κι επειδή ο καναλάρχης σκέφτεται και το θεατή, στήνει κι ένα τηλεπαιχνίδι με αντικείμενο, τι άλλο; Τη μαγειρική. Reality παιχνίδια με ενήλικες που παθαίνουν νευρική κρίση επειδή έκοψε η μαγιονέζα, αλληλοκαρφώνονται για να κερδίσουν, κλαίνε όταν τους απαξιώνουν οι «μεγάλοι» για ένα χρηματικό έπαθλο.

Πριν μερικές τηλεοπτικές σεζόν διαγωνίζονταν με το ίδιο σκεπτικό και δεκάχρονα παιδιά, που συμπεριφέρονταν ως μικρομέγαλα κι έφτιαχναν cheese cake με την άνεση επαγγελματία ζαχαροπλάστη. Δυστυχώς όχι, δεν επενέβη κανένας κοινωνικός λειτουργός σε αυτούς τους γονείς που στέλνουν τα βλαστάρια τους σε τέτοιου είδους εκπομπές. Ευτυχώς, τα τηλεπαιχνίδια τα χτύπησε η κρίση και μας έμεινε μόνο μία κιτσάτη εκπομπή στον Alpha, όπου διάφοροι μαγειρεύουν στο σπίτι τους για μερικούς άσχετους και βγάζουν «μαχαίρια» για δυόμιση χιλιάδες ευρώ.

Με αυτά και μ’ εκείνα, αποχαυνώνεται ο έλληνας θεατής, κοιτάει αποβλακωμένος στην οθόνη τα καρότα να κόβονται με μανία, τα κρεμμυδάκια να τσιγαρίζονται και την παρουσιάστρια μπουκωμένη να βγάζει άναρθρες κραυγές. Χορταίνει το μάτι του, νομίζει ότι χορταίνει η κοιλιά του και η ψυχή του και πάει για ύπνο. Αύριο θα πάει στη ΔΕΗ να πληρώσει το χαράτσι. Elementary, dear Watson.

Comments

comments

About Ειρήνη η Κορινθία

Ξεκίνησα από την Κόρινθο και κατέληξα στην Αθήνα για να σπουδάσω. Το άθλημα μού άρεσε και δεν το έχω παρατήσει έκτοτε. Εργασίες, γράψιμο, σβήσιμο, διόρθωση, βιβλιοθήκες, πολύ διάβασμα και ατελείωτες παραπομπές. Επειδή όμως αυτά δεν εξασφαλίζουν τον άρτο τον επιούσιο, παράλληλα δούλεψα και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι πρότινος. Τώρα είμαι ανάμεσα στους 1.000.000 ανέργους και συνεχίζω ακάθεκτη. Απεχθάνομαι τη «σιδερένια πειθαρχία» και τη ματαιόδοξη φιλοδοξία. Γι’ αυτό ασχολούμαι πάντα με πράγματα, που για τους περισσότερους είναι αδιάφορα. Δεν πειράζει, υγεία να υπάρχει! Γράφω λοιπόν, διαβάζω πολύ, μαθαίνω νοηματική και προσπαθώ να γίνω καλή μαγείρισσα.