Home / IN & OUT / Events & Night Life / Μάγδα Χορμόβα: «Εμείς, όπως ακριβώς και ο Ήρωας μας, δεν εντασσόμαστε, άρα δεν είμαστε απλά μια οργάνωση που προάγει πολιτισμό, είμαστε πολλά περισσότερα».

Μάγδα Χορμόβα: «Εμείς, όπως ακριβώς και ο Ήρωας μας, δεν εντασσόμαστε, άρα δεν είμαστε απλά μια οργάνωση που προάγει πολιτισμό, είμαστε πολλά περισσότερα».

Μάγδα Χορμόβα: «Εμείς, όπως ακριβώς και ο Ήρωας μας, δεν εντασσόμαστε, άρα δεν είμαστε απλά μια οργάνωση που προάγει πολιτισμό, είμαστε πολλά περισσότερα».

 

Η κ. Μάγδα Χορμόβα είναι ο εμπνευστής της ιδέας ODYSSEA και ιδρύτρια του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ODYSSEA CLUB. Η οργάνωση, έχοντας ήδη πολλές δράσεις στο ενεργητικό της, στοχεύει στον πολιτισμό, ενώ το ταξίδι του Οδυσσέα λειτουργεί ως σύμβολο του ταξιδιού κάθε ανθρώπου. Ας αφήσουμε όμως την ιδρύτρια κ. Μάγδα Χορμόβα να μας εμπνεύσει για νέα ταξίδια με συνοδοιπόρο τον μυθικό πολυμήχανο βασιλιά.

Πως ένας μυθικός βασιλιάς μπορεί να αποτελεί την πηγή έμπνευσης της οργάνωσής σας;

Ο Οδυσσέας δεν είναι μόνο ένας μυθικός βασιλιάς, αλλά είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, που προσπαθεί με κάθε τρόπο κατά την διάρκεια του ταξιδιού της ζωής του να προσεγγίσει ή και να φτάσει στην  Ιθάκη του. Η οργάνωση δημιουργήθηκε καταρχήν επειδή  ο Οδυσσέας είναι ο ήρωας μου, πάντα με γοήτευε και εξακολουθεί να με γοητεύει το ταξίδι του.

Ως πρόεδρος της οργάνωσης, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του Οδυσσέα για τα οποία τον θεωρείτε ξεχωριστό και θα σας έκαναν να τον ακολουθήσετε στο ταξίδι του;

Μα «ακολουθώ» το ταξίδι του… Όλοι μας «ακολουθούμε» το ταξίδι του… Σημειολογικά το ταξίδι που εντός εισαγωγικών ακολουθούμε, είναι η ίδια μας η ζωή. Πραγματικά είναι δύσκολο να διαλέξω… η πολυμηχανία του, η εφυϊα του, η άρνησή του να συμβιβάζεται, η άρνησή του στο να αποδεχτεί τα δεδομένα της εποχής του, η  μαχητικότητά του, η αμφισβήτηση , η αναζήτηση, η επιμονή στον στόχο του… και τόσα άλλα ..για τα οποία δεν θα σταματήσω να μιλάω εάν δεν με σταματήσετε … Όλα αυτά   ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ και ακολουθώ ηθελημένα το ταξίδι του.

Η οργάνωση σας ξεκίνησε ήδη το δικό της ταξίδι. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε αυτό το ταξίδι ή κοινά χαρακτηριστικά με εκείνο του Οδυσσέα;

Άπειρα.. δεν θα ήταν Odyssea … άλλωστε εάν δεν συνέβαινε αυτό. Μπορώ να σας περιγράψω άπειρα περιστατικά από την πρώτη κιόλας διοργάνωση που έγινε το 2008 μέχρι και σήμερα…

Ποιοι είναι οι στόχοι του ODYSSEACLUB;

Οι  στόχοι, είναι πολλοί αλλά όλοι καταλήγουν σε έναν: τον άνθρωπο και την βελτίωση του βιοτικού  του επιπέδου με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα, γιατί ο Οδυσσέας αυτό είναι , ο άνθρωπος , ο κάθε ένας από εμάς που ζει  και βιώνει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ό,τι χρώμα ή θρησκεία και αν έχει.

Ο στόχος αυτός με το πρόγραμμα «ODYSSEA» και την Αναβίωση του Ομηρικού Ταξιδιού, θα επιτευχθεί ποικιλοτρόπως. Μέσω όλων των μορφών  έκφρασης της τέχνης ,  των ημερίδων για την διάχυση της γνώσης, της γαστρονομίας, της μουσικής, του χορού, του αθλητισμού, του παιχνιδιού, της έρευνας και της μελέτης, της εκπόνησης μελετών, της γνώσης και όλα αυτά σε συνεχή διάλογο με τους συνανθρώπους μας και με την διαδραστική συμμετοχή τους. Το Odyssea είναι μια διαφορετική οπτική ματιά στην Οδύσσεια του Ομήρου, το οποίο πολυμήχανα και πολυεπίπεδα, συνδυάζει, αντιπαραθέτει, συνομολογεί και μεταδίδει διαφορετικές κουλτούρες, ενώ παράλληλα κάνει αναζητήσεις και συνδυασμούς του χθες και του σήμερα, καθώς και κοινών ηρώων και παραδόσεων με άλλους λαούς. Σημαντικός στόχος μας είναι και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευαισθησίας με την αναζήτηση διαφορετικών τρόπων για την επίτευξη του ΖΗΝ μέσω του ΕΥ ΖΗΝ. Είναι ένας τεράστιος τομέας ο οποίος θα ανακοινωθεί με δράση στο άμεσο μέλλον.

Μια από τις δράσεις σας είναι η παρουσίαση – συζήτηση «ODYSSEA ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ», η οποία σκοπό έχει την ανάδειξη όλων των προεκτάσεων του Ομηρικού ταξιδιού, μέσα από την Τέχνη, την γλώσσα και τον πολιτισμό. Πως το Ομηρικό ταξίδι του Οδυσσέα μπορεί να μας διδάξει σήμερα ή ποια μηνύματα θεωρείτε ότι μπορεί να περάσει σε εμάς που ζούμε μια εποχή κρίσης;

Για μένα προσωπικά  αλλά και για την Οργάνωση που εκπροσωπώ, το έπος του Ομήρου,  η  Οδύσσεια,  σε μια ιδεαλιστική θεώρηση, είναι η μορφή της σκεπτόμενης Θεάς Αθηνάς  που ακουμπάει στο δόρυ της και συνδυάζει ως εικόνα την δύναμη της σκέψης και της δράσης. Ο Οδυσσέας μέσα από το ταξίδι της επιστροφής του, είναι ο απόλυτος εκφραστής  αυτής της θέσης, ο σκεπτόμενος άνθρωπος  που χάνει τα πάντα, ο Κανένας,  που όμως έχει ψυχή και αυτή του δίνει την δύναμη να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.

Δεν μας μένει τίποτε άλλο από το να αντλήσουμε την δύναμη μας μέσα από την ιστορία μας  και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα εντός και εκτός που θέλουμε. Από τα πιο σημαντικά μηνύματα  που μας μεταφέρει η Οδύσσεια είναι η Υπομονή και Επιμονή ό,τι συνθήκες και αν επικρατούν.

Στην παρουσίαση – συζήτηση συμμετέχουν επιφανή ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών. Μιλήστε μας σχετικά με τους ομιλητές της βραδιάς και με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι οι ομιλίες τους θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της εκδήλωσής σας; Υπήρξαν κάποια κριτήρια από μέρους σας, προκειμένου να προσκαλέσετε τα συγκεκριμένα πρόσωπα;

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους ομιλητές έναν, έναν, που ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκλησή μου και που ο καθένας, μέσα από την δική του ιδιότητα, θα αναδείξει το εύρος το οποίο αντιπροσωπεύει το ODYSSEA.

Ασφαλώς και η επιλογή δεν έχει γίνει τυχαία. Όλοι τους ανεξαιρέτως έχουν σχέση με την βιωματική Οδύσσεια, είναι και οι ίδιοι ένας Οδυσσέας.

Μάγδα Χορμόβα: «Εμείς, όπως ακριβώς και ο Ήρωας μας, δεν εντασσόμαστε, άρα δεν είμαστε απλά μια οργάνωση που προάγει πολιτισμό, είμαστε πολλά περισσότερα».

