Home / LIFE / H Πορτογαλία μέσα από τα δικά μου μάτια – Έλια Κουρή

H Πορτογαλία μέσα από τα δικά μου μάτια – Έλια Κουρή

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει στην Ευρώπη είναι όταν επισκέφθηκα την Πορτογαλία. Προορισμός που τότε, το 2008, δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος και δεν προβαλλόταν πολύ στα ταξιδιωτικά γραφεία. Πάντως εγώ την καταχωρώ στο top 5 των αγαπημένων μου ταξιδιωτικών προορισμών.

Με απευθείας πτήσεις της Αegean ή με Ιberia μέσω Μαδρίτης, σε περίπου 4 και κάτι ώρες, φτάνουμε στη Λισαβόνα, σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα που διατηρεί ατόφια την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική της κληρονομιά. Η πόλη προσφέρεται απλόχερα σε όσους θέλουν να την περπατήσουν, αφού το δίκτυο του τραμ της πόλης είναι εκπληκτικό και δίνει τη δυνατότητα να τη γνωρίσει κανείς απ’ άκρη σ’ άκρη.

H Πορτογαλία είναι μία από τις παλαιότερες χώρες της Ευρώπης με διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα από το 1297. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης και συνορεύει ανατολικά και βόρεια με την Ισπανία και δυτικά και νότια με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για μια χώρα με σπουδαία ιστορία και έναν λαό φιλόξενο με έντονο το μεσογειακό ταμπεραμέντο.

Πρώτη στάση του ταξιδιού η γοητευτική Λισαβόνα, η οποία  είναι κτισμένη στους επτά λόφους του ποταμού Tagus. Αποτελεί την γενέτειρα των παραδοσιακών τραγουδιών “fados”  και περιβάλλεται από στενά γραφικά σοκάκια με σπίτια με κεραμοσκεπές και στολισμένες με πολύχρωμα πλακάκια προσόψεις. Ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της πόλης είναι το Μουσείο με τις Βασιλικές Άμαξες, όπου  μπορεί να θαυμάσει κάποιος μια μοναδική σε πολυτέλεια και πλούτο συλλογή που χρονολογείται ανάμεσα στους 17ο και 19ο αιώνα. Επόμενος σταθμός, το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το πιο εντυπωσιακό σύμβολο της πορτογαλικής δύναμης και πλούτου. Το μνημείο των Ανακαλύψεων καθώς και ο χαρακτηριστικός Πύργος του Μπελέμ θα σας μαγέψουν. Ο ιδιαίτερα χαρακτηριστικός αυτός πύργος χτίστηκε το 1515 κοντά στις όχθες του ποταμού Tagus για να προστατεύσει τις εκβολές του ποταμού και έχει χαρακτηριστεί από την Oυνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Πρόκειται για το σημείο από όπου ξεκίνησαν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι για τα πέρατα της γης. Η μεσαιωνική συνοικία Αλφάμα  με τα στενά της καλντερίμια προσφέρεται για περιήγηση και περιπλάνηση. Αξίζει να φτάσετε ως το Κάστρο Του Αγίου Γεωργίου για να απολαύσετε την καλύτερη πανοραμική θέα της Λισσαβώνας. Για να διασκεδάσετε το βράδυ με παραδοσιακή μουσική επιβάλλεται να επισκευτείτε τα μικρά μαγαζιά όπου παίζονται τα παραδοσιακά πορτογαλικά τραγούδια fados που έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο από την φημισμένη τραγουδίστρια Αmalia Rodrigues. Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκευτείτε το Πάρκο των Εθνών που διαμορφώθηκε το 1998 για την διεθνή έκθεση EXPO και να θαυμάσετε την πιο μεγάλη γέφυρα της Ευρώπης “Vasco da Gama” μήκους 17 χιλιομέτρων.

Εξαιρετική ομορφιά προσφέρουν τα περίχωρα της Λισαβόνας. Μια πρώτη στάση επιβάλλεται στη Σίντρα, όπου βρίσκεται η θερινή κατοικία των βασιλέων, μια πόλη που αφθονεί σε φυσική ομορφιά και χαρακτηρίζεται από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της. Το Παλάθιο Ρεάλ δεσπόζει στην κορυφή ενός καταπράσινου βουνού. Στη συνέχεια επισκευτείτε το Κασκάις, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι που αναπτύσσεται δίπλα στην πρωτεύουσα και το Εστορίλ, το θέρετρο όλων των εποχών, το οποίο θεωρείται από τα πιο σημαντικά τουριστικά σημεία παγκοσμίως και παρέχει ποικίλες δραστηριότητες, όπως γήπεδο γκολφ, αγωνιστική πίστα καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα καζίνο της Ευρώπης και καταλήξτε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, το Cabo da Roca.

