Home / POINT OF U / Editors' view / Να ζεις, ν’αγαπάς, να ταξιδεύεις… – Χαρά Μαρκατζίνου

Να ζεις, ν’αγαπάς, να ταξιδεύεις… – Χαρά Μαρκατζίνου

Ταξίδια… Ταξιδεύουμε για αναψυχή, για δουλειά, γιατί έτσι μας αρέσει ; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, κάθε ταξίδι που κάνουμε είναι ένα όμορφο διάλειμμα, μια όμορφη ανάπαυλα από την καθημερινότητα, ένα όνειρο που κάνουμε πραγματικότητα. Για μένα το ταξίδι, κάθε ταξίδι, είναι ανάσα, είναι χρώμα, είναι γεύση, εικόνες, μυρωδιές, ακούσματα και άγγιγμα ψυχής. Αν και στη γεωγραφία, παραμένω σκράπας, ωστόσο , αγαπώ να ταξιδεύω, γιατί τα ταξίδια είναι ένα δώρο που οφείλουμε στον εαυτό μας.

Αναμφισβήτητα τα ταξίδια έχουν πολλά οφέλη. Ανάμεσα σε αυτά είναι η γνωριμία μας με πρωτόγνωρους πολιτισμούς, το γεγονός ότι επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας, κι οι εικόνες που γεμίζουμε την ψυχή μας και μας προσφέρουν αναμνήσεις για μια ζωή. Όλα αυτά βέβαια δε μπορούμε να τα κερδίζουμε από τον καναπέ του σπιτιού μας παρά μόνο αρπάζοντας το σακίδιο ή τη βαλίτσα μας και ταξιδεύοντας. Τι λέτε πάμε να δούμε μερικά από τα σπουδαιότερα κέρδη που αποκομίζουμε ταξιδεύοντας:

 Τα ταξίδια σου μαθαίνουν την αξία των φίλων.

Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη γνωριζόμαστε αναπόφευκτα με διάφορους και διαφορετικούς ανθρώπους,με κάποιους από τους οποίους διατηρούμε επαφή και μετά την επιστροφή μας στο σπίτι μας. Η επαφή αυτή μάλιστα ανανεώνεται και δυναμώνει ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε στο μέρος που επισκεφτήκαμε κάποια στιγμή αργότερα ή όταν εμείς οι ίδιοι φιλοξενήσουμε στο δικό μας σπίτι κάποιον από τους φίλους που γνωρίσαμε στο ταξίδι μας. Οι γνωριμίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κάνουν το ταξίδι πιο ευχάριστο και ευκολότερο.

Τα ταξίδια είναι μία άλλη μορφή μαθημάτων γεωγραφίας και προσανατολισμού.

Ταξιδεύοντας θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο χάρτη, που διαβάζοντάς τον θα πρέπει να προσανατολιστούμε για να βρούμε το αξιοθέατο ή την ταβέρνα ή την παραλία που θέλουμε να επισκεφτούμε. Σε όλους μας έχει τύχει να χαθούμε και να κάνουμε κύκλους στα στενά σοκάκια μιας πόλης μέχρι να βρούμε αυτό που θέλουμε. Ακόμα, όμως κι αν δεν το έχεις με το προσανατολισμό, όπως εγώ για παράδειγμα, πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα σε βοηθήσει να βρεις τον προορισμό σου, Κι έτσι μ’ ένα σμπάρο δυο τριγώνια: και γνωριμία κάνεις και τον προσανατολισμό σου βρίσκεις…εκτός κι αν ταξιδεύεις στο Παρίσι και δεν γνωρίζεις γαλλικά. Εκεί φίλε μου θα σου ευχηθώ καλή τύχη πραγματικά! Όταν πριν χρόνια ταξιδεύαμε με την κόρη μου στο Παρίσι, και ναι καμιά από τις δυο μας δε μιλούσε γαλλικά – εγώ ακόμα δε μιλώ – καταφέραμε να βρούμε τον προσανατολισμό μας στο σταθμό των τρένων με τη βοήθεια ενός ζευγαριού Αμερικάνων. Οι Γάλλοι πολύ απλά μας σνομπάραν…

Τα ταξίδια μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη διαχείριση των οικονομικών μας.

Όταν ταξιδεύουμε χρειάζεται να κινούμαστε με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αν δε θέλουμε να βρεθούμε άφραγκοι στην άλλη άκρη του κόσμου συσφίγγοντας τις σχέσεις μας με τον πρόξενο της χώρας μας στο μέρος που επισκεφθήκαμε. Επίσης η προετοιμασία για ένα ταξίδι μας κάνει περισσότερο οικονόμους, περιορίζοντας περιττά έξοδα της καθημερινότητας που και να μην τα κάνουμε δε θα μας στερήσουν κάτι από την ποιότητα της ζωής μας. Τα ταξίδια, λοιπόν, μας βοηθούν να εκτιμούμε και το τελευταίο ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας.

Τα ταξίδια μας μαθαίνουν υπομονή.

Ένα ταξίδι σε μια άλλη πόλη ή και σε μια άλλη χώρα μας φέρνει αντιμέτωπους με ρυθμούς που δεν ταιριάζουν με την καθημερινότητά μας. Αν σε αυτό προσθέσουμε και κάτι απρόοπτο να η ευκαιρία για την άσκηση της υπομονής μας. Ταξιδεύοντας η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να είμαστε πιο ευέλικτοι, να μην πτοηθούμε από κάποια αναποδιά να την αντιμετωπίσουμε με υπομονή και να προσαρμοστούμε στο ρυθμό της χώρας που έχουμε επισκεφτεί. Άλλωστε, διακοπές κάνουμε, αποβάλλουμε το άγχος και τη ρουτίνα που συντροφεύει την καθημερινότητά μας.

