Home / POINT OF U / Editors' view / Millennials: Τα κακομαθημένα παιδιά – Απόστολος Καζάκος

Millennials: Τα κακομαθημένα παιδιά – Απόστολος Καζάκος

images

Οι Millennials* δεν έχουν κανένα ρόλο στο παρόν, είναι όμως το μέλλον μας. Νέα, απαίδευτα μυαλά που κάποια στιγμή, σύντομα, θα είναι οι μελλοντικοί δάσκαλοι, γιατροί, μάγειρες, πολιτικοί, τηλεοπτικοί παραγωγοί, σχεδιαστές και ίσως οι υπέρμαχοι της ελευθερίας μας.

Είναι έτοιμοι;

Ξανά και ξανά, κυρίως στα πανεπιστήμια, οι Millennials έχουν αποδείξει ότι είναι κακομαθημένα παλιόπαιδα, άτομα χωρίς πνευματικότητα, τα οποία δίνουν έμφαση στα συναισθήματα και δεν έχουν την παραμικρή κριτική σκέψη. Για τους Millennials οι λέξεις είναι η αφορμή για τη δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου, οι εναλλακτικές απόψεις πρέπει να καταπνιγούν ενώ η παραμικρή αντιπαράθεση τους στέλνει στα όρια της παράνοιας.

Αν δεν αποφασίσουν να ωριμάσουν θα καταντήσουν μια γενιά άβουλων ενηλίκων-μωρών υπεύθυνων μιας ασυνάρτητης παράστασης.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν:

Τα συναισθήματά σας είναι απολύτως άσχετα

Σοβαρά τώρα, κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα όποια συναισθήματα έχεις. Αν για παράδειγμα ένας συνάδελφός σου δεν χρησιμοποίησε τον σωστό όρο για τον φυλετικό προσανατολισμό σου, μην περιμένεις το αφεντικό να τον “κάνει ντα”. Το πως νιώθει κάποιος είναι εντελώς υποκειμενικό στη φύση. Επιπλέον είναι πέρα για πέρα παράλογο να απαιτείς οι πάντες να περπατούν στα ακροδάκτυλά τους μόνο και μόνο για μη σε πληγώσουν. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι και θα σε προσβάλουν και δεν θα ξοδέψουν ούτε ένα δευτερόλεπτο να σου σκουπίσουν τα δάκρυα, ούτε θα μετανιώσουν για όσα είπαν ή έκαναν. Οφείλεις να μάθεις να δέχεσαι προσβολές, εναλλακτικές ιδέες. Μακροπρόθεσμα θα βρεις την ηρεμία, την ευτυχία σου, το “χαρτί του θύματος” δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Οχι, δεν μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις

Αυτό είναι ένα ψέμα παρηγοριάς. Το λένε οι γονείς στους μαθητές του σχολείου με σκοπό να σε εμψυχώσουν. Επίσης ολόκληρη η κοινωνία στις μέρες μας λέει το ίδιο παραμύθι. Ελα τώρα είσαι 17, είναι δυνατό να σπουδάσεις πυρηνικός φυσικός τη στιγμή που δεν γνωρίζεις την προπαίδεια; Σε πληροφορώ είναι μια χαρά να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου. Αν μάλιστα μετά αυτή την παραδοχή εστιάσεις σε προσιτά αντικείμενα, θα βρεις τα αληθινά ταλέντα σου, τόσο απλά!

Κάποιες σπουδές είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων

Οσο και να προσπαθείς να πείσεις όλους τους άλλους για την αξία της έρευνάς σου ματαιοπονείς. Ενας εργαζόμενος με το βασικό μισθό αδιαφορεί για σούπερ προσόντα σου, μη σου πω οι πάντες! Το μοναδικό κατόρθωμά σου είναι η άσκοπη σπατάλη χρόνου και χρημάτων, εκτός και αν θεωρείς επιτυχία τις σπουδές σου που σε οδήγησαν στη θέση του θύματος. Και μην σε ακούσω να κάνεις παράπονα, εντάξει;

Ζήσε όπως επιθυμείς, δικαίωμά σου, μην απαιτείς την αποδοχή των άλλων

Η ζωή σου σού ανήκει, κάνε την ό,τι θέλεις μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Θέλεις να κυκλοφορείς φορώντας τρικαντό με λοφίο, να καπνίζεις οτιδήποτε καπνίζεται, να πίνεις πολύ αλκοόλ, να κάνεις αχαλίνωτο σεξ; Γούστο και καπέλο σου! Η πολιτεία δεν πρέπει να νομοθετεί την συμπεριφορά των ανθρώπων με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν παραβιάζει τα δικαιώματα κάποιου άλλου, ωστόσο η κοινωνία δικαιούται να έχει άλλη γνώμη. Μην ζητάς τη σιωπή των υπολοίπων, ειδικά όταν είσαι τόσο ακομπλεξάριστος/η.  Θα σχολιάζω όπως θέλω τη ζωή σου, όπως μια χαρά εσύ την απολαμβάνεις. Ο δικός μου λόγος είναι έκφραση της ελευθερίας μου, όπως ελεύθερα μπορείς να εκφράζεσαι κι εσύ, και αν αναφέρεις τα συναισθήματά σου τότε ξαναδιάβασε το πρώτο βήμα για την ενηλικίωσή σου, μη λέμε τα ίδια και τα ίδια!

Αν δεν τα βγάζεις πέρα μείνε μέσα στο σπιτάκι σου

Οπου και αν βρεθείς κάποιος πιθανότατα θα προσβάλλει εσένα και τις ηθικές αξίες σου. Εάν δεν μπορείς να το διαχειριστείς, αν χάνεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, αν επιλέγεις να ζεις μέσα σε μια σαπουνόφουσκα, τύπου αυτός είναι ο ασφαλής χώρος μου μακρυά από τα “κακά λόγια” των άλλων, τότε κλειδώσου και κλειδαμπαρώσου στο σπίτι σου. Πριν από όλα θυμήσου: αν ο κόσμος έξω σε τρομάζει, ο Ιντερνετικός κόσμος θα σε τρομοκρατήσει. Απόδεξου την άγρια πραγματικότητα, βγες από την απομόνωση και αντιμετώπισε την σκληρότητα από όπου και αν προέρχεται!

Οι Millennials για τους Millennials έχουν να πούνε τα χειρότερα!

*Millennials: Οσοι αφήνουν την εφηβεία και γίνονται νεαρά, ενήλικα άτομα γύρω στο 2000.

Το σκίτσο είναι του Ben Garrison

Το κείμενο είναι διασκευή/απόδοση Πηγή

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.