Home / POINT OF U / Editors' view / P’tit Vin Rouge – Episode 05 – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

P’tit Vin Rouge – Episode 05 – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

“Εσύ Πόσο Ευγνώμων Είσαι;”

Εντάξει, εύκολα θα μου αντιτάξετε πως “είναι αμερικανιά”, αλλά, ακούστε λίγο, σαν ιδέα έχει πολύ καλή βάση.

Αναφέρομαι στην Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), που στην Αμερική -τουλάχιστον πια- εορτάζεται με μεγάλη λατρεία, είναι ο προπομπός των Χριστουγέννων, και στο όνομά της θυσιάζονται ετησίως εκατομμύρια γαλοπούλες.

Πέρα, όμως, από όλα τα υλικά διαδικαστικά, η ημέρα αυτή έχει ξεκινήσει ως μία μορφή υπενθύμισης των πρώτων εποίκων στα βάθη της Αμερικής, μέσα σε δύσκολες συνθήκες πως ήταν απαραίτητο να νοιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα η νέα γη τους προσέφερε. Ίσως να μην ήταν πολλά, ήταν κάποιες κολοκύθες -εξ’ού και το Halloween- γαλοπούλες, φθηνό, εύκολο στην ανατροφή και ανθεκτικό ζώο και πολύ θρεπτικό, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες και ξυλεία. Αυτά τα πρώτα βασικά υλικά τους έδιναν ελπίδα για το καλύτερο αύριο, το οποίο είχαν πάει να βρούν στην Νέα Γη. Λίγο πριν την άφιξη του σφοδρού χειμώνα ξεκινούσαν μία τελετουργία, ίσως επίκληση προς το Ανώτερο το οποίο ευχαριστούσαν, για όλα όσα τους πρόσφερε και με την ελπίδα πως αυτά θα παραμένουν τουλάχιστον σταθερά και θα τείνουν να αυξάνονται.

Έκτοτε, η Εορτή των Ευχαριστιών αποτελεί μείζον γεγονός της Βορείου  Αμερικής, καθώς είναι ένα κοσμικό έθιμο πέρα από τα υπόλοιπα θρησκευτικά, που ενώνει τους Καναδούς και τους Αμερικανούς σε μία κοινή εορτή του αντίστοιχου έθνους τους (όπως κάνει και η 4η Ιουλίου στις ΗΠΑ).

Τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση των ταινιών, εκπομπών, και μέσων μαζικής ενημέρωσης (η απελευθέρωση της γαλοπούλας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για παράδειγμα) και των social media, η Εορτή έχει περάσει πέρα από τα Αμερικανικά σύνορα και -τουλάχιστον- γίνεται αναφορά της σε άλλες χώρες, όπως συμβαίνει και με εκείνη του Halloween. Ίσως επειδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να θέλουν να βρίσκουν νέες αφορμές, για να γιορτάζουν και να ξεφεύγουν από μία βασανιστική ρουτίνα.

Δεν θα μείνω στο πόσο “aμερικaνιά” ή μή είναι η συγκεκριμένη εορτή.

Αυτό που μου τραβάει την προσοχή είναι η έννοια της Ευχαριστίας. Ναι, υπάρχει και στην ελληνική ορθόδοξη πραγματικότητα, ευχαριστίες υπάρχουν αρκετές μέσα στην Ίνδικτο.

Το Thanksgiving όμως έχει κάτι άλλο, γίνεται όχι μέσα σε θρησκευτικό χώρο, αλλά εκεί που ο κάθε άνθρωπος νιώθει όσο πιο πολύ άνεται γίνεται, μέσα στην Εστία του, στο σπίτι του, στον προσωπικό του χώρο. Και λαμβάνει χώρα μπροστά από ένα γεύμα γενναιόδωρο, μαζί με άλλα αγαπημένα πρόσωπα, με ευχάριστες συζητήσεις. Μία ημέρα ηρεμίας και ανεμελιάς με ανθρώπους δικούς μας. Λίγο πριν αρχίσει το γεύμα, ο κάθε παριστάμενος με την σειρά του εξηγεί για ποιούς λόγους εκφράζει την Ευχαριστία του για τον προηγούμενο χρόνο της ζωής του, για ποιά πρόσωπα, καταστάσεις ή πράγματα αισθάνεται ευγνωμοσύνη.