Τα ταξίδια επεκτείνουν τους ορίζοντες σου.

Όσο ταξιδεύουμε τόσο πιο πολλά μαθαίνουμε, τόσο περισσότερες εμπειρίες αποκτούμε και τόσο πιο σφαιρική γίνεται η άποψη μας για το οτιδήποτε. Γνωρίζουμε διαφορετικούς τρόπους σκέψεις, βλέπουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα από χίλιες διαφορετικές σκοπιές, κι αυτό είναι που μας κάνει αν όχι σοφότερους, περισσότερο ελεύθερους σαν ανθρώπους.

Τα ταξίδια μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε το τώρα και να αδράξουμε κάθε ευκαιρία.

Τα ταξίδια μας διδάσκουν ότι ο κόσμος δεν μας χρωστάει τίποτα. Η ζωή του καθενός είναι δικιά του και οφείλει να την κάνει ό,τι θελει. Ο μόνος που θα ενδιαφερθεί για εσένα δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος σου ο εαυτός. Γιατί στο τέλος της μέρας αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που έχεις ζήσει.

Ταξιδεύοντας γνωρίζεις νέες κουζίνες, νέα αρώματα και γεύσεις

Σε όσο περισσότερα μέρη ταξιδεύεις τόσο περισσότερες νέες γεύσεις θα γνωρίσεις κι αν είσαι και λίγο τολμηρός θα δοκιμάσεις. Θα μάθεις για μία πληθώρα από διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και θα επεκτείνεις και τους ορίζοντες όχι μονό του μυαλού σου αλλά και του ουρανίσκου σου και ίσως αρχίσουν να σου αρέσουν άλλα πράγματα. Μπορεί να θεωρούμε αηδιαστικό το να τρώμε ερπετά ή ακρίδες, που σε κάποια άλλη χώρα αυτό θεωρείται νοστιμιά. Όπως δεν το βρίσκουν  όλοι φυσιολογικό να τρωνε αρνί στη σούβλα και μοσχαρίσιες μπριζόλες. Μεταξύ μας αφήστε τους να λένε, δεν ξέρουν. Το ίδιο ισχύει και για εμας όμως. Ας δοκιμάσουμε πρώτα κι ας κρίνουμε μετά.

Τα ταξίδια είναι ένα υπέροχο μάθημα για να συνηδητοποιήσουμε πως είμαστε όλοι ίσοι χωρίς διακρίσεις.

Όσο ταξιδεύουμε τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι πολύ περισσότερα πράγματα μας ενώνουν με τους υπόλοιπους λαούς παρά μας χωρίζουν. Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να προέρχεται από μια άλλη χώρα, λιγότερο ανεπτυγμένη, δεν πάει να πει ότι είναι κατώτερος από εμας. Η συνάντησή μας με άλλους λαούς μόνο θετικά έχει να μας προσφέρει. Τα ταξίδια, λοιπόν, είναι το αντίδοτο του ρατσισμού, κι είναι μάλιστα ένα πολύ ωραίο μάθημα που μπορούν να μάθουν ακόμα και τα παιδιά μας ταξιδεύοντας μαζί μας.

3d technology

Τα ταξίδια χαρίζουν αξέχαστες αναμνήσεις.

Το σπουδαίο με τα ταξίδια είναι ότι βάζουν χρώμα στον πίνακα της ζωή μας, είναι αυτά που θα σχηματίσουν τις ομορφότερες αναμνήσεις μας και θα μας βοηθήσουν να γράψουμε τις καλύτερες ιστορίες μας. Φωτογραφίες, σουβενίρ, καρτ ποστάλ, συναισθήματα, γεύσεις, αρώματα, μουσικές είναι αυτά που κρατάμε φυλαγμένα στην ψυχή μας, μετά από κάθε μας ταξίδι.

Όποιος και να είναι ο προορισμός, σημασία έχει το ταξίδι. Απολαύστε το και γεμίστε την ψυχούλα σας με όμορφες εικόνες κι αξέχαστες εμπειρίες. Και βγάλτε πολλές φωτογραφίες να σας θυμίζουν τα μέρη που έχετε επισκεφτεί. Παραφράζοντας τον τίτλο ενός γνωστού βιβλίου του Λέο Μπουσκάλια, θα ευχηθώ στον καθένα από σας ξεχωριστά, «Να ζεις, ν’αγαπάς και να ταξιδεύεις…»

ΥΓ: Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο θα ακούσετε τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου, στο ταξίδι που κάναμε στο Joys moments την Τρίτη 28/11 στο Grass Radio.

 

Comments

comments

About Χαρά Μαρκατζίνου

Αστερόσκονη και χαμόγελο, αγάπη και φως, όνειρα και ταξίδια. Με λένε Χαρά κι αυτό τα λέει όλα…Πασπαλίζω απλόχερα χαμόγελα και χαρίζω αγκαλιές. Ερωτεύομαι με πάθος χωρίς να είναι λάθος…Η αλήθεια μου είναι η δύναμή μου κι αν κοιτάξεις στα μάτια μου θα δεις αυτό που νιώθω. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για μένα και η συγγνώμη είναι λύτρωση. Λύτρωση όμως είναι και το γράψιμο, που υπήρξε πάντα διέξοδος και τρόπος έκφρασης στη ζωή μου. Γράφω και ταξιδεύω, ζωγραφίζω κι ονειρεύομαι…

%d bloggers like this: