Home / LIFE / Υπέροχες και πανέμορφες γάτες υπό εξαφάνιση

Υπέροχες και πανέμορφες γάτες υπό εξαφάνιση

1. Ασιατικός Γατόπαρδος

1.%20Asiatic%20Cheetah
 Ο υπέροχος αυτός αίλουρος κάποτε βρισκόταν σε όλη τη Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία, από το Καζακστάν έως την Ινδία.
Τώρα, εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντός του, την λαθροθηρία, και την υπερ-θήρευση των θηραμάτων του υπάρχουν μόλις 70-110. Σήμερα τα Ασιατικά τσιτάχ σε άγρια κατάσταση βρίσκονται μόνο στο άνυδρο Κεντρικό Ιράν panthera.org

2. Λεοπάρδαλη του χιονιού

2.%20Snow%20Leopard

Συναντάται στα κακοτράχαλα βουνά της Κεντρικής Ασίας. Τέλεια προσαρμοσμένες στο άγονα περιβάλλον τους το οποίο σημαίνει: ψύχος και μεγάλο υψόμετρο. snowleopard.org

Είναι θύματα κυνηγιού για τη γούνα τους και τώρα υπάρχουν μόνο μεταξύ 4,000 και 6,500 τέτοια πλάσματα σε ελεύθερη κατάσταση.

3. Γάτα – Ψαράς

3.%20Fishing%20Cat
Της αρέσει να κολυμπά, είναι δεινός κολυμβητής ποταμών και των μανγκρόβιων ελών.
 Από το 2008,  κατατάσσεται στα απειλούμενα είδηt καθώς το φυσικό ενδιαίτημά της υποβαθμίζεται και καταστρέφεται με ανησυχητικά υψηλούς ρυθμούς.

4. Η γάτα της Bόρνεο

4.%20Borneo%20Bay%20Cat

“Η γάτα αυτή που επιστημονικά ονομάζεται Pardofelis badia, είναι μια μικρή μυστηριώδης γάτα που απαντάται μόνο στη νήσο  Bόρνεο. Η υλοτομία απειλεί αυτό το είδος που κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη.”  Αυτή είναι η μοναδική υψηλής ευκρίνειας φωτογραφία της που υπάρχει .

5. Πλατυκέφαλη γάτα

5.%20Flat-Headed%20Cat
Με ένα λυγερό κορμί και μοναδικού σχήματος κεφάλι, αυτή η μοναχική γάτα λατρεύει τα ψάρια. Είναι απειλούμενο είδος υπό εξαφάνιση λόγω της καταστροφής του φυσικού ενδιαιτήματός του από τα 2008 και ο συνολικός πληθυσμός του είδους σήμερα εκτιμάται στις 2.500.

6. Γάτα των Ανδεων

6.%20Andean%20Mountain%20Cat
Η αγριόγατα γάτα αυτή ανήκει στις μικρόσωμες. Ενώ για την διάσωση των μεγαλόσωμων ξαδελφιών της ξοδεύονται εκατομμύρια, στην περίπτωση της είναι διαθέσιμες μερικές χιλιάδες δολάρια για το σύνολο των προσπαθειών για τη διατήρηση της συγκεκριμένης.

7. Iβηρικός (Ισπανικός) Λύγκας

7.%20Iberian%20%28Spanish%29%20Lynx
Ο Ιβηρικός λύγκας  θεωρείται το περισσότερο απειλούμενο προς εξαφάνιση αιλουροειδές και είναι από τα πιο σπάνια ζώα παγκόσμια.

Το 1950 μια ασθένεια η μυξομάτωση, η αιμορραγική νόσος των κουνελιών αφάνισε το κύριο θήραμά του με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόλις 100 εκπρόσωποι λύγκα σε άγρια κατάσταση.

8. Γάτα Pallas

8.%20Pallas%27s%20Cat%20
Οι αξιαγάπητες αυτές γάτες ζούνε σε σπηλιές, ρωγμές βράχων ή σε λαγούμια από όπου απομακρύνονται το απόγευμα ώστε να αρχίσουν το κυνήγι. Είναι στην λίστα με τα υπό εξαφάνιση είδη από το 2002 εξαιτίας της έλλειψης θηραμάτων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