Η ομορφιά της κίνησης αυτής είναι το μοίρασμα της ευγνωμοσύνης με τους συνδαιτημόνες, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα της ευφορίας μεταξύ τους. Αφήνει όλο αυτό μία εντύπωση ευζωΐας, διότι η ευγνωμοσύνη αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του ανθρώπου, για να καλλιεργεί και να διατηρεί θετική στάση για την ζωή. Η δε θετική στάση για την ζωή αποτελεί το κλειδί για μιά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αυτό ακριβώς με ενθουσιάζει στην διαδικασία των Ευχαριστιών -όποιας κουλτούρας προερχόμενες κι αν είναι.

Αυτήν, λοιπόν, την ιδέα εορτάζουμε και εμείς στην εκπομπή P’tit Vin Rouge στο ραδιόφωνο του Kiss My Grass, www.grass.social, την ερχόμενη Κυριακή, 19/11/2017 στις 18:00.

Θέλετε να μας πείτε για ποιά πράγματα εσείς αισθάνεσθε ευγνωμοσύνη; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο chat του grass.social ή στην σελίδα μας στο Facebook.

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας!!!!

Comments

comments

About Panagiota Panagiotaki

Η Παναγιώτα Παναγιωτάκη είναι Γνωσιακή Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris XI, της Γαλλίας, και διδακτορικές στο Πανεπιστήμιο Paris VI. Eχει πολυετή παρουσία στην Νευροεπιστημονική Έρευνα στο διακεκριμένο Ίδρυμα Collège de France καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας. Έχει κερδίσει Γαλλικά Βραβεία και Ευρωπαϊκές Υποτροφίες (Marie Curie European Fellowship), με συμμετοχή σε δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και συγγραφή επιστημονικού συγγράμματος. Τα τελευταία δέκα χρόνια διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στην Αττική, όπου ειδικεύεται στην αντιμετώπιση διαταραχών σχετιζόμενων με την Συναισθηματική Συμπεριφορά (διαταραχές πανικού, φοβιών, αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης), την εκπαίδευση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και της Προσωπικής Ανάπτυξης για την Επίτευξη Στόχων, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επιπλέον, σχεδίασε και οργανώνει το εθελοντικό Πιλοτικό Πρόγραμμα “Συγκέντρωση του Νου και Ενίσχυση της Προσοχής σε Παιδιά Δημοτικού” σε συνεργασία Δημοτικά Σχολεία. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων, με δικαίωμα ασκήσεως της Ψυχολογικής Δραστηριότητας σε 21 χώρες της Ευρώπης. Με την συγγραφική της ιδιότητα έχει εκδόσει δύο βιβλία στην ελληνική γλώσσα (“Εγχειρίδιο Ονειροπλαστικής: Ένα Παραμύθι Life-Coaching Για Ενήλικες”, 2013 & “Και οι θεοί εγέρασαν;” Ποιητική Συλλογή, 2014) από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο. Πέραν της μητρικής Ελληνικής, ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.
x

Check Also

Podcast P’tit Vin Rouge – Episode 17 – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Λουλουδάκια ανθίζουν, μελισσούλες βουίζουν, πουλάκια τιτιβίζουν και όλοι τριγύρω χοροπηδούν από χαρά. ...

Σίγουρα Παντρεύεσαι Για Τους Σωστούς Λόγους;

a.k.a. The Sequel of “Μήπως παντρεύεσαι για λάθος λόγους“ Σούσουρο έγινε πολύ ...