Home / MOOD OF THE DAY / Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος – Κυριακάτικο κήρυγμα από τον ΧΜ.-

Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος – Κυριακάτικο κήρυγμα από τον ΧΜ.-

argolidos-nektarios-750x420 - Copy

Αγαπητός παιδικός φίλος και ομαδάρχης μας σε κατασκηνώσεις που άφησαν εποχή. Πάντοτε μάζευε στην ομάδα του τα κωλόπαιδα, που οι άλλοι απέφευγαν. Έτσι γνωριστήκαμε. Ποτέ δεν ανέχθηκε τα σκουπίδια. Το σύνηθες παπαραδιό ανέκαθεν τον μισούσε. Μειλίχιος πάντοτε, ολιγόλογος, συγκροτημένος και με τεράστιο κοινωνικό έργο, το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν. Όποτε τον χρειαστήκαμε ήταν παρών, εκτός αν έλειπε στην Ουκρανία, όπου όργωνε τις στέππες, συνήθως ολομόναχος, για να βοηθήσει φτωχά παιδιά. Έφερνε όσα μπορούσε σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και εκεί έκανε τεράστιες διαδρομές οδηγώντας πουλμανάκια με νέους από Ελλάδα, για να φέρει σε επαφή τα απομονωμένα χωριά με παιδιά από τη χώρα μας.

Τον θυμάμαι τέζα στο στρατιωτικό νοσοκομείο με πρόβλημα στη μέση. Ναι, υπηρέτησε κανονικότατα πριν χειροτονηθεί, αν και από μικρός ήξερε ότι ο δρόμος του είναι μέσα στην εκκλησία. Δεν υπήρχε περίπτωση να αποφύγει μια υποχρέωση προσποιούμενος ότι είναι αφιερωμένος σε ανώτερο σκοπό. Πέρασε όλες τις δοκιμασίες που του επέβαλε ο γνωστός Παΐσιος πριν ζητήσει την άδεια του για να χειροτοτονηθεί.

Αυτά τα ελάχιστα, για να έχετε μια εικόνα του ανθρώπου.

Αυτές της μέρες κυκλοφόρησαν αποσπάσματα μιας μακροσκελούς επιστολής του, μέσα στην οποία γράφει τσεκουράτα, όλα όσα πολλοί θα ήθελαν να πουν στον καραγκιόζη “Άγιο” Πειραιώς, αλλά τον φοβόντουσαν.

Ο Πειραιώς γνωστός και αυτός από τα σχολικά χρόνια. Βλαμμένος από τότε! Πολύ χαίρομαι που ο Νεκτάριος του τσάκισε τη μούρη. Να δω που θα φτύσει τα δόντια του ο αμετροεπής Χριστιανοταλιμπάνος.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα αποσπάσματα της επιστολής, από το πρώτο site που τα δημοσίευσε:
Επιστολή Επισκόπου Αργολίδος Νεκταρίου προς τον επίσκοπο Πειραιώς Σεραφείμ, ιστότοπος trikalavoice.gr.
Το πρόσθετο επεξηγηματικό κείμενο είναι λιγάκι προβληματικό και ελαφρά πολύλογο, αλλά από τα αποσπάσματα της επιστολής θα αντιληφθείτε την ουσία του θέματος.

Καλή Κυριακή
ΧΜ.- 

Save

Save

Save

Comments

comments

About Χρήστος Μεϊχανετζίδης

XM.- τα αρχικά μου και Χρήστος Μεϊχανετζίδης το όνομα μου. Μαθητής και φοιτητής εργαζόμουν τα καλοκαίρια. Όχι από υποχρέωση, απλά βαριόμουν να περιφέρομαι άσκοπα. Από τις σπουδές μου στο Φυσικό δεν θυμάμαι τίποτε. Εργαζόμενος για άλλους επέλεξα θέσεις στην πρώτη γραμμή. Εργαζόμενος για τον εαυτό μου, υποχρεωτικά παρέμεινα στην πρώτη γραμμή. Από τις αποτυχίες διδάχθηκα και από τις επιτυχίες πήρα θάρρος να προχωρήσω. Ανέκαθεν παρατηρούσα την συμπεριφορά των ανθρώπων. Από πιτσιρικάς προσπαθούσα να κατανοήσω τα κίνητρα για τις πράξεις τους. Εχω μια υποψία πως ελάχιστοι με ξεγέλασαν. Ίσως σπεύσετε να παρατηρήσετε, πως αυτή η δήλωση είναι εγωιστική. Δεκτή η παρατήρηση, χωρίς εγωισμό η ζωή είναι ένα βαρετό καφενείο. Ευγνωμονώ τους δασκάλους και τους δοκιμαστές μου. Χωρίς αυτούς θα ήμουν ένας απλός θαμώνας του καφενείου της ζωής.