Home / FASHION ART DECO / Jerry Lewis: Ο μεγάλος σαματατζής της κωμωδίας!

Jerry Lewis: Ο μεγάλος σαματατζής της κωμωδίας!

Jerry Lewis ήταν νευρόσπαστο, μεγάλος σαματατζής, ταραχοποιός, πλακατζής, παιδί για όλες τις δουλειές, δάσκαλος για κλάματα, αλλά και Σταχτοπούτος και γυναικοκατακτητής! Όλα αυτά υπήρξε στις ταινίες του, που είχαν μεγάλη επιτυχία και τόσο αυτές όσο και ο ίδιος, βρήκαν μιμητές σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και στη χώρα μας. Ο Τζέρι Λιούις έσπαγε ταμεία με κάθε του ταινία, γι’ αυτό και το όνομά του, οι δικοί μας διανομείς στις κινηματογραφικές αίθουσες, το έβαζαν σχεδόν πάντα στον τίτλο: Ο Τζέρι Λιούις γυναικοκατακτητής, Ο Τζέρι Λιούις ταραχοποιός, Ο Τζέρι Λιούις πλακατζής, Ο Τζέρι Λιούις περιπλανώμενος, Ο Τζέρι Λιούις Σταχτοπούτος, Ο Τζέρι Λιούις αλεξιπτωτιστής, Ο Τζέρι Λιούις κατακτά το διάστημα κ.α.

Μέχρι το 1956, ήταν κωμικό δίδυμο με τον Ντιν Μάρτιν – Martin and Lewis, γυρίζοντας μαζί 17 ταινίες που τους καθιέρωσε στο σινεμά, αλλά δούλευαν και σε νυχτερινά κέντρα, σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ραδιοφωνικά σόου.

Οι χαρακτηριστικές γκριμάτσες του και ο χορός του, ήταν σήμα κατατεθέν στις ταινίες του. Στη σόλο καριέρα του θα παίξει σε περισσότερες από 40 ταινίες, κυρίως κωμωδίες και μιούζικαλ. Παράλληλα, σε κάποιες από αυτές, θα κάνει την παραγωγή, άλλες θα τις σκηνοθετήσει και θα γράψει και το σενάριο.

Από το 1966 έως και το 2010, ήταν ο παρουσιαστής του Labor Day Telethon, ενός ετήσιου τηλεμαραθώνιου, που γινόταν την Ημέρα της Εργασίας, για την Muscular Dystrophy Association.

Είχε δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ και πολλά βραβεία από American Comedy, το Los Angeles Film Critics Association, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε 7 παιδιά: έξι αγόρια – ο ένας γιος ήταν υιοθετημένος – και μία υιοθετημένη κόρη.

O υπέροχος κωμικός ηθοποιός πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Λας Βέγκας, το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου.

Πηγή: Cosmopoliti.com 

 

Comments

comments

About Kiss My GRass