Home / POINT OF U / Editors' view / 12 βήματα για να αγαπήσω τον εαυτό μου – Χαρά Μαρκατζίνου

12 βήματα για να αγαπήσω τον εαυτό μου – Χαρά Μαρκατζίνου

Ποια είναι αυτά τα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στον εαυτό μας, θα μας βοηθήσουν να τον αγαπήσουμε, να τον φροντίσουμε; Το πιο σημαντικό από όλα είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε για αυτό που είναι, με τα φωτεινά του σημεία αλλά και τα σκοτεινά, με τις χαρές του αλλά και τις λύπες του. Με τα γοητευτικά του μα και με τα σημάδια του. Η αγάπη ξεκινάει από μέσα μας και μόνο τότε μπορούμε να την δώσουμε και στους γύρω μας. Μοιάζει με ένα βάζο με χρυσαφένιο μέλι, γλυκό και ευωδιαστό, αυτό είναι η αγάπη. Πώς θα γλυκάνουμε λοιπόν την ψυχή μας; Πάμε να δούμε…

Αν κάτι δε σου φαίνεται σωστό, απόφυγέ το.

Υπάρχουν στιγμές που καλούμαστε να κάνουμε κάτι κι αυτό μας ζορίζει. Κάτι που μας ζητούν δε φαίνεται και τόσο σωστό για εμάς. Το ένστικτό μας μας λέει να μην το κάνουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να ακούσουμε το μήνυμα που μας στέλνει ο εαυτός μας και να αποφύγουμε αυτό που δε μας ταιριάζει. Άλλες πάλι φορές έχουμε δίλημμα να κάνουμε κάτι ή όχι προκειμένου να ευχαριστήσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, καταπιέζοντας αυτό που νιώθουμε, που μπορεί να μας βρίσκει αντίθετους. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να ακούμε τη φωνή μέσα μας. Ό,τι κάνουμε χρειάζεται να είναι σε αρμονία με τον εαυτό μας. Μόνο αν είμαστε σε συμφωνία μαζί του μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Να λες ακριβώς αυτό που εννοείς

Πόσο ανακουφιστικό και απελευθερωτικό είναι να λες αυτό ακριβώς που εννοείς, αυτό ακριβώς που αισθάνεσαι, χωρίς να κάνεις σενάρια της κατηγορίας ‘εσύ κι ο γρύλλος σου’, δηλαδή εικασίες του αν πω κάτι ο άλλος μπορεί να το πάρει στραβά και να στεναχωρηθεί ή να τσακωθούμε. Πόσο γαλήνιο είναι οι λέξεις σου να αποτυπώνουν ακριβώς τη σκέψη σου και τα συναισθήματά σου, χωρίς περιττά, χωρίς κολακείες, χωρίς συντηριτικά που κάνουν την επικοινωνία δυσκολότερη και τις σχέσεις εγκλωβιστικές. Λέγοντας αυτό ακριβώς που νιώθεις, είσαι αληθινός πρώτα με τον εαυτό σου και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους. Η αποδοχή των όσων λες δεν αποτελεί κριτήριο ούτε είναι λόγος για να συμβιβάσεις τα όσα λες. Κι όταν είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και κατ επέκταση με τους γύρω σου, θα έχεις και αληθινές, ποιοτικές σχέσεις μαζί τους.

Δε μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους

Πόσο σπουδαίο και σημαντικό βήμα αυτό. Η αλήθεια είναι πως δε μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους και δεν είναι ανάγκη να κάνεις κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος που χρειάζεται να έχεις ευχαριστημένο πρώτα και πάνω από όλα είσαι εσύ. Ακούγοντας κάτι τέτοιο, ίσως σκέφτεστε μα πόσο εγωιστικό…Το αντίθετο. Αρκεί να κατανοήσουμε πως πρώτα χρειάζεται να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να τον ευχαριστήσουμε για να μπορούμε να εκπέμπψουμε και να μεταδώσουμε αυτή την αγάπη και την ευχαρίστηση και στους άλλους. Ένας δυσαρεστημένος άνθρωπος, που δεν αγαπά τον εαυτό του, σίγουρα δε μπορεί να αγαπήσει και κανέναν γύρω του…παραμένει μίζερος και αυτή τη μιζέρια την μεταδίδει και στις σχέσεις του με το παιδί του, με το σύντροφό του, με τους φίλους του. Ένας άνθρωπος που δεν αγαπά τον εαυτό του, επιτρέπει ο ίδιος στους άλλους να τον πληγώνουν και να του φέρονται σαν να μην αξίζει.

