Home / IN & OUT / Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο… τέχνης – Haris Petruzzo

Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο… τέχνης – Haris Petruzzo

Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo

Είναι κάποιες ταινίες που πριν καν την προβολή τους έχουν χτίσει έναν μύθο. Το ”Phantom Thread” πέρα από την καλλιτεχνική και κατ’ επέκταση Οσκαρική του αξία είναι μια τέτοια παραγωγή για έναν ακόμη λόγο. Είναι το κύκνειο ερμηνευτικό άσμα ενός εκ των κορυφαίων (αν όχι του κορυφαίου) της γενιάς μας και τρις βραβευμένου με Όσκαρ ‘Α Ανδρικού, Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Το έχει δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος, σκορπώντας θλίψη στους θαυμαστές του και τίποτα μάλλον δεν δείχνει ικανό να του αλλάξει γνώμη.

Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo

Περιμένοντας λοιπόν την ”Αόρατη Κλωστή” όπου και γινόμαστε μάρτυρες της δεύτερης συνεργασίας του Paul Thomas Anderson και του Daniel Day Lewis, μετά το αριστουργηματικό ”Θα χυθεί αίμα”, περιμέναμε σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Το κερασάκι-επιβεβαίωση στην τούρτα, ήρθε πριν λίγες μέρες όταν και έλαβε 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ – οι οποίες μετά την προβολή της φαντάζουν μάλλον λίγες. Αυτό, γιατί η 8η ταινία του Άντερσον (η πρώτη εκτός ΗΠΑ) βαδίζει ήδη τον δρόμο της αθανασίας, ως μια μαγική κινηματογραφική δημιουργία.

Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo

Στόρι:

Βρισκόμαστε στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του ’50. Ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ (Ντάνιελ Ντέι Λούις) και η αδερφή του, Σίριλ (καθηλωτική η Λέσλι Μάνβιλ) κυριαρχούν στο χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης. Ιδιόρρυθμος, εργασιομανής και τελειομανής ο Ρέινολντς έχει πλάσει γύρω του έναν κόσμο, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από την αρτιότητα της τέχνης του και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να τον αποσπά. Όλα αυτά όμως μέχρι που γνωρίζει τυχαία την Άλμα (σπουδαία η Βίκι Κριπς στον πρώτο της διεθνή πρωταγωνιστικό ρόλο) μια σερβιτόρα, η οποία γίνεται ερωμένη και μούσα του. Από εκείνη την στιγμή η απόλυτα ελεγχόμενη και προγραμματισμένη έως την παραμικρή λεπτομέρεια ζωή του ανατρέπεται και τα αποτελέσματα μεταμορφώνουν δραστικά και τους δύο. Παράλληλα, ο τρίτος ισχυρός χαρακτήρας της ταινίας και στυλοβάτης του Οίκου Μόδας, η αδερφή του Ρέινολντς, Σίριλ,φροντίζει, ώστε όλα να κυλούν ομαλά στην επιχείρηση, έχοντας όμως αναλάβει και το δύσκολο έργο της απομάκρυνσης της εκάστοτε μούσας και ερωμένης του αδερφού της, όταν η επίδραση τους στην ζωή του αρχίζει να γίνεται αρνητική. Η Άλμα όμως είναι αποφασισμένη μέσα από αντίξοες συνθήκες να κάνει την διαφορά και διεκδικήσει τον έρωτα αλλά και την ζωή που της/τους αξίζει.

Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo

Γνώμη:

Η ταινία είναι ένα ποίημα. Ένας ύμνος στον έρωτα. Ένα σονέτο για την συνύπαρξη των δυο φύλλων μέσα από όλες τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες. Ένας πίνακας ζωγραφικής με έντονα χρώματα και θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και την ανάγκη τόσο της μοναχικότητας όσο και της κοινωνικότητας. Θα λογίζεται στο μέλλον ως ένα αριστουργηματικό και ολοκληρωμένο έργο τέχνης στην ιστορία του κινηματογράφου. Το μήνυμα και το ρεζουμέ, που λένε στο χωριό μου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ένα ότι ο συμβιβασμός ως έννοια είναι μια θετική λέξη και πράξη. Αν δεν δώσεις, δεν θα λάβεις. Αν δεν αγαπήσεις, δεν θα αγαπηθείς. Αν δεν υποχωρήσεις σε μάχες, δεν θα κερδίσεις πολέμους και αν θεωρείς ότι είσαι το κέντρο του σύμπαντος και ότι όλα περιστρέφονται γύρω σου και με τον τρόπο που εσύ επιλέγεις, τότε η ζωή σου επιφυλάσσει εκπλήξεις που έρχονται να τα σαρώσουν όλα, εκεί που δεν το περιμένεις. Ναι μεν οι άντρες μπορεί να κατάγονται από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη (κατά τον Τζόν Γκρέι) αλλά πάντα θα μας ενώνει μια… Αόρατη κλωστή, η λύση θα βρίσκεται κάπου στην μέση και guess what… ο πλανήτης που κατοικούμε βρίσκεται ακριβώς στη σωστή θέση!

Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo

Σκηνοθεσία, ερμηνείες (περιττό νομίζω να σταθώ στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις), σκηνικά, κοστούμια και μουσική επένδυση είναι αψεγάδιαστα… και όπως προανέφερα, οι 6 υποψηφιότητες του φαντάζουν μάλλον λίγες σε μια χρονιά που τα βραβεία μάλλον θα μοιραστούν και δεν αναμένεται σάρωμα των φαβορί.

Τέλος, να πω εδώ ότι αν τελικά είναι η τελευταία ταινία που πρωταγωνιστεί ο χαρισματικός ηθοποιός δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο, ερμηνευτικό κύκνειο άσμα. Ίσως τον ρωτήσω αν θα το ξανασκεφτεί στην συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιείται τις στιγμές που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Απολαύστε το τρέιλερ μιας πραγματικά μοναδικής κινηματογραφικής εμπειρίας, την οποία ελπίζω να απολαύσετε σε κάποια αίθουσα τις προσεχείς ημέρες.

Καλές προβολές φίλοι και φίλες σε ότι και αν επιλέξετε!   

Bonus : 5 μαγικά Art poster της ταινίας.Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo Η Αόρατη Κλωστή: Η ταινία της εβδομάδας είναι ένα έργο... τέχνης - Haris Petruzzo

Comments

comments

About Haris Petruzzo

«... Λίγες φορές στην ζωή μου έζησα στιγμές απόλυτης διαύγειας... Όταν για λίγα, ελάχιστα δευτερόλεπτα η σιωπή καταπίνει κάθε θόρυβο... και τότε μπορώ να νίωσω. Νιώθω, παρά σκέφτομαι... και όλα είναι τόσο ευδιάκριτα. Ο κόσμος όλος τόσο ζωντανός. Ένας κόσμος που γίνεται πραγματικότητα. Δεν καταφέρνω να διαρκέσουν πολύ. Γατζώνομαι επάνω τους, μα όπως όλα, ξεθωριάζουν. Έζησα την ζωή μου χάρη σ’αυτές τις στιγμές. Αυτές με ξαναφέρνουν στο παρόν. Τότε συνειδητοποιώ πως όλα έγιναν όπως ήταν γραφτό να γίνουν...» A Single Man
x

Check Also

Black Mirror: Το τρομαχτικό μέλλον των σχέσεων… είναι εδώ! – Haris Petruzzo

Η ιστορία μας διαδραματίζεται χρονικά σε ένα κοντινό αλλά μάλλον δυστοπικό μέλλον. ...

Εγώ η Τόνια,The Disaster Artist,1968 – Μια σπουδαία κινηματογραφική εβδομάδα! – Haris Petruzzo

Ένας σχεδόν μήνας έμεινε μέχρι την 90ή απονομή των Όσκαρ και οι ...