Home / FASHION ART DECO / Bookwaves / Ρεβιθοκοντούλης: Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Ρεβιθοκοντούλης: Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

 εκδόσεις Διόπτρα

 

Στο τρίτο βιβλίο της παιδικής σειράς Παραμύθια… αλλιώς με τίτλο «Ρεβιθοκοντούλης» η συγγραφέας μας παρουσιάζει την κλασική ιστορία του Κοντορεβιθούλη ελαφρώς αλλαγμένη νοηματικά, καθώς όπως μας πληροφορεί στην εισαγωγή η ιστορία του κλασικού παραμυθιού είναι πολύ σκληρή και έτσι παρουσιάζει στους μικρούς μας φίλους μια ηπιότερη εκδοχή της με σκοπό να αναδείξει τα μηνύματα που κρύβει η ιστορία. Γιατί είναι πολύ σημαντικό ένα παραμύθι να οξύνει και να κινητοποιεί τη φαντασία των παιδιών, να τα γεμίζει εικόνες αλλά και να τους περνά πολλά μηνύματα. Έτσι, η Γιώτη στήνει ΚΑΙ μια διαφορετική οπτική στην πορεία της ζωής του Κοντορεβιθούλη, μέσα από την έρευνα του δαιμόνιου ρεπόρτερ Φάνη του Μπούφου, για να αναδείξει τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους μικρούς της αναγνώστες.

Ο Κοντορεβιθούλης λοιπόν, ο μικρότερος γιος ενός καλαθοποιού φτωχού, με μέγεθος μικρό όσο ένα ρεβίθι, κρυφακούει τη συνομιλία των γονιών του που λένε ότι θα αναγκαστούν να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα τους στο δάσος για να βρουν μια καλύτερη τύχη, αφού αυτοί είναι φτωχοί και δεν μπορούν να τα θρέψουν. Ο Κοντορεβιθούλης φοβάται, όμως προσπαθεί να μην το βάλει κάτω, και γεμίζει τις τσέπες του με βότσαλα ώστε να τα ρίχνει στο δρόμο για να μην χαθούν στην επιστροφή αυτός και τα αδέρφια του. Και πράγματι γυρίζουν σπίτι. Την επόμενη μέρα όμως γυρνώντας βρίσκουν την πόρτα κλειδωμένη. Έτσι, παίρνει λίγα ψίχουλα να ρίχνει πίσω του για να μπορέσει να γυρίσει. Όμως ένα πουλάκι τα τρώει και έτσι ο Κοντορεβιθούλης και τα αδέρφια του εγκλωβίζονται στο δάσος. Παρότι φοβούνται πολύ, ο Κοντορεβιθούλης δεν αφήνει τον φόβο να τον καταβάλει και καταφέρνει ακόμα, παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, να ξεγελάσει και τον τεράστιο Γίγαντα, που είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων των παιδιών στο δάσος.

Με πανέξυπνο τρόπο του στήνει μια παγίδα και αυτός πιάνεται στη φάκα σαν το ποντίκι. Φοράει τις μπότες του με τις μαγικές ιδιότητες και γίνεται μεγάλος και τρανός. Γίνεται ταχυδρόμος και μοιράζει γράμματα και μαζεύει χρήματα πολλά που τα προσφέρει στους γονείς του. Και εδώ διαφαίνεται η αγνότητα και η μεγαλοψυχία των παιδιών, η ανάγκη να προσφέρουν βοήθεια στους γονείς τους με όποιο κόστος!

Ποιος γονιός όμως εγκαταλείπει τα παιδιά του, δεν τα φροντίζει, δεν κάνει τίποτα ώστε να τους προσφέρει αγάπη, στοργή και ασφάλεια και τα αφήνει να περιπλανηθούν στο δάσος μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια;

Έτσι η Γιώτη μας παρουσιάζει και την εκδοχή του Ρεβιθοκοντούλη και αντιστρέφει τους όρους με σκοπό να διδάξει στα παιδιά να μην φοβούνται. Ο φόβος είναι ένα πουλί που όσο τον κοιτάς κατάματα αυτός γιγαντώνεται, μας πλακώνει και γεμίζει την ύπαρξή μας και μας κατατρώει. Αν όμως τον αγνοήσεις, συρρικνώνεται και εξαφανίζεται και νικούν η αγάπη και η ασφάλεια. Όμως πρέπει να τον αντιμετωπίσεις για να τον νικήσεις. Και τότε θα νιώσεις δυνατός και γεμάτος ασφάλεια και αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος, που καθόλου μπούφος δεν είναι αλλά πανέξυπνος, ξεκινά την εξερεύνησή του στο δάσος του Τρομερού και φοβερού Γίγαντα. Βρίσκει τους γονείς του Ρεβιθοκοντούλη οι οποίοι του εκμυστηρεύονται ότι αν και πέρασαν δύσκολα δεν θα άφηναν ποτέ τους τα παιδιά τους μόνα τους και φοβισμένα γιατί κανένας γονιός δεν εγκαταλείπει τα παιδιά του. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε περιβάλλον αγάπης, ασφάλειας και σταθερότητας. Ο Ρεβιθοκοντούλης αν και μικρός σαν ρεβίθι τελικά είναι τεράστιος και πανέξυπνος και αναλαμβάνει πρωτοβουλία να βοηθήσει τους γονείς του. Τους στέλνει ένα συγκινητικό γράμμα όπου τους ομολογεί ότι αυτός δεν θα φοβηθεί, θα προχωρήσει μπροστά, θα αντιπαλέψει τους φόβους του και θα νικήσει. Κάτι που αποδεικνύει ότι πολλές φορές τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από τους γονείς και τους ξεπερνούν σε εξυπνάδα. Έτσι και ο γίγαντας αποδεικνύεται μικρός και ανίσχυρος γεράκος απέναντι στη θέληση του Κοντορεβιθούλη και την ικανότητα να του κλέψει όλη του τη δύναμη. Γιατί όταν νομίζεις ότι τα έχεις όλα αλλά τα έχεις αποκτήσει με λάθος τρόπο και δεν βοηθάς κανένα, ακόμα κι αν πεινάει, εγκλωβισμένος μέσα στην κενότητα και τη ματαιοδοξία σου, θα έρθει μια μέρα που θα χρειαστείς και συ βοήθεια αλλά κανείς δεν θα σου την προσφέρει. Και τότε θα χάσεις τη σημαντικότητά σου. Γιατί οι αξίες του σεβασμού και της αλληλοβοήθειας είναι υπέρτατες και η Γιώτη με περίτεχνο τρόπο τις περνάει μέσα στο παραμύθι. Όπως και ότι ο φόβος υπερνικάται μόνο από την αγάπη!

Ένα παραμύθι πλούσιο σε εικόνες που κινητοποιεί και ενεργοποιεί τη φαντασία του παιδιού, μέσω της εξαιρετικής εικονογράφησης που η ίδια έχει επιμεληθεί, αλλά και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς περνά στα παιδιά πολλά σημαντικά μηνύματα για τη ζω τους. Ένα παραμύθι και για τους μεγάλους, γονείς και εκπαιδευτικούς για το πώς θα περάσουν αξίες στα παιδιά τους και θα τα μεγαλώσουν με γνώμονα την αγάπη, τη στοργή και την ασφάλεια! Και το σημαντικότερο ότι όταν δεν φοβόμαστε και προσπαθούμε μπορεί πάντα να υπάρχει το ενδεχόμενο της αποτυχίας, όμως και από αυτή πάντα μαθαίνουμε κάτι χρήσιμο. Αρκεί πάντα να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και να τα κινητοποιούμε να προσπαθούν!

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.