12 βήματα για να αγαπήσω τον εαυτό μου - Χαρά Μαρκατζίνου

Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Το είπαμε και παραπάνω. Αν το ένστικτό σου κλωτσάει για κάποιο λόγο, άκουσέ το. Και ενέργησε με βάση αυτό. Ποιος άλλωστε γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό σου, παρά εσύ ο ίδιος; Άφησε τις σειρήνες με τη γνώμη των άλλων στην άκρη και εμπιστεύσου αυτό που σου φωνάζει η καρδιά σου, αυτό που σου υπαγορεύει τον ένστικτό σου. Κάτι ξέρει εκείνο…

Ποτέ μη μιλάς άσχημα για τον εαυτό σου

Θα μιλούσες ποτέ άσχημα για έναν άνθρωπο που αγαπάς; Μη μιλάς άσχημα, λοιπόν, για τον σπουδαιότερο των ανθρώπων, δηλαδή εσένα. Αν εσύ λιθοβολείς τον εαυτό σου με διάφορες ταμπέλες και άσχημους χαρακτηρισμούς, τότε ο άλλος που εξ ορισμού είναι απέναντί σου, θα σε λιθοβολήσει με μεγάλη ευχαρίστηση και ο πόνος από το χτύπημά του δε θα πρέπει να σε πληγώσει αφού εσύ έχεις πονέσει τον εαυτό σου προτύτερα. Να μιλάς στον εαυτό σου με αγάπη, με στοργή, με φροντίδα. Τα λόγια σου να τον χαιδεύουν, να του δίνουν θαλπωρή και ασφάλεια. Έτσι να ξεκινάς τη μέρα σου και έτσι να την κλείνεις.

12 βήματα για να αγαπήσω τον εαυτό μου - Χαρά Μαρκατζίνου

Μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου

Αυτό που ονειρεύεσαι να κάνεις να τα πιστεύεις με όλη σου την καρδιά. Οραματίσου, αυτό που ονειρεύεσαι ότι συμβαίνει. Βάλε τη θετική σου ενέργεια, περιέβαλε τα όνειρά σου με αγάπη κι εκείνα θα πραγματοποιηθούν. Δείξε συνέπεια, επιμονή μα και υπομονή και θα τα καταφέρεις. Ακόμα κι αν βρεθούν σειρήνες στο δρόμο σου που θα προσπαθήσουν να σε αποπροσανατολίσουν ή να σε πείσουν πως αυτό που ονειρεύεσαι δεν πρόκειται να γίνει γιατί είναι δύσκολο ίσως και ακατόρθωτο, εσύ μείνε σταθερός σε αυτό που ονειρεύεσαι. Κι εκείνο όταν το περιβάλεις με  τη θετική σου σκέψη και ενέργεια, τη στιγμή που θα είναι καλύτερο για σενα θα πραγματοποιηθεί.

Μη φοβηθείς να αρνηθείς, να πεις ‘όχι’

Όταν κάτι δε σε βρίσκει σύμφωνο, μη φοβηθείς να το αρνηθείς. Ακόμα κι αν αυτό δυσαρεστήσει εκείνον που σου το ζήτησε. Για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος και ισορροπημένος, χρειάζεται να είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου. Αν αυτή η αρμονία και συμφωνία καταστρατηγείται, επέλεξε να πεις όχι. Μια μικρή λέξη με μεγάλη σημασία όμως, γιατί θα προφυλάξει την ηρεμία σου και θα προστατέψει τον εαυτό σου. Το να λες ‘όχι’ σε καταστάσεις, επιλογές ή παρακλήσεις που σε βρίσκουν αντίθετο είναι μια ακόμη απόδειξη αγάπης προς τον εαυτό σου. Η δυσαρέσκεια αυτού που θα δεχθεί το όχι σου είναι δικό του θέμα προς αντιμετώπιση, κι όχι δικό σου.

Μη φοβάσαι να πεις ‘ναι’

Όταν κάτι το επιθυμείς, όταν κάτι το θέλεις, μη διστάσεις να το δεχθείς. Μη διστάσεις να πεις ναι. Παραμέρισε φοβικές σκέψεις και ενδοιασμούς κι αν η καρδιά σου τραγουδά το ‘ναι’, τραγούδα το κι εσύ. Το ‘ναι’ που είναι σε συμφωνία με την καρδιά και την ψυχή σου, με τη σκέψη και το μυαλό σου, είναι το πιο ηχηρό ναι, που μπορεί να ακουστεί και να σε φέρει πιο κοντά στην ευτυχία.