Ας τους Γνωρίσουμε:

Νίκος Κλειτσίκας,  Συγγραφέας, Ιστορικός:  ο Νίκος θα μεταφέρει την ιστορική διάσταση της Οδύσσειας σε συνάρτηση με την δράση. Είναι από τους πρώτους που υποστήριξε το πρόγραμμα  Odyssea με όλες τις προεκτάσεις του.

 

Σταμάτης Μαλέλης Δημοσιογράφος – Συγγραφέας: Θα μας μιλήσει για την Οδύσσεια της κατάθλιψης.

 

Διονύσης Αναστασόπουλος  Καθηγητής: Θα μεταφέρει την  Οδύσσεια σε σχέση με το Odyssea.

 

Άντζελα Γκερέκου πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελλάδας: Θα μας μεταδώσει την Οδύσσεια μέσα από την δική της οπτική και θα εμβαθύνει στην προσέγγιση του στόχου.

Θανάσης Αλατάς  Δημοσιογράφος Συνθέτης: Θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν μιας και είναι συνοδοιπόρος και επίσης από τους πρώτους που υποστηρίζουν το πρόγραμμα Odyssea. Επίσης είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που έχουν βραβευτεί με 2 βραβεία Grammy.

Lucia De Garcia Laureate Poet, International Award Winner Author and Writer, Social Innovator and Advocate for Peace, (διεθνούς φήμης ποιήτρια, βραβευμένη  από την διεθνή κοινότητα, την οποία προλογίζει  στο βιβλίο της  η Jane Goodall DBE): Θα μας μιλήσει για το ODYSSEΑ, και θα απαγγείλει στίχους από το ποίημα που έγραψε in sitou, εμπνεόμενη από την πρώτη δράση ODYSSEΑ, στην οποία συμμετείχαν 250 προσκεκλημένοι  διαφορετικής εθνικότητας και ειδικότητας, η οποία έγινε εν Πλω στο IONIAN KING.

Καφούσιας  Φάνης, Εμπνευστής της Ελληνικής  Μουσικοκινητικής Αγωγής και του Σύγχρονου  Ελληνικού Τελετουργικού χορού: Θα μας παρουσιάσει τον σύγχρονο Ελληνικό τελετουργικό χορό σε σχέση με το  ODYSSEΑ.

Lucia Capreto Κοινωνιολόγος –Μεταφυσική Θεραπεύτρια- Ιδιοκτήτρια του Πολυχώρου  Φιλοξενίας & Ευεξίας Casa di Luce: Θα μας ταξιδέψει νοερά –βιωματικά στο ODYSSEΑ και τον Οδυσσέα.

Η παρουσίαση – συζήτηση θα γίνει σε μια γκαλερί και συγκεκριμένα στη Dépôt Art Gallery στο Κολωνάκι. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής σας του συγκεκριμένου χώρου;

Η επιλογή του χώρου έγινε, (όχι μόνο) επειδή είναι ένας εξαιρετικός χώρος, αλλά κυρίως  επειδή είναι χώρος αμιγώς καλλιτεχνικής έκφρασής της  σύγχρονης τέχνης. Με το πρόγραμμα  ODYSSEA θέλουμε να αναδείξουμε την σημασία της σύζευξης τέχνης- πολιτισμός- σύγχρονου- ODYSSEA,  και να εκφράσουμε με όλους τους τρόπους τις προεκτάσεις του εγχειρήματός μας.

Τι είναι εκείνο που τελικά θεωρείται ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε ανάμεσα σε αντίστοιχες οργανώσεις που προάγουν πολιτισμό;

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι όλες οι οργανώσεις που προάγουν τον πολιτισμό  και όχι μόνο, είναι σημαντικές, απαραίτητες και μακάρι να υπάρξουν ακόμα περισσότερες.

Εμείς, όπως ακριβώς και ο Ήρωας μας, δεν εντασσόμαστε, άρα δεν είμαστε απλά μια οργάνωση που προάγει πολιτισμό, είμαστε πολλά περισσότερα.

