Home / LIFE / Teachers’ coffee 3 – Με τα παιδιά και τις πλάκες τους

Teachers’ coffee 3 – Με τα παιδιά και τις πλάκες τους

Καλύψαμε πολλά θέματα από την σκοπιά των παιδιών, από διάβασμα, συμπεριφορά στην τάξη, κόλπα που κάνουν οι “καλοί” δάσκαλοι και δουλεύουν για να τους κινητοποιούν μέχρι τι ώρα πρέπει να αρχίζει το σχολείο!  (Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή πατώντας εδώ.)

 

Πολυ σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι συνήθως δεν δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να “ακούγονται” ή κι αν το κάνουμε, είναι με τους δικούς μας όρους, σχεδόν σα να περιμένουμε να ακούσουμε από αυτά ό,τι εμείς οι ιδιοι επιθυμούμε. Κι έτσι καταλήγουμε σε πορίσματα ότι τα σημερινά παιδιά δεν είναι τόσο “δυνατοί” μαθητές, ενώ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι διαφορετικοί, όχι καλύτεροι ή χειρότεροι.

Αν ακούσουμε προσεκτικά τι λένε αυτά τα παιδιά, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες τους, τις προτιμήσεις τους και κατά κάποιο τρόπο, πολλά από τα λεγόμενά τους συγκλίνουν στη σύνδεση του μαθήματος με παιχνίδι (θεατρικά, σκετσάκια,) αλλά και στην άμεση επιβράβευση ίσως όχι με τον κλασικό τρόπο της βαθμολογίας, αλλά με κάτι που και πάλι θυμίζει παιχνίδι, άρα και κάνει τα παιδιά να εμπλακούν.

Κοινώς αν μας αρέσουν οι βαρύγδουπες δηλώσεις ότι κάνουμε πχ μαθητοκεντρική διδασκαλία, καλό θα ήταν να το εννοούμε κιόλας, δίνοντας λίγο χρόνο στους πραγματικούς παραλείπτες – τα ίδια τα παιδιά- να πουν αυτά που θέλουν και να επικοινωνήσουν.  Λίγο πραγματικό αυτί, κάνει τεράστια διαφορά.Η εκπομπή δεν είχε τελικά τραγούδιων επιλογής των καλεσμένων αλλά έχει τραγούδια σόκινγκ.  Εμείς σας προειδοποιήσαμε.  (Ναι, είναι αστεία.) Κάποια που ακούστηκαν που μπορεί να τα ψάχνετε μετά:

Put the kot down

Το ποδήλατο

Queen- Crazy Little thing called love

Planet Gr interview with web μάστορας

Black Betty – Spiderbait

Christopher Cross – Ride like the wind

Tone Love – Wild Thing

Kate Bush – Running up that hill

The Beach Boys – Kokomo

Jackson 5 – I want you

Riff off

Eminem – Ass like that

Theme from Power Rangers

 

 

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog
x

Check Also

Συνήθως ξυπνάω λίγο πριν βρέξει. Καβάφης, Καζαντζάκης και το κάμπριο

Δεν θυμάμαι πότε ανακάλυψα αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητά μου. Μπορεί να ...

Teachers’ Coffee S02E02 – Γκρίνια. Και ειδήσεις

Καθότι λείψαμε το καλοκαίρι, είπαμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ειδήσεις από ...