9. Margay

9.%20Margay
Tο  Margay είναι ιδανικά σχεδιασμένο για τη ζωή πάνω στα δέντρα. Είναι η μόνη γάτα που μπορεί να περιστρέψει τα πίσω πόδια της κατά 180°, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να κατεβαίνει τα δέντρα σαν σκίουρος. Επίσης μπορεί να κρέμεται από τα κλαδιά με το ένα πίσω πόδι της!  Πάνω από  14,000 Margays θανατώνονται για τo τομάρι τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού της καθώς αναπαράγεται κάθε 2 χρόνια και η θνησιμότητα των μικρών της είναι 50%.bigcatrescue.org

10. Serval ( Αφρικανικός αίλουρος)

Tης αρέσει να περιπλανιέται στις σαβάννες της Αφρικής και διαθέτει τα μακρύτερα πόδια από όλες τις γάτες στον κόσμο (σε αναλογία με το σώμα της). Δυστυχώς αποτελούν θήραμα εξαιτίας της γούνας τους, που στην συνέχεια πωλειται σε ανυποψίαστους τουρίστες σαν τομάρι γατόπαρδου ή λεοπάρδαλης awf.org10.%20Serval

11. Caracal

11.%20Caracal

Γνωστό και ως λυγξ της ερήμου, το καρακάλ μπορεί να γαβγίζει ως προειδοποίηση. Είναι απειλούμενο στην Νότια Αφρική, ενώ είναι σπάνιο στην κεντρική Ασία και Ινδία.

12. Aφρικανική χρυσότριχη γάτα

12.%20African%20Golden%20Cat

Μόνο πρόσφατα οι περιβαλλοντολόγοι κατάφεραν να συλλάβουν την εικόνα αυτού του απόμακρου, νυκτόβιου πλάσματος.

Εχει δυό φορές το μέγεθος της οικιακής γάτας και είναι άγνωστο πόσα χρόνια ζουν σε ελεύθερο περιβάλλον, ενώ είναι γνωστό πως σε αιχμαλωσία φτάνουν τα 12 χρόνια.

13. Aσιατική χρυσότριχη γάτα

13.%20Asian%20Golden%20Cat

flickr.com

Η γάτα αυτή απαντάται σε τροπικά και ημι-τροπικά δάση, με αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα. Η αποψίλωση των δασών και το κυνήγι για το δέρμα και τα κόκκαλά της την έχουν φέρει στα απειλούμενα είδη.bigcatrescue.org

14. Η Γάτα της άμμου

14.%20Sand%20Cat

mentalfloss.com

Η μοναδική αυτή γάτα έχει μεγάλο κεφάλι και γούνα ανάμεσα στις πατούσες της ως μέσο προστασίας από τις καυτές επιφάνειες. Εχει μπει στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη σε πολλές χώρες.

15. Η Λεοπάρδαλη Amur

15.%20Amur%20Leopard

flickr.com

“Εξαιτίας της απώλειας του ενδιαιτήματος και της σύγκρουσής της με τους ανθρώπους, η λεοπάρδαλη Amur βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο επίπεδο με 30 άτομα να απομένουν στην Ρωσία και Κίνα. Tο είδος είναι επίσης γνωστό ως Λεοπάρδαλη της Απω Ανατολής, η λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας ή ως Κορεατική λεοπαρδαλη.”worldwildlife.org

16. Η Τίγρη της Σουμάτρα

16.%20Sumatran%20Tiger

zoo.org.au

Η τίγρη της Σουμάτρα είναι το τελευταίο είδος που επιβιώνει στην Ινδονησία.

walpapershddownload.com

Παρά τα αυξημένα μέτρα, την καταδίωξη της λαθροθηρίας, το κυνήγι τους συνεχίζεται ώστε να ικανοποιηθούν οι αγορές για μέλη και προϊόντα των τίγρεων. Λιγότερες από 400 ζουν ακόμη ελεύθερες ακόμη.

17. Νεφελώδης Λεοπάρδαλη

17.%20Clouded%20Leopard

wikipedia.org

Η Νεφελώδης λεοπάρδαλη θεωρείται ο εξελικτικός κρίκος ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές γάτες. Απειλείται αφού καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον της ενώ και αυτή είναι θύμα της λαθροθηρίας. Ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται σε λιγότερα από 10,000 ενήλικα άτομα.

18. Η Μαρμάρινη γάτα

18.%20Marbled%20Cat

arkive.org

Συχνά ονομάζεται εσφαλμένα Νεφελώδης λεοπάρδαλη, όμως αυτή είναι μικρότερη και έχει χαρακτηριστική, φουντωτή ουρά.  ” Η κύρια απειλή είναι η καταστροφή των δασών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο είδος αυτό αλλά και στα θηράματά του.”

19. Γάτα-Λεοπάρδαλη

19.%20Leopard%20Cat

felineconservation.org

Tα χρώματά της ποικίλουν από γκρίζο έως κόκκινο με λευκά ή πολύ ανοιχτόχρωμα στίγματα. Είναι το πρώτο είδος που έχει οικιακό υβρίδιο: την όμορφη και φιλική γάτα της Βεγγάλης.

20. Mαλτέζικη Tίγρη

20.%20Maltese%20Tiger

wikimedia commons

Γνωστή και σαν ‘μπλε τίγρη,’ είναι τόσο σπάνια που αποτελεί ένα μύθο. “Οι περισσότερες είναι υπο-είδος της τίγρης που απαντάται στην Νότια Κίνα, η οποία απειλείται λόγω της χρήσης μελών του σώματός της για την παρασκευή φαρμάκων στην απαγορευμένη, παραδοσιακή  Κινεζική ιατρική.” Το είδος πιθανόν να μην υπάρχει πια.

21. Η Τίγρη με τις χρυσές ρίγες

21.%20Golden%20Tabby%20Tiger

wikipedia.org

Η τίγρη αυτή δεν αποτελεί ξεχωριστό είδος και οφείλει το όνομά της στην χρωματική παραλλαγή της. Οι περισσότερες από αυτές έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία, μολονότι υπάρχουν Ινδικές αναφορές στο είδος από το 1900.

22. Λευκό Λιοντάρι

22.%20White%20Lion

Τα λευκά λιοντάρια δεν είναι αλμπίνο, αλλά αποτέλεσμα γενετικής επιλογής που απαντάται μόνο σε ένα σημείο στη γη:  στο πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής. Εξαιτίας της μοναδικότητάς τους απομακρύνθηκαν από την περιοχή. “Για δυο ολοκληρες δεκαετίες, τεχνικά το είδος είχε εξαφανιστεί πριν το  Global White Lion Protection Trust τα επαναφέρει στην πατρίδα τους.”whitelionshomeland.org

23. Λεοπάρδαλη της Ανατολίας

23.%20Anatolian%20Leopard

turtlehurtled.com

Για πάνω από 30 χρόνια πιστεύαμε ότι είχε εξαφανιστεί. Ξαφνικά το 2013, ένας βοσκός στην Νοτιο-ανατολική τουρκική επαρχία του Diyarbakır σκότωσε μια λεοπάρδαλη που απειλούσε το κοπάδι του. Οι βιολόγοι αργότερα επιβεβαίωσαν πως ήταν μια λεοπάρδαλη της Ανατολίας. Aν και θλιβερη ιστορία, μας δίνει ελπίδες ότι το είδος είναι ακόμή ζωντανό.hurriyetdailynews.com

24. Η Στικτή Γάτα

24.%20Rusty%20Spotted%20Cat

boxiecat.com

Mε μέγεθος από μόλις  20-30 ίντσες μαζί με την ουρά και βάρος ως 5 κιλά,αποτελεί την μικρότερη αγριόγατα στον κόσμο! Δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτό το ζώο και απειλείται καθώς η γη που ζει, μετατρέπεται σε χωράφια.

25. Αγριόγατα της Σκωτίας

25.%20Scottish%20Wild%20Cat

flickr.com

Γνωστή επίσης ως η “τίγρη των Highlands,” κινδυνεύει άμεσα, αφού ο συνολικός πληθυσμός της είναι λιγότερος από 400 άτομα.scottishwildcats.co.uk

26. Η Μαυροπόδαρη Γάτα

26.%20Black%20Footed%20Cat

flickr.com

Είναι η πιο μικρόσωμη από τις Αφρικανικές αγριόγατες. Εχει μαύρη γούνα στις πατούσες της η οποία προστατεύει τα πέλματά της από την καυτή άμμο. Επειδή συχνά είναι πτωματοφάγος δηλητηριάζεται από δολώματα που σκοτώνουν άλλα είδη.

Επιμέλεια-απόδοση: Απόστολος Καζάκος

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.
x

Check Also

Sophia Loren: οι μεταμορφώσεις της

Γεννήθηκε στην “αιώνια πόλη”, την Ρώμη, στις 20/9 του 1934 και ήρθε στον ...

Ζητείται ένα ήσυχο μέρος – Απόστολος Καζάκος

Είδα τις προάλλες την ταινία Ενα Ησυχο Μέρος όπου οι εξωγήινοι κατέβηκαν στη Γη ...