Home / POINT OF U / Editors' view / 7 Πρακτικοί Τρόποι Αύξησης Συνειδητότητας για να Απολαύσεις τις Διακοπές Σου – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

7 Πρακτικοί Τρόποι Αύξησης Συνειδητότητας για να Απολαύσεις τις Διακοπές Σου – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πολύ δημοφιλείς μήνες για καλοκαιρινές διακοπές,  τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Πολλοί άνθρωποι οργανώνουν επιμελώς την αναχώρησή τους και προτρέπουν τους εαυτούς τους να βρουν πρακτικές λύσεις για τις εξορμήσεις τους, όπως πού να πάνε, για πόσο χρόνο, πού να μείνουν, τι να επισκεφθούν, τι να φάνε, τι να κάνουν εκεί, με ποιόν να πάνε, τι να φορέσουν, τι εξοπλισμό να αγοράσουν, κλπ.

Παρ ‘όλα αυτά τα ερωτήματα, υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα το οποίο αγνοείται από πολλούς – οι διακοπές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ασκήσουμε τη συνειδητότητά μας και να κερδίσουμε ένα σημαντικό βήμα στην αύξηση της ποιότητας ζωής μας, όταν επιστρέψουμε από αυτές.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το όλο νόημα των διακοπών και ο λόγος για τον οποίο ανυπομονούμε να φθάσουν. Για να μπορέσουμε να διακόψουμε τις συνηθισμένες καθημερινές μας δραστηριότητες και να αποστασιοποιηθούμε από αυτές σωματικά, ψυχολογικά και ψυχικά, ώστε να ξεκουραστούμε και μετά να ανανεώσουμε τις δραστηριότητές μας με νέες προοπτικές, νέα ενέργεια και, γιατί όχι, με νέες ιδέες και αποφάσεις.

Όταν αναλογίζεσθε όλη την πρακτική οργάνωση των διακοπών σας, χρειάζεται να κρατάτε την προσοχή σας συγκεντρωμένη στην ουσία του προγραμματισμού, προκειμένου να αποκομίσετε τα προαναφερθέντα αγαθά. Η συγκέντρωση της προσοχής μας μας ωθεί να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην εκάστοτε παρούσα στιγμή. Μας επιτρέπει να είμαστε στο εδώ και τώρα, να παρατηρούμε και να απολαμβάνουμε το περιβάλλον που μας περιστοιχίζει κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, κάτι που είναι συνήθως πολύ ευχάριστο! Όταν η προσοχή μας είναι συγκεντρωμένη, ενισχύουμε το θετικό αποτέλεσμα της εμπειρίας μας και αποκομίζουμε τα μέγιστα οφέλη.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες απλές συμπεριφορές, κατά τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές αύξησης συνειδητότητας και συγκέντρωσης προσοχής (mindfulness), ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν κέρδος από τις διακοπές μας:

# 1. Συνειδητό ταξίδι: Το ταξίδι είναι η πρώτη και βασικότερη φυσική δραστηριότητα των διακοπών σας. Καλό είναι να είσθε συνειδητοί κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας. Από τη στιγμή που θα αφήσετε την κατοικία σας μέχρι τη στιγμή που θα ξεκλειδώσετε την πόρτα στην προσωρινή οικία των διακοπών σας. Να είσθε παρόντες κάθε στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση smart τηλεφώνων ή tablets, ενώ ταξιδεύετε. Παρατηρήστε το περιβάλλον σας καθώς μετακινείσθε από το ένα σημείο στο άλλο. Να είστε απόλυτα παρατηρητικοί με το περιβάλλον σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αισθανθείτε πραγματικά απομακρυσμένοι από την καθημερινή σας ρουτίνα και μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας, παρέχοντάς σας νέα προοπτική και ενέργεια.