Το ODYSSEΑ,  είναι μία οργάνωση, η οποία αναβιώνει το Ταξίδι του Οδυσσέα πολυμήχανα και πολυδιάστατα. Αναδεικνύουμε την ιστορία μας και την κουλτούρα μας , την αθλητική μας παιδεία, την ναυτική μας γνώση και ναυτοσύνη, αναδεικνύουμε τις ομορφιές τις χώρας μας, δημιουργούμε αλλά και αναβιώνουμε παιδικά παιχνίδια, υλοποιήσουμε,  μεταφέρουμε και  μεταλαμπαδεύουμε, με όλους τους τρόπους, την πολιτιστική, ναυτική μας κουλτούρα, την γνώση, τις διαφορετικές κουλτούρες και αναζητούμε  τα κοινά στοιχειά μεταξύ τους, εμβαθύνουμε στις κοινές ρίζες, και με την κοινωνική ευαισθησία , αξιοποιούμε το Ευ ζην για το Ζην, πολλών συνανθρώπων μας.

Αν ο Όμηρος ζούσε σήμερα, ποιο θέμα θα διάλεγε για τα Ομηρικά του Έπη;

Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα έγραφε με την ίδια σειρά, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Το πρώτο απόλυτα πολεμικό έπος , το οποίο πλέον δεν θα χρειαζόταν την Ωραία Ελένη, για να γίνει ο πόλεμος, αλλά με απλές συνοπτικές τεχνοκρατικές διαδικασίες θα έκανε ¨οικονομικό¨ πόλεμο και χωρίς να ονομάζετε πόλεμος.!

Σήμερα το κυρίαρχο Παγκόσμιο στοιχείο είναι οι Τεχνοκράτες…

Αριθμοί.. όλοι μας μεταφραζόμαστε σε αριθμό ή αριθμούς… ξεχνάμε τα δύο  πιο σημαντικά στοιχεία: τον άνθρωπο και την  δημιουργία ! Η δημιουργία, πόσο μάλλον ο άνθρωπος που αυτός είναι ο δημιουργός, δεν εντάσσεται  σε κανέναν απολύτως κανόνα , πόσο μάλλον στην λογική των τεχνοκρατών. Εδώ έρχεται πλέον η ODYSSEA, η οποία μας υπενθυμίζει ποιοι είμαστε, ότι για όλα αυτά, πολύ απλά, εμείς είμαστε οι δημιουργοί και εμείς κρατούμε την δύναμη των δημιουργημάτων  μας στα χέρια μας, εμείς έχουμε την ικανότητα της δημιουργίας του Δούρειου Ίππου ο οποίος θα μας λυτρώσει από την λογική των τεχνοκρατών, τους οποίους επίσης εμείς δημιουργήσαμε.

Μόνο μέσα από την επιστροφή στις ρίζες μας και από την δημιουργία νέων ουσιαστικών  και σημαντικών ρευμάτων θα καταφέρουμε να  επαναφέρουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Δυστυχώς μέσα στην διαδρομή μας, αναγάγαμε ως πρωτεύων  αυτό που εμείς δημιουργήσαμε για να μας εξυπηρετεί και εμείς γίναμε δευτερεύον, και ασφαλώς αναφέρομε στην οικονομία και τα χρήματα..

Ποιο μικρό απόσπασμα της Οδύσσειας έρχεται πάντα πρώτο στο μυαλό σας;

Είναι πολλά, ανάλογα την στιγμή και την συγκυρία, που βιώνω, αλλά αυτό που εδώ και πολύ καιρό μου έρχεται πρώτα στο μυαλό μου, είναι όταν ο Οδυσσέας αυτοσυστήνεται ως ο κανένας στον Κύκλωπα Πολύφημο, το μέγιστο  μεγαλείο ενός ανθρώπου που είναι τα πάντα, βασιλιάς, ήρωας, πολυμήχανος, έξυπνος, κ.α, να απαρνείτε τα πάντα και να συστήνετε ως ο Κανένας.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε, κλείνοντας τη συνέντευξή μας;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ελπίζω να σας ενέπνευσα έτσι ώστε να θέλετε να γίνεται συνταξιδιώτες και συνοδοιπόροι.

Οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε ή απορία θα μας βρείτε στο:

www.odyssea.club

 

Comments

comments

About Kiss My GRass

%d bloggers like this: