Home / FASHION ART DECO / Destino, από τον Salvador Dali και τον Walt Disney – Ειρήνη η Κορινθία

Destino, από τον Salvador Dali και τον Walt Disney – Ειρήνη η Κορινθία

Ένα από τα περίεργα επιτεύγματα της Τέχνης είναι το φιλμάκι μικρού μήκους Destiny (Destino), που παρουσίασαν τα studio Walt Disney to 2003 στο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλμ Κινουμένων σχεδίων στο Annecy. Η δημιουργία του συγκεκριμένου φιλμ πάει πίσω στο 1945 και ο ίδιος ο Walt Disney το είχε χαρακτηρίσει “μόνο μία απλή ιστορία αγάπης:  αγόρι συναντά κορίτσι”. Βέβαια πόσο απλή μπορεί να είναι μία ιστορία αγάπης, όταν επιλέγεις τον Salvador Dali για να την απεικονίσει… Αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Πραγματικά, τη δεκαετία του ‘30 ο μεγάλος σουρεαλιστής ζωγράφος πρέπει να ήρθε σ’  επαφή με το διάσημο σκηνοθέτη και παραγωγό. Ο Dali κατέτασσε το δημιουργό του Mickey στους σουρεαλιστές, ενώ ο Disney θεωρούσε το ζωγράφο ανεξάντλητη πηγή ιδεών.

Αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας εκτίμησης ήταν η συνεργασία τους για τη δημιουργία του Destiny. Η ονομασία προήλθε από μία μεξικάνικη μπαλάντα που ο Disney είχε επιλέξει ως μουσική επένδυση του φιλμ. Ο τίτλος καθαυτός και η θεματική των δύο εραστών προσέλκυσε και το Dali που διέκρινε σε αυτήν  «μία μαγική έκθεση του ζητήματος της ζωής μέσα στο λαβύρινθο του χρόνου».

Επί οκτώ μήνες, ο Dali δούλευε στα Disney Studios σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος έγραφε ότι το φίλμ αυτό «θα προσέφερε στον κόσμο το πρώτο όραμα μίας ‘ψυχολογικής ανακούφισης’». Σε συνεργασία με το John Hench, δημιούργησε μία νέα τεχνική κινουμένων σχεδίων, την αντίστοιχη κινηματογραφική της «παρανοϊκής κριτικής» του Dali, μέθοδο που βασιζόταν στα έργα του Freud. Ο διάσημος ζωγράφος απεικόνισε δύο εραστές που μάχονται ενάντια στο χρόνο, ενάντια σ’  ένα γιγάντιο ηλιακό ρολόι το οποίο καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων. Πρόκειται για έναν στοιχειωμένο έρωτα που παλεύει να επιβιώσει μέσα στο μυαλό των εραστών.

6363-a_1_

Ωστόσο, το 1947 ο ίδιος ο Disney αποφάσισε την διακοπή του project, καθώς μετά το τέλος του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου, οι ζημιές της εταιρείας του ήταν μεγάλες. Το 1999, ο Roy Disney, ανιψιός του Walt, επιχείρησε να ολοκληρώσει τη δημιουργία. Το εγχείρημα ήταν βέβαια δύσκολο, εξ αιτίας της αντισυμβατικής μεθόδου εργασίας του Dali. Τελικά το Destino, από 8 λεπτά που είχε προγραμματισμένη διάρκεια, μειώθηκε σε 6, προκειμένου να γίνει κατανοητό στο θεατή. Εξ άλλου ο ίδιος ο Dali είχε δηλώσει ότι «Αν το καταλάβετε, τότε έχω αποτύχει». Η δημιουργία ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της Gala Dali, και του John Hench, και αποτέλεσε ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων με ισχυρές επιρροές από το σουρεαλισμό.

walt-disney-destino-film

Πενήντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία του Dali και του Disney, το 2003 το έργο παρουσιάσθηκε στο κοινό και έκτοτε αποτελεί μέρος εκθέσεων έργων του σουρεαλιστή ζωγράφου ανά τον κόσμο.

 

.Salvador-Dali-Destino-Walt-Disney-2

 

Comments

comments

About Ειρήνη η Κορινθία

Ξεκίνησα από την Κόρινθο και κατέληξα στην Αθήνα για να σπουδάσω. Το άθλημα μού άρεσε και δεν το έχω παρατήσει έκτοτε. Εργασίες, γράψιμο, σβήσιμο, διόρθωση, βιβλιοθήκες, πολύ διάβασμα και ατελείωτες παραπομπές. Επειδή όμως αυτά δεν εξασφαλίζουν τον άρτο τον επιούσιο, παράλληλα δούλεψα και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι πρότινος. Τώρα είμαι ανάμεσα στους 1.000.000 ανέργους και συνεχίζω ακάθεκτη. Απεχθάνομαι τη «σιδερένια πειθαρχία» και τη ματαιόδοξη φιλοδοξία. Γι’ αυτό ασχολούμαι πάντα με πράγματα, που για τους περισσότερους είναι αδιάφορα. Δεν πειράζει, υγεία να υπάρχει! Γράφω λοιπόν, διαβάζω πολύ, μαθαίνω νοηματική και προσπαθώ να γίνω καλή μαγείρισσα.
x

Check Also

Γυναίκες σε καθεστώς καταπίεσης – Ειρήνη η Κορινθία

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την ...

Οι 50 αποχρώσεις της απιστίας – Ειρήνη η Κορινθία

«Ήταν Τρίτη πρωί. Ήρθε στο γραφείο μου. Την κοίταξα ενώ μου έδινε ...