# 2. Συνειδητή Διατροφή: Κατά τη διάρκεια μίας τυπικής εργάσιμης ημέρας σας μπορεί να βρίσκετε την “δικαιολογία” για γρήγορες και πρόχειρες διατροφικές συνήθειες. Παρ’όλ’αυτά, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για ανάλογη συμπεριφορά. Οι διακοπές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να εξασκηθείτε στην συνειδητή διατροφή. Επιλέξτε ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος για να γευματίσετε, κατά προτίμηση με όμορφη θέα στη φύση. Μπορεί να είναι ένα ωραίο εστιατόριο με θέα σε ένα δάσος ή μια λίμνη, ή ένα πικ-νικ σε μια θαυμάσια παραλία. Καθώς ξεκινάτε το γεύμα σας, συνειδητοποιείτε την ποιότητα του φαγητού που τρώτε, παρατηρήστε την εμφάνιση του πιάτου σας, συγκεντρωθείτε και εστιάστε σε κάθε μπουκιά ξεχωριστά και γευσθείτε κάθε γεύση συνειδητά, την μία μετά την άλλη. Πάρτε αρκετό χρόνο – περισσότερο από μισή ώρα – για να απολαύσετε ένα γεύμα. Αυτό θα συμβάλλει, ώστε να βελτιώσετε την αίσθηση κορεσμού και απόλαυσης ενός ωραίου γεύματος.

# 3. Συνειδητό περπάτημα και κολύμβηση: Κατά τη διάρκεια των διακοπών λειτουργεί σχεδόν μαγικά το να κάνετε ήπιες σωματικές δραστηριότητες στη φύση, όπως περπάτημα, πεζοπορία ή κολύμβηση. Σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, μπορείτε να αυξήσετε την συνειδητότητά σας καθ’όλη τη διαδικασία. Περπατήστε με συγκεντρωμένη προσοχή και αισθανθείτε παρόντες σε κάθε στιγμή της πορείας. Παρακολουθήστε την ομορφιά της φύσης, ενώ νοιώθετε παρόντες σε κάθε στιγμή της διαδικασίας. Κάνετε το ίδιο ενώ κολυμπάτε. Αισθανθείτε το νερό που καλύπτει το σώμα σας, νοιώστε το ρυθμό της αναπνοής σας κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας και να είσθε εστιασμένοι σε κάθε στιγμή. Εάν διατηρήσετε την προσοχή κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, η επίδρασή της θα είναι βαθύτερη, παρέχοντας μια ισχυρή ευφορία και γαλήνια αίσθηση.

# 4. Συνειδητή τεμπελιά: Αυτή είναι η αγαπημένη μου, αλλά και η πιο δύσκολη από τις “συνειδητές” δραστηριότητες που ένα σύγχρονο πολυάσχολο άτομο καλείται να αναλάβει. Η τέχνη του να μην κάνουμε τίποτα υποτιμάται διαρκώς όλο και περισσότερο και μερικές φορές αγνοείται εντελώς. Κι όμως, είναι ζωτικής σημασίας για ένα άτομο που κάνει διακοπές, να αρχίσει να απολαμβάνει τις στιγμές ξεκούρασης άμεσα χωρίς να σκέφτεται ή να κάνει τίποτα. Τα περισσότερα άτομα σήμερα, δυστυχώς, αν και μπορούν να είναι συνειδητά, δεν ενεργοποιούν αυτήν την συνειδητότητά τους! Προκειμένου να εφαρμόσετε την συνειδητή τεμπελιά, να είστε εστιασμένοι στην παρούσα στιγμή, στην στάση του σώματός σας, στα συναισθήματά σας, στο περιβάλλον που σας περιβάλλει, χωρίς άλλες σκέψεις ή ανησυχίες για τις δραστηριότητες σας μετά τις διακοπές. Μην κάνετε ούτε καν σκέψεις για το μενού του επόμενου γεύματός σας! Η συνειδητότητα της τεμπελιάς μπορεί να φαίνεται ανόητη, αλλά όταν την εφαρμόσετε, μετά από μερικές ημέρες θα μπορείτε να βεβαιωθείτε για τις ευεργετικές επιδράσεις της: βαθύτερος ύπνος, φυσιολογική αρτηριακή πίεση, περισσότερες δημιουργικές ιδέες, νέα ενέργεια για τα μελλοντικά σας σχέδια και προγράμματα και εξαιρετικά καλή διάθεση.