Να είσαι καλός με τον εαυτό σου

Να τον φροντίζεις τον εαυτό σου, να του μιλάς με αγάπη, να τον προστατεύεις, να τον γαληνεύεις, να τον φροντίζεις, να είσαι ένα μαζί του κι όχι απέναντί του. Να τον καλομαθαίνεις, να τον επιβραβεύεις, να τον θαυμάζεις, να τον συντροφεύεις, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του, να τον αποδέχεσαι, να τον ζεις κάθε του στιγμή. Να του δίνεις χώρο να αναπνέει κι ευκαιρίες να σηκώνεται και να ξαναδοκιμάζει. Να πετάς μαζί του ελεύθερα. Να τον αγαπάς.

Μην ασχολείσαι, με ό,τι δεν περνάει από το χέρι σου

Φύλαξε το χρόνο και την ενέργειά σου για πράγματα που μπορείς να επηρεάσεις, για πράγματα που μπορείς να αλλάξεις. Μην χαραμίζεις ενέργεια και χρόνο, μη σπαταλάς τον εαυτό σου σε καταστάσεις που είναι πέρα και πάνω από τις δυνάμεις σου. Για κάτι που δεν αλλάζει ή για κάτι που δεν γίνεται με τον τρόπο που εσύ θεωρείς καλύτερο… αν κάτι δεν πραγματοποιείται έτσι όπως εσύ επιθυμείς, άστο να φύγει…αφέσου στη ροή και κάτι καλύτερο για σενα περιμένει παρακάτω. Αυτό που δεν περνάει από το χέρι σου δε σε αφορά κιόλας.

Παρέμεινε μακριά από αρνητικές σκέψεις και δραματικές συμπεριφορές

Προφύλαξε τον εαυτό σου από οποιδήποτε αρνητισμό που θα σε τραβήξει κοντά του. Μείνε μακριά από ανθρώπους και συμπεριφορές που χρειάζεται να ζήσουν ένα δράμα για να επιβιώσουν. Ο δραματικός ρόλος και η φασαρία είναι δική τους επιλογή κι όχι δική σου. Στο σανίδι της δικής σου ζωής, επέλεξε την παράσταση που σου ταιριάζει. Η φασαρία και οι δραματικές ερμηνείες είναι φούσκες εντυπωσιασμού και μια κραυγή απελπισίας του άλλου. Μην αφήσεις αρνητισμούς να σε επηρεάζουν. Εστίασε στη θετική σου σκέψη και στο φως της αγάπης.

12 βήματα για να αγαπήσω τον εαυτό μου - Χαρά Μαρκατζίνου

Αγάπα

Να θυμάσαι πως η αγάπη δε χαρίζεται μα ούτε χαραμίζεται, δίνει όμως ζωή, είναι φως, είναι αλήθεια!

Αγάπα, αγάπα, αγάπα απλά, λιτά κι αληθινά…

Ακολουθεί το 15ο επεισόδιο του Joy’s moments, όπου παρέα με όμορφες μουσικές συζητήσαμε τα παραπάνω, enjoy!

Comments

comments

About Χαρά Μαρκατζίνου

Αστερόσκονη και χαμόγελο, αγάπη και φως, όνειρα και ταξίδια. Με λένε Χαρά κι αυτό τα λέει όλα...Πασπαλίζω απλόχερα χαμόγελα και χαρίζω αγκαλιές. Ερωτεύομαι με πάθος χωρίς να είναι λάθος...Η αλήθεια μου είναι η δύναμή μου κι αν κοιτάξεις στα μάτια μου θα δεις αυτό που νιώθω. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για μένα και η συγγνώμη είναι λύτρωση. Λύτρωση όμως είναι και το γράψιμο, που υπήρξε πάντα διέξοδος και τρόπος έκφρασης στη ζωή μου. Γράφω και ταξιδεύω, ζωγραφίζω κι ονειρεύομαι...
x

Check Also

Τι είπε ο Θεός στο κάθε ζώδιο στην αρχή της Δημιουργίας!

Ο καρμικος νόμος στα 12 ζώδια… Ήταν πρωί που ο Θεός στάθηκε ...

10 πράγματα για να θυμάσαι… – Χαρά Μαρκατζίνου

Η καθημερινότητα, τα πολλά καθήκοντα, ο γρήγορος τρόπος ζωής, η μοναξιά, η ...