Home / FASHION ART DECO / Bookwaves / Λένα Βλασταρά: “Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου”

Λένα Βλασταρά: “Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου”

  • Πες μου ένα παραμύθι
Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Δασκαλάκη για όσους γράφουν, διαβάζουν και ακόμα πιστεύουν στα παραμύθια.

Σε ποιον δεν αρέσουν τα γενέθλια, ποιος δεν ονειρεύεται ένα όμορφο πάρτι για μια τόσο σημαντική ημέρα της ζωής του και ποιος δε θέλει όλους τους αγαπημένους του φίλους γύρω από ένα τραπέζι; Κυρίως, βέβαια, γύρω από μια όμορφη και λαχταριστή τούρτα;

Το ίδιο λοιπόν ονειρεύεται και ο δράκος Κυριάκος που σε λίγες μέρες έχει τα γενέθλια του.

Κάποιες φορές όμως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά και η μεγάλη προσμονή και θέληση μπορεί να μεταμορφωθούν σε μία μεγάλη καταστροφή και μεγάλη στεναχώρια.

Γιατί πάντα θα υπάρχουν μικρά απρόοπτα, μικρές ξαφνικές αλλαγές στα πλάνα μας, μα ευτυχώς, πάντα θα υπάρχουν οι πιστοί μας φίλοι να σώσουν μια κατάσταση και να μας θυμίσουν ότι το πιο σπουδαίο πράγμα είναι η αγάπη τους και οι τρυφερές τους λέξεις.

Το παραμύθι της Λένας Βλασταρά, με την τόσο δροσερή εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, είναι μια «διαφορετική» ιστορία που σε κάνει να γελάσεις (πόσο σπάνιο πλέον σε ένα παραμύθι), σε συγκινεί, μα κυρίως, σε κάνει να σκεφτείς.

Ένα παραμύθι που με μεγάλη ευχαρίστηση θα αγόραζα για έναν μικρό μου φίλο, γιατί αξίζει και πρέπει να στηρίζουμε τους δημιουργούς, που τόσο διακριτικά γράφουν ιστορίες που θα ζηλεύαμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι ρομανικοί παραμυθάδες. Και ομολογώ ότι αυτό το παραμύθι το ζήλεψα πραγματικά! Μπράβο Λένα, μπράβο Λήδα! Ο υπέροχος και τόσο διασκεδαστικός και ευαίσθητος Κυριάκος μου κράτησε την πιο όμορφη συντροφιά, και με πολύ αγάπη, στέλνω το δικό μου δώρο για τα γενέθλια του!

Για αυτό και ο λόγος περνάει στη συγγραφέα του, πάνω στις τρεις δικές μου «απορίες»…

Τι σου έρχεται  στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Παραμύθι;

Μου έρχεται στο μυαλό ένα βιβλίο γιγαντιαίων διαστάσεων, που ανοίγει σαν τεράστια πόρτα και με το που περνάς το κατώφλι της βρίσκεσαι σε ένα κόσμο όπου μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Πιστεύεις ότι τα παραμύθια έχουν ηλικία, και αν όχι, τι μπορούν να προσφέρουν στους ενήλικες;

Φυσικά και δεν έχουν. Στους ενήλικες μπορούν να προσφέρουν την επαφή με την τρυφερότητα της παιδικής τους ηλικίας. Μπορούν να προσφέρουν ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα αλλά και λύσεις στα προβλήματά τους που μόνοι δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν!

Ποια η αφορμή να γράψεις το συγκεκριμένο παραμύθι;

Όταν γνώρισα τον δράκο Κυριάκο και έμαθα ότι βγάζει φωτιές από το στόμα το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα είναι πώς καταφέρνει να σβήνει τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων του. Τότε, το πρόσωπό του σκοτείνιασε και μου εκμυστηρεύτηκε τι έπαθε στα πρώτα του γενέθλια που κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι θα έκανε κάρβουνο την τούρτα. Από τότε είχε σταματήσει να γιορτάζει. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ με αυτή την ιστορία και σκέφτηκα ότι έπρεπε άμεσα να δοθεί μια λύση στο πρόβλημά του.

«Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Captain Book (www.captainbook.gr)  που ξέρουν καλύτερα από όλους να μας ταξιδεύουν και να μας φέρνουν κοντά στα βιβλία που αγαπάμε! Ευχαριστώ το κατάστημα DonkeyCat, στην Ύδρα, που μας φιλοξένησε και μας προσέφερε δώρα για τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λένα Βλασταρά γεννήθηκε στην Αθήνα και από τότε ψάχνει να βρει τρόπους να φύγει από αυτή την πόλη. Ένας από αυτούς είναι τα διηγήματα και τα παραμύθια. Ο πρώτος της φίλος ήταν ένα βιβλίο. Είχε μάλιστα και ονοματεπώνυμο: Όλιβερ Τουίστ.
Από τότε έκανε κι άλλους πολλούς φίλους-βιβλία µε αποτέλεσμα σήμερα να ζει και να εργάζεται ανάμεσά τους. Δεν ξέρει πώς ακριβώς ξεκίνησε να γράφει ιστορίες.
Ίσως επειδή της είναι πολύ πιο εύκολο από το να μιλάει.


Από το 2001 αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Το 2009 πήρε το Α΄ Βραβείο Διηγήματος στον Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος του diavasame.gr και το διήγημά της «Τα εισιτήρια» δημοσιεύτηκε στη συλλογή διηγημάτων «19 νέα βήματα».
«Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου» είναι το πρώτο της εικονογραφημένο παραμύθι.

Διαβάστε για το Νικολύκο στη μακρινή Ντουλαποχώρα, του Χρήστου Δασκαλάκη κάνοντας κλικ εδώ

Comments

comments

About Kiss My GRass