# 5. Συνειδητές συνομιλίες με άλλους: Παρατηρήστε άλλους παραθεριστές, επιβάτες και / ή επισκέπτες που συναντάτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να επικοινωνήσετε με μερικούς και να ανταλλάξετε ευχάριστες συζητήσεις και στιγμές μαζί. Λάβετε υπόψη σας τις συζητήσεις που πραγματοποιείτε. Επιλέξτε ευχάριστες συνομιλίες, με θέματα που ενισχύουν τη χαρά, την ευγνωμοσύνη, την ευγένεια και το ευγενές χιούμορ. Να είστε συνειδητοί για το τί λέτε και να φροντίζετε να είστε προσεκτικοί ακροατές. Να είστε συνειδητοί για το πώς η αποφασιστικότητά σας για θετικές συζητήσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνομιλητές σας και να τους εμπνεύσει να συνεχίσουν την ίδια θεματολογία. Εάν τυχόν επιμένουν να επιλέγουν αρνητικές συζητήσεις, με απαισιόδοξες, ειρωνικές ή σαρκαστικές παρατηρήσεις, κρατήστε την επίγνωσή σας ενεργή, εγκαταλείψτε διακριτικά τη συζήτηση και αποσυρθείτε από την παρέα τους. Οι διακοπές καλόν είναι να προσφέρουν ευκαιρίες για θετικές εμπειρίες, χαλάρωση και καλύτερη θετική διάθεση. Η συνειδητότητα σας βοηθά να κοινωνικοποιηθείτε με όσους έχουν μια θετική στάση και δίδει την δυνατότητα να διατηρήσετε μια ειλικρινή και εγκάρδια επικοινωνία μαζί τους ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των διακοπών σας.

# 6. Συνειδητότητα στον ύπνο: πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους δυσκολεύονται να κοιμηθούν εξαιτίας της έλλειψης θορύβου! Η φύση είναι ήρεμη, συχνά με μόνους ήχους όσους προέρχονται από τα δέντρα, τη θάλασσα, τα ζώα και τα έντομα. Ένας συνειδητός ύπνος σε αυτό το περιβάλλον σημαίνει ότι ξαπλώνετε σε ύπτια θέση και επικεντρώνετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας με τα μάτια σας κλειστά. Βεβαιώνεστε ότι δεν έχετε αισθητηριακούς περισπασμούς, όπως φως, μουσική ή τηλεόραση, που σας ενοχλούν. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας έχει την σωστή θερμοκρασία, για να εξασφαλίσετε έναν ευχάριστο ύπνο. Απλά εστιάστε στην αναπνοή σας και συνειδητοποιήστε πως το σώμα σας χαλαρώνει σταδιακά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική σάρωσης σώματος (body scanning) ή μια τεχνική γνωστικής χαλάρωσης*, για να επιτύχετε να  χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε εύκολα. Όταν κοιμάστε χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, ο ύπνος σας γίνεται βαθύτερος, μακρύτερος και καλύτερης ποιότητας. Τη στιγμή που ξυπνάτε, πάρτε πέντε λεπτά, για να συνειδητοποιήσετε εκ νέου την στάση του σώματός σας και την αναπνοή σας πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αυτή η συνειδητή συμπεριφορά θα σας δώσει μια ώθηση ενέργειας και καθαρό μυαλό, για να ξεκινήσετε με χαρά την ημέρα σας.

