Home / GRASS PRESS / To πραγματικό πολιτικό πρόβλημα με την επιτροπή Ομοιοπαθητικών

To πραγματικό πολιτικό πρόβλημα με την επιτροπή Ομοιοπαθητικών

adam-broomberg-oliver-chanarin-political-1-sheet-19-1332507994_bΗ σύσταση μιας επιτροπής δεν είναι μικρό πράγμα.  Όχι μόνο σε θέμα κόστους αλλά – κυρίως – για όσα λέει για το πολιτικό μας σύστημα.

1. Με τι κριτήρια αποφάσισε το υπουργείο ότι απαιτείται επιτροπή για την ομοιοπαθητική; Αφού δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις! Αν είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παραπλανηθεί από την ομοιοπαθητική στην χώρα μας, τότε απαιτώ αντίστοιχη επιτροπή και για την αστρολογία που έχει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές!
2. Ποιος και πως θα αξιολογήσει το «πόρισμα» των ομοιοπαθητικών που επιλέξατε; Αφού οι ίδιοι (ιδιαίτερα με τον Κο Κύβελλο που συμμετέχει στην επιτροπή το έχουμε συζητήσει δημοσίως εκτενώς) δεν δέχονται τα αξιώματα της Ιατρικής και της επιστημονικής μεθόδου! Θεωρούν ότι η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αξιολογηθεί!”

3. Πριν στραφούμε σε επιτροπές ομοιοπαθητικών, έγινε καταρχάς έρευνα με τα (πολλά) δημόσια διαθέσιμα στοιχεία από άλλες χώρες και παρόμοιες επιτροπές;  Πως καταλήξανε στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ ακόμα και στην απαγόρευση της διαφήμισης των ομοιοπαθητικών γιατί η λέξη “θεραπεία” δίπλα στους τσαρλατανισμούς τους αποδεικνύεται ότι είναι παραπλανητική;   Ακόμα και οι Ελβετοί, τους οποίους οι εδώ ομοιοπαθητικοί προμοτάρουν ως υπόδειγμα, καταλήξανε μετά από μακροχρόνιες έρευνες ότι δεν έχει καμία θεραπευτική δράση η ομοιοπαθητική και ακόμα και μετά από σχετικό δημοψήφισμα, μόνο λίγες θεραπείες και δοκιμαστικά ως το 2017 (οπότε και θα αξιολογηθούν και θα ξανακοπούν) πέρασαν.

david-brooks-still-life-with-stampede-and-guano_b4. Σκέφτηκε κανείς στο υπουργείο επικοινωνιακά το θέμα;  Οι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής πολλές φορές έχουν δείξει ότι διαστρέφουν τα στοιχεία για να φανεί ότι η ομοιοπαθητική είναι “σε άνοδο”.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του καθηγητή Περικλή Μπούρκα στην οποία άλλα είπε ο άνθρωπος και άλλα κυκλοφορούνε (ακόμα) ως “αποδείξεις από το Πολυτεχνείο υπέρ της ομοιοπαθητικής”.  Και μόνο που συγκάλεσαν την επιτροπή είναι σαν να δίνουν στους ομοιοπαθητικούς αναγνώριση.

5. Σκέφτηκε κανείς την υλοποίηση;   Τα δυναμοποιημένα φάρμακα σύμφωνα με τους ίδιους τους ομοιοπαθητικούς, δεν υπάρχει κανένα όργανο στον κόσμο που να μπορεί να τα μετρήσει.  Δηλαδή είτε κάνεις “σωστά” (δεν υπάρχει πρωτόκολλο) ή “λάθος” την διαδικασία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ή να ελέγξει οτιδήποτε.  Διαβάστε τι ομολογεί μια φαρμακοποιός σχετικά.  Εδώ το Κράτος δεν βγάζει άκρη πως να βρει λεφτά για τα πραγματικά φάρμακα και συζητάμε πως θα βάλουμε placebo στο εθνικό σύστημα υγείας;

jitish-kallat-aquasaurus-resin_bΟι επιτροπές πολλές φορές χρησιμοποιούνται για πολιτικάντικους σκοπούς.  Στην προκειμένη για να δείξει μάλλον μια ψευτοΑριστερή κυβέρνηση ότι έχει ευαισθησία σε τέτοια θέματα.  Στην πράξη κανένας σοβαρός γιατρός ή επιστήμονας δεν θα συμφωνήσει να πάρουν ουσιαστική θέση στο σύστημα υγείας μας αυτά τα μαντζούνια.   Αλλά ήδη η ζημιά έχει γίνει.  Το υπουργείο πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να τερματίσει τις εργασίες της επιτροπής τσαρλατάνων ομοιοπαθητικών ή – ακόμα καλύτερα – να δώσει την ευκαιρία σε σοβαρούς επιστήμονες να την κατακεραυνώσουν δημοσίως για να λήξει μια και καλή το θέμα στην Ελλάδα.

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog
x

Check Also

Συνήθως ξυπνάω λίγο πριν βρέξει. Καβάφης, Καζαντζάκης και το κάμπριο

Δεν θυμάμαι πότε ανακάλυψα αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητά μου. Μπορεί να ...

Teachers’ Coffee S02E02 – Γκρίνια. Και ειδήσεις

Καθότι λείψαμε το καλοκαίρι, είπαμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ειδήσεις από ...