Επόμενος σταθμός το τουριστικό ψαροχώρι του Ατλαντικού, η Ναζαρέ. Μια εμπειρία που μας μένει αξέχαστη λόγω της εγκαρδιότητας και της ζωντάνιας που εισπράττουμε από τους κατοίκους της καθώς και από την μοναδική αίσθηση που μας δημιουργεί ένα μικρό χωριό το οποίο εμποτίζεται από τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Μην διστάσετε να γευτείτε την τοπική κουζίνα και να δοκιμάσετε ψητές σαρδέλες ή άλλα φρέσκα ψάρια. Κοντά στη Ναζαρέ βρίσκεται το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό των καλλιτεχνών, Όμπιτους. Περπατάμε στα στενά σοκάκια ανάμεσα σε λευκά σπιτάκια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια και απολαμβάνουμε πανοραμική θέα από τα τείχη ύψους 13 μέτρων που περιστοιχίζουν περιμετρικά το χωριό.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τη Φάτιμα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο του Καθολικισμού για τους Πορτογάλους. Εκεί επισκεπτόμαστε για προσκύνημα τον ναό της Παναγίας της Φάτιμα, που πήρε το όνομά του από την εμφάνιση της Παρθένου Μαρίας, το 1917, σε τρία παιδιά αγροτών στην κοιλάδα “Cova Da Iria” και από τότε αναδείχθηκε ως η τοποθεσία με τη μεγαλύτερη προσέλευση προσκυνητών παγκοσμίως.

Ανεβαίνοντας βόρεια, αξίζει να επισκεφτούμε την Κοΐμπρα, όπου στεγάζεται η πρώτη Πανεπιστημιούπολη της Πορτογαλίας και μια από τις πιο παλιές του κόσμου. Αξίζει να περιηγηθούμε  στο χώρο του πανεπιστημίου και στους δρόμους της πόλης των ποιητών, με το πολυτραγουδισμένο της ποτάμι, Μοντέγκο. Επίσης να σταματήσουμε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Σάντα Κλάρα Λα Νόβα όπου θα απολαύσουμε πανοραμική θέα της πόλης.

Δεν παραλείπουμε να κάνουμε μια στάση στο δάσος Μπουσάκο, το εθνικό δάσος των Πορτογάλων κι ένα από τα πλουσιότερα της Ευρώπης σε φυτά. Συνεχίζουμε για την πόλη των καναλιών, τη “Βενετία της Πορτογαλίας”, το Αβέιρο, όπου θα θαυμάσουμε τις βάρκες που μοιάζουν με παραδοσιακές γόνδολες της Βενετίας.

Και φτάνουμε στο μαγευτικό Πόρτο, μια πόλη που αντιπροσωπεύει την παράδοση, τις ανθρώπινες αξίες, τη σκληρή δουλειά και τη δύναμη της ψυχής του πορτογαλικού Έθνους. Η πόλη έδωσε επίσης το όνομα της στο ομώνυμο ξακουστό κρασί “Πόρτο”, που παράγεται από την καλλιέργεια ποικιλιών αμπελιού, ύστερα από την καθοδήγηση μιας βρετανικής κοινότητας που αναπτύχθηκε στο λιμάνι της πόλης. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε ένα από τα παλιά οινοποιεία της πόλης, όπου για πολλά χρόνια ωριμάζει το περίφημο κρασί και να έχουμε τη χαρά να γευτούμε στο ειδικά κατασκευασμένο ποτήρι “Calice” την υπέροχη γεύση του και το πλούσιο άρωμά του. Η εντυπωσιακή πόλη είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Douro και απλώνεται αρμονικά στους λόφους διατηρώντας ακόμη και σήμερα την μεσαιωνική της άποψη. Στην περιοχή Ριμπέιρα, κατά μήκος του ποταμού, εκτείνονται οι παλιές συνοικίες με τα πολλά παραδοσιακά καταστήματα και την ανοιχτή αγορά, που βρίσκεται στην αποβάθρα, από όπου παλαιότερα φόρτωναν στις χαρακτηριστικές βάρκες το ομώνυμο κρασί. Στην Άνω Πόλη περιδιαβαίνουμε στην περιοχή του Καθεδρικού Ναού και στο παλιό κτίριο των σιδηροδρόμων. Στη συνέχεια καταλήγουμε στον χρυσοποίκιλτο ναό του Άγιου Φραγκίσκου και στο Παλάτι Μπόλσα, όπου στεγάζονται το Εμπορικό Επιμελητήριο και παλαιότερα το Χρηματιστήριο.

Αφήνουμε το Πόρτο για μία ολοήμερη εκδρομή στην επαρχία του Μίνιου. Πρώτος σταθμός της διαδρομής μας είναι η Μπράγα, όπου θα θαυμάσουμε τον καθεδρικό ναό και το Ιερό του Ιησού που παρουσιάζει σημαντικά δείγματα στιλ Μπαρόκ. Στη συνέχεια φτάνουμε στο Γκιμαράες, το λίκνο του παρτογαλικού Έθνους, που ήταν  η πρώτη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Είναι η γενέτειρα πόλη της πορτογαλικής εθνικότητας καθώς και η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας ο “Αλφόνσο Α´”.  Εκεί θα δούμε το κάστρο της περιοχής και το ιστορικό κέντρο, τα οποία αποτελούν μνημεία ιστορικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Εκεί στην άκρη της Ευρώπης, στο δυτικό σημείο της Ιβηρικής, ο πορτογαλικός πολιτισμός ακολουθεί τη φωνή της Ιστορίας. Ο απέραντος ωκεανός προκαλούσε πάντα μια μαγεία, μια έλξη. Οι μεγάλες θαλασσινές περιπέτειες του 15ου και 16ου αιώνα έφεραν στην Πορτογαλία και την Ευρώπη μια νέα εποχή, την εποχή του πλούτου, της ανάπτυξης, της άνθησης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Ένα ταξίδι που θα ικανοποιήσει και τον πιο δίσπιστο ταξιδιώτη. Εγώ μαγεύτηκα. Ελπίζω και εσείς!

 

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.