# 7. Συνειδητή ευγνωμοσύνη για την εμπειρία των διακοπών σας: Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να αφήσουν τον εαυτό τους να είναι λιγότερο συνειδητός ή ακόμα και αφηρημένος, προκειμένου να απελευθερωθούν από την ένταση και το βάρος της κόπωσης που νιώθουν από την εργασία τους. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αφήσουμε τις διακοπές μας να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια μας μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ξαφνικά ότι έχουν τελειώσει. Μία καλύτερη πρόταση, λοιπόν, για να απολαύσετε τις διακοπές σας στο έπακρο είναι να είστε συνειδησιακά παρόντες σε κάθε τους στιγμή. Και ο πιο επιτυχημένος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να είστε συνειδητά ευγνώμονες, για όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές μπορείτε κατά τη διάρκεια τους. Νιώστε ευγνωμοσύνη για τις ξεκούραστες στιγμές που απολαμβάνετε, για τη φύση και την υπέροχη θέα, για το φαγητό που σας προετοιμάζει κάποιος άλλος, για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εσάς, για τον καλό καιρό ή ακόμα και για το βροχερό καιρό που διαχέει όμορφα αρώματα στην φύση. Να είστε ευγνώμονες για την παρέα που έχετε και για τους ανθρώπους, τους οποίους συναντάτε και έχετε ευχάριστες συζητήσεις μαζί τους. Να είστε ευγνώμονες για τις αθλητικές δραστηριότητες που κάνετε και τις στιγμές που μπορείτε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε ή να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο. Η βαθιά ευγνωμοσύνη σας βοηθά να μείνετε συντονισμένοι με την παρούσα στιγμή. Αυτό σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε, να απολαύσετε και να ζήσετε στο έπακρο κάθε στιγμή των διακοπών σας. Έτσι, την στιγμή που τελειώσουν, θα έχετε την αίσθηση ότι η περίοδος αυτή αξιοποιήθηκε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Θα νοιώσετε, επίσης, εντελώς ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι.

Το πλεονέκτημα της αύξησης συνειδητότητας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας είναι ότι ενισχύει το αίσθημα (το «vécu» όπως λένε οι Γάλλοι) αυτής της μοναδικής  εμπειρίας και σας παρέχει πολύ περισσότερη χαρά και ικανοποίηση για να κρατηθείτε σε φόρμα μέχρι τις επόμενες διακοπές σας. Αυτή η ενισχυμένη και παρατεταμένη αίσθηση σας εξασφαλίζει μια συνολικά υψηλότερη ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ελπίζω πραγματικά ότι θα εφαρμόσετε αυτά τα απλά εργαλεία, για να απολαύσετε τις διακοπές σας στο μέγιστο αυτό το έτος! Να έχετε χαρούμενα ταξίδια!

* Μπορείτε να ακούσετε και να εφαρμόσετε την τεχνική γνωστικής χαλάρωσης που έχω δημιουργήσει και ανεβάσει στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=hw2nEkfTzf8 .

 

Panagiota Panagiotaki, MSc

Psychologist – Author – Life Coach

http://uplifepsychology.com

http://uplifepsychology.com/blog

Certified Psychologist of EuroPsy & Greek Association of Psychologists

Comments

comments

About Panagiota Panagiotaki

Η Παναγιώτα Παναγιωτάκη είναι Γνωσιακή Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris XI, της Γαλλίας, και διδακτορικές στο Πανεπιστήμιο Paris VI. Eχει πολυετή παρουσία στην Νευροεπιστημονική Έρευνα στο διακεκριμένο Ίδρυμα Collège de France καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας. Έχει κερδίσει Γαλλικά Βραβεία και Ευρωπαϊκές Υποτροφίες (Marie Curie European Fellowship), με συμμετοχή σε δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και συγγραφή επιστημονικού συγγράμματος. Τα τελευταία δέκα χρόνια διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στην Αττική, όπου ειδικεύεται στην αντιμετώπιση διαταραχών σχετιζόμενων με την Συναισθηματική Συμπεριφορά (διαταραχές πανικού, φοβιών, αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης), την εκπαίδευση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και της Προσωπικής Ανάπτυξης για την Επίτευξη Στόχων, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επιπλέον, σχεδίασε και οργανώνει το εθελοντικό Πιλοτικό Πρόγραμμα “Συγκέντρωση του Νου και Ενίσχυση της Προσοχής σε Παιδιά Δημοτικού” σε συνεργασία Δημοτικά Σχολεία. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων, με δικαίωμα ασκήσεως της Ψυχολογικής Δραστηριότητας σε 21 χώρες της Ευρώπης. Με την συγγραφική της ιδιότητα έχει εκδόσει δύο βιβλία στην ελληνική γλώσσα (“Εγχειρίδιο Ονειροπλαστικής: Ένα Παραμύθι Life-Coaching Για Ενήλικες”, 2013 & “Και οι θεοί εγέρασαν;” Ποιητική Συλλογή, 2014) από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο. Πέραν της μητρικής Ελληνικής, ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.