Home / LIFE / Teachers’ Coffee 4: ψυχολογία, δημιουργικότητα και διαλογισμός με την Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Teachers’ Coffee 4: ψυχολογία, δημιουργικότητα και διαλογισμός με την Παναγιώτα Παναγιωτάκη

posts_creativity

Όχι, δεν πρόκειται να κάνουμε μαθήμα σε κάποια περίπλοκη τεχνική, ούτε να σας ζητήσουμε η άκρη της δεξιάς πατούσας σας να αγγίξει απαλά το λοβό του αριστερού σας αυτιού.

Στο στούντιο αυτή την Τρίτη που είναι και Μεγάλη, θα έχουμε καλεσμένη μια φίλη, εξαιρετικά ενημερωμένη, εξαιρετική επαγγελματία, της οποίας το βιογραφικό, μπορείτε να απολαύσετε αμέσως!

Η Παναγιώτα Παναγιωτάκη ακολούθησε σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από όπου αποφοίτησε το 2001.

Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris XI (Paris-Sud) της Γαλλίας και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο του Diplôme des Études Approfondies (DEA) στις Γνωστικές Επιστήμες (Sciences Cognitives) το 2002.

Το 2003 – 2007 εργάσθηκε ως επιστημονική συνεργάτης στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (Centre National de la Recherche Scientifique-CNRS) και στο ανώτατο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα Κολλέγιο της Γαλλίας (Collège de France), λαμβάνοντας μέρος σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε (ευρωπαϊκές υποτροφίες Marie Curie) σε συνεργασία με τμήματα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, το Νευρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Pitié – La Sâlpétrière των Παρισίων, το Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λυών (CHU-Lyon), και το Εθνικό Πανεπιστήμιο τη Σιγκαπούρης (NUS).

Το 2004 έλαβε από το Collège de France υποτροφία για το ερευνητικό έργο της. Το 2011 έλαβε μέρος και αποφοίτησε από το καινοτόμο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Cultivating Emotional Balance (CEB) (Καλλιέργεια Συναισθηματικής Ισορροπίας) με εκπαιδευτές τον Dr. Alan Wallace (Stanford University) και τον παγκοσμίως καταξιωμένο για την πρωτοποριακή του έρευνα για την ανθρώπινη συναισθηματική συμπεριφορά Dr. Paul Ekman (University of California), στο Phuket της Ταϊλάνδης.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδια, καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις και έχει συμβάλλει στην συγγραφή επιστημονικών συγγραμμάτων.

Tο 2008 εγκαινίασε το πρώτο προσωπικό της Ψυχολογικό Γραφείο στην Σαλαμίνα Αττικής – και έχει συνεργασθεί με Λογοθεραπευτικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αττικής. Το 2016 εγκαινίασε το δεύτερο γραφείο της στην λεωφόρο Κηφισίας 60, στην Αθήνα. Μεταξύ του 2011-2014 σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας διοργάνωσε το Πρόγραμμα «Μείωσης ‘Αγχους και Απόκτησης Φυσικής Ηρεμίας» που παρέχετο με ελεύθερη συμμετοχή για τους πολίτες του Δήμου Σαλαμίνα σε αίθουσα του Δήμου.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχει εφαρμόσει εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα Συγκέντρωσης Του Νου (Mindfulness) σε δημόσιο δημοτικό σχολείο της περιοχής Σαλαμίνος, το οποίο εκπαιδεύει με μεγάλη επιτυχία μαθητές να βελτιώνουν την συγκέντρωση προσοχής τους και να αυξάνουν την ηρεμία τους.

Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων (EuroPsy) και της Διεθνούς Ένωσης Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας (IACP). Ομιλεί άπταιστα την Ελληνική (μητρική γλώσσα), την Γαλλική και την Αγγλική και την Ιταλική. Οι ψυχολογικές συναντήσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε όποια από τις τρεις πρώτες γλώσσες.

Τον Νοέμβριο 2013 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, με τίτλο “Εγχειρίδιο Ονειροπλαστικής: ΄Ενα Παραμύθι Life Coaching για Ενήλικες” από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Τον Νοέμβριο του 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Και οι θεοί εγέρασαν;” από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.

Τα θέματα που θα συζητήσουμε με την Παναγιώτα είναι τα εξής:

  • Η πιεση που ασκούν οι γονείς με το διάβασμα στο σπίτι.
  • Πως ο καθωσπρεπισμός επηρεάζει την δημιουργικότητα (σχετικό άρθρο της μπορείτε να διαβάσετε εδώ)
  • Ένα πρόγραμμα διαλογισμού που δοκιμάζεται πιλοτικά εδώ και έναν χρόνο σε ένα δημοτικό σχολείο στην Σαλαμίνα.

Περισσότερα για την Παναγιώτα μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό της site: http://uplifepsychology.com  και φυσικά να ακούσετε αυτή την Τρίτη 11/4, 10-12 την καλεσμένη μας στο http://magazen.gr/.

Comments

comments

About Νατάσσα Μανίτσα

Δηλώνω λάτρης του ραδιόφωνου, των σοσιαλ μίντια και γενικά ό,τι αποτελεί μορφή επικοινωνίας. Μετά τις σπουδές μου στην Φιλοσοφική με εξειδίκευση στην Ψυχολογία ακολούθησαν Μετάφραση και Βρετανικός Πολιτισμός, και τα πρόσφατα κομμάτια στη συλλογή μου είναι ένα Digital & Social Media Marketing Diploma αλλά και ένα Master στη Σχολική Ψυχολογία. Ασχολούμαι με παρουσιάσεις, σεμινάρια, εκδόσεις, αρθρογραφία, αρχισυνταξία, ραδιοφωνικές εκπομπές… και πάντα έρχομαι σε δύσκολη θέση να απαντήσω επακριβώς στην κλασική ερώτηση: “Με τι ασχολείσαι;” Μάλλον με τα πάντα, απ’ όσο θυμάμαι…

%d bloggers like this: