Home / FASHION ART DECO / The placebo effect! Το ακίνδυνο αγχολυτικό!

The placebo effect! Το ακίνδυνο αγχολυτικό!

 If Placebo was a drug, they would no doubt be pure heroin – dangerous, mysterious and totally addictive.
Brian Molko

Λονδίνο 1994…κάτι νέο ετοιμαζόταν που  θα άλλαζε τα μουσικά δρώμενα. Ο Brian Molko (τραγουδιστής-κιθαρίστας) και ο Stefan Olsdal (κιθαρίστας-μπασίστας) ένωσαν τις δυνάμεις του.

24y778p

Γένεσις και Βάπτισις : Το όνομα αυτού : Placebo.

Λίγο μετά στην παρέα προστέθηκε ο ντραμερ Rober Schultzberg ο οποίος αντικαταστάθηκε το 1996 από τον Steve Hewitt. Την τελική του μορφή το γκρουπ την πήρε το 2008 όπου τη  θέση του Hewitt πήρε ο Steve Forrest.

Το επιτυχημένο ροκ συγγρότημα λόγω της τάσης τους για ανδρόγυνη ενδυμασία/μακιγιάζ και τις κιθαριστικές τους ικανότητες έχει χαραχτηριστεί ως η glamour εκδοχή των Nirvana και συνεχίζει την ανοδική πορεία του για 20 χρόνια προκαλώντας μας όλους να σιγοτραγουδήσουμε για τα μάτια τους και μόνο…”και είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή…(σαν) ροκ συγκρότημα”.

thumb

Με  εκατομύρια πωλήσεις και ήδη έξι άλμπουμ στο ενεργητικό τους το Σεπτέμβριο του 2013 έβγαλαν το έβδομο στη σειρά με όνομα “Loud like love”… Ας κάνουμε όμως μια σύντομη μουσική ανασκόπηση….έτοιμοι; Ξεκινάμε :

16 Ιούλιου του 1996 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος : Placebo, το οποίο και έγινε επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία φτάνοντας το Νο 5.

Placebo album cover

 

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο David Fox σε ηλικία 12 ετών. Παρόλο που απείλησε τους Placebo με μηνύσεις για ψυχική οδύνη και ότι έγινε χωρίς την άδεια του οι Placebo δεν του απάντησαν ποτέ.

Ένα κομμάτι που ξεχώρισε και γνώρισε επιτυχία ήταν το Nancy Boy :

Woman, man or modern monkey
Just another happy junkie
Fifty pound, press my button going dow

Το 1998 ξεκινάει η συνεργασία τους με τη Virgin Records. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εκδίδουν το δεύτερο στη σειρά άλμπουμ τους με τίτλο “ Without you I am nothing” έγινε πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία και χρυσό στη Γαλλία το οποίο και πούλησε εκατομύρια αντίτυπα.

Placebo+-+Without+You+I'm+Nothing+-+LP+RECORD-123320

 

Σε αυτό το άλμπουμ είναι που ο Molko τραγουδάει :  Day’s dawning, skins crawling… pure morning..

(pure sound θα πρόσθετα εγώ)..

Το 1997 ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο στην ιστορία του συγκροτήματος, όταν ο David Bowie τους κάλεσε να παίξουν στα γενέθλια του στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

 Και η σχέση αυτή επισφραγίζεται ενώ  David Bowie και Placebo τραγουδούν (στο τρίτο πια άλμπουμ τους) :

I’m unclean, a libertine
And every time you vent your spleen,
I seem to lose the power of speech,
Your slipping slowly from my reach

I…
Take the plan, spin it sideways.
I…
Fall.
Without you, I’m Nothing.

Ο καιρός περνάει. Η επιτυχία συνεχίζεται και τον Οκτώβριο του 2000 έρχεται ακόμα ένα “παιδί” να προστεθεί στην οικογένεια των Placebo. Το άλμπουμ, από τη Hut Records, με τίτλο : Black Market Music ήλθε για να κάνει τη διαφορά. Στους γνωστούς ροκ ήχους του γκρουπ ήλθαν και προστέθηκαν hip-hop και disco στοιχεία. Η ηχογράφηση κράτησε πάνω απο 9 μήνες ενώ πουλήθηκαν εκατομύρια αντίτυπα.

imgBlack Market Music4

Το άλμπουν ήταν αφιερωμένο στον manager Scott Piering ο οποίος πέθανε από καρκίνο αρχές του2000.

Το τραγούδι “Commercial for Levi” αναφέρεται στον τεχνικό ήχου  Levi Tecofski ο οποίος τον έσωσε από ατύχημα όταν ο Molko ήταν μεθυσμένος.

You’re the one who’s always choking trojan

You’re the one who’s showers always golden
Spunk & bestiality well it’s an Assisi lie
It’s ahead of me 
You should close your fly

Τον Απρίλιο του  2003 στην επιτυχία τους ήλθε να προστεθεί το τέταρτο κατά σειρά άλμπουμ. Το ” Sleeping with ghosts” σκαρφάλωσε στο top 10 της Μ.Βρετανίας και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

43d691ba

 

Το συγκεκριμένο άλμπουμ κάνει μια εκτενή αναφορά στα διάφορα είδη ερωτικών σχέσεων. Μιλάει για σχέσεις που τελειώσαν άσχημα : “The bitter end”, τη δύναμη που παλεύει μέσα στις σχέσεις “Special Needs”, ή απλά η ιδέα να είναι κάποιοι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο.

Brian_Molko_Quote_Wallpaper_by_DittyDots

Ο Molko σε συνέντευξη του αναφέρει ότι ήταν μια συλλογή εξιστόρησης ερωτικών σχέσεων, κατά κύριο λόγο δικές του. Επίσης λέει ότι μέσα από αυτές κατάφερε να εξοστρακίσει το παρελθόν του και να το βγάλει από μέσα του. Ένα είδος προσωπικής εξιλέωσης.

Γι αυτό και τραγουδάει με πάθος …protect me from what I want…

και η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται…..

  ένα άλμπουμ εξομολόγησης θα έλεγα εγώ…..

I hold an image of the ashtray girl
Of cigarette burns on my chest
I wrote a poem that described her world
And put our friendship to the test
And late at night
Whilst on all fours
She used to watch me kiss the floor
What’s wrong with this picture?

Το περιοδικό Q χαραχτήρισε το άλμπουμ αυτό ως “αιχμηρά λαμπερό”..γιατί στοχεύει και πετυχαίνει το κέντρο των αναμνήσεων μας…

tumblr_lz5agcD4iu1qmt5mvo1_500

 

Αφού τραγούδησαν για τις σχέσεις, το παρελθόν και τα φαντάσματα του, οι Placebo επανήλθαν δρυμήτεροι το Σεπτέμβριο του 2006 με το άλμπουμ τους “Meds”.

Meds

 

Mε ήχους κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικούς οι Placebo μιλάνε για το αλκοόλ, τις καταχρήσεις και τις συνέπειες τους.

thumb

Bite the hand that feeds,
Tap the vein that bleeds
Down on my bended knees..

It’s in the water baby….

Meds is easily their most effective album-as-album

Robert Christgau

tumblr_mn45xfPOtn1sph4hzo1_250

When I dream I dream of your lips, when I dream I dream of your kiss, when I dream I dream of your fists (Pierrot the Clown)

Το “Battle for the sun” είναι το έκτο παιδί των Placebo. Κυκλοφόρησε το 2009 και είναι το πρώτο άλμπουμ που λαμβάνει μέρος ο νέος τους ντράμερ Steve Forest.

placebo__battle_for_the_sun

Χαραχτηριστικό σε αυτό το άλμπουμ είναι η ήχοι σαξόφωνου και τρομπέτας που δεν υπήρχαν μέχρι τότε. Ο Molko αναφέρει ότι είναι η πρώτη τους δουλειά με ευδιάκριτη θεματική ενότητα. Αγαπημένο του κομμάτι αποτελεί το :Speak in Tongues

Η επιτυχία του άλμπουμ είναι δεδομένη. Παίρνει καλές κριτικές και ο Molko τραγουδάει για τα αυτιά μας και μόνο…

For what it’s worth
Come on lay with me
‘Cause I’m on fire
For what it’s worth
I tear the sun in three
To light up your eyes

Και το μουσικό ταξίδι στους Placebo φτάνει στο τέλος του με το τελευταίο άλμπουμ “Loud Like Love” που βγήκε στην κυκλοφορία το Σεπτέμβριο του 2013.

loudlike love

 Έφτασε το νούμερο 13 στα charts της Μεγάλης Βρετανίας. Τη χαμηλότερη θέση που πήρε ποτέ το συγκρότημα τα τελευταία δέκα χρόνια (μετά το Sleeping with the Ghosts). Ενώ στη Γαλλία το νούμερο 3, ήταν η πρώτη φορά που έχασαν την κορυφή μετά το Without you I am nothing.

Παρόλο που το άλμπουμ αυτό δεν απέσπασε τις καλύτερες κριτικές συνεχίζουν να τραγουδάνε :

Love on an atom,
Love on a cloud,
To see the birth of all that isn’t now
Can you imagine a love that is so proud?
It never has to question why or how
So I’d abandon the love in my dreams
When I wake up I’m soaking in my sheets

Breathe
Breathe
Believe, believe, believe, believe

download

We all live on the same planet. I mean, obviously, there’s historical differences and there’s cultural differences… But we’re all made up of the same emotional substance, you know? You cut us open and our blood is the same colour.” Brian Molko

 

tumblr_mmbtn0oU5X1sph4hzo1_500

Το μουσικό ταξίδι έλαβε τέλος. Η συνέχεια στις 08 Αυγούστου….για να ζήσουμε live στιγμές μαζί με την αγαπημένη μας μπάντα!

PlaceboLogo

 

Comments

comments

About Άννα Μουσογιάννη

Μότο μου: Αμαρτία είναι να μην ονειρεύεσαι, να μην ερωτεύεσαι, να μην γελάς, να μην κάνεις τρέλες…να μην είσαι ο εαυτός σου!! Λατρεύω το διάβασμα, τη μουσική, τη γυμναστική, τις προκλήσεις και τους ανθρώπους που με κάνουν να χαμογελώ! Μου αρέσει να μαθαίνω, να ανακαλύπτω και να εξελίσσομαι. Γι αυτό οι σπουδές και τα σεμινάρια για μένα δεν τελειώνουν ποτέ. So, I keep walking! Πώς θα με χαρακτήριζα; Συναισθηματική ρεαλίστρια! Όταν αυτά τα δύο μαλώνουν –κάτι που συμβαίνει συχνά- εγώ γράφω!
x

Check Also

Φυγάς… – Άννα Μουσογιάννη

    Ό,τι ονειρεύτηκα τόσα και τόσα βράδια, Ό,τι πεθύμησα με τόση ...

Η δύναμη μέσα στην αδυναμία κρύβεται! -Άννα Μουσογιάννη

“Βαρέθηκα να είμαι δύνατή” φώναξε με λύσσα την ώρα που έκλεινε την ...