Home / IN & OUT / Personal Shopper: Η Βοηθός – Η ταινία που δίχασε τις Κάννες είναι η ταινία της εβδομάδας! – Haris Petruzzo

Personal Shopper: Η Βοηθός – Η ταινία που δίχασε τις Κάννες είναι η ταινία της εβδομάδας! – Haris Petruzzo

000dc26a-800

Πάλι εδώ με την ‘Ταινία της εβδομάδας’ μετά από διάλειμμα ενός σχεδόν μήνα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων! Μου λείψατε βρε, οπότε σας υπόσχομαι να τα λέμε πιο συχνά προσεχώς! Φύγαμε λοιπόν!

maxresdefault

Με το Φεστιβάλ Καννών προ των πυλών και πολλές σπουδαίες και πολύαναμενόμενες παραγωγές να πλησιάζουν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε ουσιαστικά την κινηματογραφική σεζόν μας! Αφορμή η έξοδος του “Personal Shopper” στις ελληνικές αίθουσες! Πέρυσι τέτοιες μέρες η ταινία δίχαζε το Φεστιβάλ όσο ελάχιστες ταινίες στο παρελθόν! Κάποιοι γιούχαραν, κάποιοι σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν! Κριτικοί το έθαψαν και άλλοι το αποθέωσαν!Τελικά ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασαγιάς κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας και η ταινία – την λες και ιστορία φαντασμάτων, την λες και ταινία μυστηρίου ή και υπαρξιακής αναζήτησης – ξεκίνησε το ταξίδι της με τρόπο αβέβαιο αλλά σίγουρα περιπετειώδη!

personal-shopper2

Στόρι:

Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Υπάρχει ζωή πριν; Ιδού οι απορίες!

Η Μωρίν ζει και εργάζεται ως personal shopper διάσημων. Η δουλειά της είναι απαιτητική και ψυχοφθόρα και κατά βάθος δεν την πολύ γουστάρει. Την βρίσκει ανούσια και επιφανειακή αλλά τι να κάνεις; Αυτά έχει η ζωή και το νοίκι τρέχει. Είχε έναν δίδυμο αδερφό, ο οποίος πέθανε από μια σπάνια καρδιακή πάθηση από την οποία πάσχει και η ίδια. Όσο ο αδερφός της, ο οποίος ήταν μέντιουμ (να σου πω την μοίρα σου να σου πω το ριζικό σου, μακρύ δρόμο θα κάνεις, μεγάλη πόρτα θα διαβείς-50 ευρώ παρακαλώ) ζούσε, είχανε κάνει μια συμφωνία: Όποιος από τους δύο αφήσει πρώτος τον μάταιο τούτο κόσμο, θα βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τον άλλο από το υπερπέραν! Έτσι η Μωρίν ψάχνει για σημάδια, ενδείξεις και απαντήσεις μιας ‘συνέχειας’ στα μυστήρια που ονομάζουμε… ζωή, θάνατο και οτιδήποτε υπάρχει πέρα από αυτά. Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν όμως, στην καθημερινότητα της θα εισβάλει ένας άγνωστος, ο οποίος θα αρχίσει να της στέλνει μηνύματα στο κινητό μετατρέποντας την σε πιόνι! Έτσι η πρωταγωνίστρια μας βρεθεί άθελα της μπλεγμένη σε καταστάσεις που σίγουρα δεν περίμενε!

PersonalShopper3

Πάμε στα της πρωταγωνίστριας τώρα.

Η Στιούαρτ είναι σπουδαία και κρατάει μόνη της την ταινία, αλλά και το ενδιαφέρον του θεατή. Η ερμηνεία της είναι μινιμαλιστική και ολοκληρωτική χωρίς υπερβολές και υποκριτικές κορόνες. Θα πω ότι την βρήκα καθηλωτική σε βαθμό που δεν ήξερα αν η ‘Μωρίν’ παίζει την Στιούαρτ ή η Στιούαρτ τον ρόλο. Αυτά (και η σκηνοθετική αρτιότητα της ταινίας) όμως είναι και τα μόνα θετικά της, γιατί πέρα από τις μεταφυσικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις του Ασαγιάς και τα όμορφα πλάνα της Παρισινής καθημερινότητας, το αποτέλεσμα δεν ξεφεύγει από την μετριότητα. Κάτι πάει να πει… το λέει μισό, δεν πείθει για τις προθέσεις του και στην τελική ούτε απαντήσεις δίνει.

Ναι οκέι… ξέρω. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Οπότε… ζήστε γιατί μια ζωή την έχουμε και εν τέλει Στιούαρτ και ξερό ψωμί, να την πιεις στο ποτήρι (και με γυμνές σκηνές – μαγκιά της), αλλά ως εκεί. Ούτε την γούσταρα πολύ στο παρελθόν, ούτε γκόμενα την έχω – για να μην νομίζετε πως έπαθα ξαφνικό έρωτα – αλλά είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πως έχει καταφέρει να ξεφύγει ολοκληρωτικά από τον ρόλο της Μπέλα, που ουσιαστικά την έκανε διάσημη και την σειρά ταινιών Twilight.

kristens-stewart-as-maureen-on-scooter-on-the-set-of-personal-shopper-in-paris-10-27-2015_2

Με δύσκολες τα τελευταία χρόνια, αλλά ποιοτικά σαφώς ανώτερες επιλογές (που θα μπορούσαν να της θάψουν κυριολεκτικά την καριέρα) έδειξε χαρακτήρα και guts σπουδαίας ηθοποιού, που παίρνει ρίσκα και διακαιώνεται! Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από φανατικούς σινεφίλ που παρακολουθούν την καριέρα της, η γενιά του Twilight δεν γνωρίζει ότι έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε τουλάχιστον δέκα (10) ταινίες που ελάχιστοι έχουν ακουστά,με εξαίρεση ίσως το “Still Alice” στο πλευρό της Julianne Moore! Και είναι μόλις 27 χρονών!

35123_43_Personal_Shopper03_c_Weltkino_Carole_Bethuel_02WAHL

“Η Βοηθός” λοιπόν από σήμερα στις αίθουσες!

Απολαύστε το τρέιλερ και καλές προβολές φίλοι και φίλες!

1488775718-personal.post

Comments

comments

About Haris Petruzzo

«... Λίγες φορές στην ζωή μου έζησα στιγμές απόλυτης διαύγειας... Όταν για λίγα, ελάχιστα δευτερόλεπτα η σιωπή καταπίνει κάθε θόρυβο... και τότε μπορώ να νίωσω. Νιώθω, παρά σκέφτομαι... και όλα είναι τόσο ευδιάκριτα. Ο κόσμος όλος τόσο ζωντανός. Ένας κόσμος που γίνεται πραγματικότητα. Δεν καταφέρνω να διαρκέσουν πολύ. Γατζώνομαι επάνω τους, μα όπως όλα, ξεθωριάζουν. Έζησα την ζωή μου χάρη σ’αυτές τις στιγμές. Αυτές με ξαναφέρνουν στο παρόν. Τότε συνειδητοποιώ πως όλα έγιναν όπως ήταν γραφτό να γίνουν...» A Single Man