Home / POINT OF U / Editors' view / Η βία που αναπνέουμε… – Μαρκέλλα Καζαμία

Η βία που αναπνέουμε… – Μαρκέλλα Καζαμία

Πολύ πρόσφατα, σε μεγάλη συναυλία στην Αθήνα, μια κοπέλα με το κινητό ανά χείρας είναι έτοιμη να απαθανατίσει στιγμές από μια σημαντική μουσική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο.

Ξαφνικά, το βλέμμα της τραβάει μια σκηνή ενδοοικογενειακής βίας που δεν αργεί να πάρει διαστάσεις γενικευμένης βίας από τους παρευρισκόμενους θεατές. Ενστικτωδώς προφανώς ανοίγει την κάμερα του κινητού που προοριζόταν για τη μουσική σκηνή και αρχίζει να τραβάει σκηνές μιας καθημερινότητας που πολλοί ζουν, πολλοί συναντούν αλλά προσπερνούν εύκολα.

Εδώ όμως η εικόνα γαντζώνει την προσοχή σου, δεν σε αφήνει να την προσπεράσεις. Κοιτάς και ξανακοιτάς αυτό που φαίνεται να έχει γίνει ο Νεοέλληνας που συναντάς κάθε μέρα στο δρόμο, οξύθυμος σε επικίνδυνο βαθμό, έτοιμος να ξεσπάσει και να αδειάσει τα «σκουπίδια» του – όλα αυτά που έχει μαζέψει τόσα χρόνια από την κακοποίηση που ασκεί και δέχεται μέσα στην ελληνική πραγματικότητα – σε όποιον βρεθεί μπροστά του. Στη γυναίκα του, στα παιδιά του, στο γείτονα του, στο συνεργάτη, στον περαστικό που θα δει τυχαία και στον άλλο οδηγό στο δρόμο… Και το κάνεις viral.

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, το κλίμα μιας γενικευμένες κακοποίησης βαραίνει την ατμόσφαιρα. Η παιδεία και οι αξίες που θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανό ένα επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς δεν είναι τόσο δυνατές όσο θα έπρεπε. Τα στοιχεία των τελευταίων ετών καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία και όλοι το αποδίδουν στα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική οικογένεια.

Η κακοποίηση είναι όμως κάτι πολύ πιο βαθύ από ένα σύμπτωμα της κάθε εποχής που μπορεί να το πυροδοτεί. Υπήρχε και υπάρχει στην ανθρώπινη φύση ανά τους αιώνες. Εκδηλωνόταν και εκδηλώνεται ανά πάσα χρονική στιγμή.

Σε κάθε είδους σχέση, προσωπική, επαγγελματική ή κοινωνική, τα θύματα και οι θύτες είναι παρόντες, έχοντας συχνά την ίδια ευθύνη που προκύπτει από την άσκηση και την αποδοχή της βίας αντίστοιχα!

Σοκάρει το βίντεο ενός άντρα με ελάχιστη παιδεία που γρονθοκοπεί τη γυναίκα του μπροστά στο κόσμο και στα παιδιά του. Ρεπορτάζ αναφέρει ότι η κοπέλα που τράβηξε το βίντεο προσφέρθηκε να το παραδώσει στην κακοποιημένη σύζυγο ως αποδεικτικό στοιχείο αλλά εκείνη δεν το δέχτηκε. Έχει μάθει να ζει σε ένα τέτοιο “κόσμο” και ένα στιγμιαίο βίντεο δεν μπορεί μάλλον να αλλάξει τη ζωή της. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό…

Ας αποφεύγουμε όσο μπορούμε σχέσεις κακοποίησης σε οποιοδήποτε επίπεδο, ας τις σταματάμε νωρίς, αντιμετωπίζοντας κάθε είδος φόβου μας που μπορεί να ενυπάρχει. Ας δείξουμε όσο περνάει από το χέρι μας ένα άλλο παράδειγμα στα παιδιά μας και στους γύρω μας. Ας προλάβουμε όσο μπορούμε τα συμπτώματα, τα δικά μας και των άλλων που μπορεί να ξεπερνούν τα όρια. Ας ζητήσουμε βοήθεια, ας αλλάξουμε εμείς λίγο, μήπως αλλάξει και το κλίμα που βαραίνει τον αέρα που αναπνέουμε.

Comments

comments

About Μαρκέλλα Καζαμία

Με τα γαλλικά μου σε Αθήνα και Στρασβούργο, το άστρο μου έλαμψε γρήγορα και ό,τι έπεφτε στα χέρια μου, το μετέφραζα. Επαγγελματίας της επικοινωνίας, εραστής της τέχνης, τα ταλέντα μου καλπάζουν σε ό,τι εχει κουίντα και είναι γραμμένο σε χαρτί. Στο ενδιάμεσο, συνεντευξιάζω τους πάντες. Και τους φέρνω κοντά σας. Με άποψη. Τη δικιά μου.