Home / IN & OUT / Media: στροφή προς την ποιότητα

Media: στροφή προς την ποιότητα

Είναι πολύ συνηθισμένο να κλαιγόμαστε για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μας. Ή Μαζικής Εξημέρωσης σύμφωνα με τους απαισιόδοξους. “Παλιά ήταν καλύτερα!” φωνάζουν. “Παλιά είχαμε πιο πολλές εφημερίδες!” Και έχουν ένα δίκιο. Πριν λίγα χρόνια η έμφαση στα media ήταν να γεμίσουν τις ώρες. Κάθε είδους σαβούρα για να γεμίσουν τα συνδρομητικά ή επίγεια κανάλια. Καθόμουν μια ώρα για “ντοκιμαντέρ” και μετά αναρωτιόμουν αν το ίδιο πράγμα θα μπορούσα να το είχα μάθει διαβάζοντας δυο παραγράφους από την Wikipedia καλύτερα.  Ή τα λεγόμενα “άρθρα γέμισμα” σε περιοδικά τα οποία δεν έλεγαν τίποτα. Με πολλά λόγια.  Γιατί βέβαια το διαδίκτυο τα άλλαξε όλα.

(Αφορμή για το άρθρο η επίσκεψη του van της BlackMagicDesign στην Ελλάδα στις 11 Οκτωβρίου,      περισσότερες πληροφορίες σχετικά θα βρείτε εδώ.)

Ναι, πάντα υπάρχει και σαβούρα. Παρ’τε το χαμπάρι, οι άνθρωποι όταν επικοινωνούμε, κατά 90% τιτιβίζουμε αχρείαστα. Είναι σαν χορός αυτό που κάνουμε, κοινωνικότητα με λόγια που έρχονται και φεύγουν. “Πως πάει;” “Καλά.” Χιλιάδες φορές το ίδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν εγκαταστήσετε το Google Allo, πλέον είμαστε τόσο προβλέψιμοι, ώστε όταν ο συνομιλητής σου γράψει κάτι, το Allo έχει συνήθως μαντέψει αυτό που ήθελες να απαντήσεις και σου το έχει έτοιμο. Δεν έχουμε χρόνο για πέταμα. Αν θέλω να δω ένα βίντεο στο YouTube, καλά θα κάνει να με διασκεδάζει συνέχεια. Έχω έτοιμο το επόμενο κλικ.

Δεν θα δω μια ώρα αγώνες mountain bike αν δεν είναι τόσο ενδιαφέρον όσο αυτό εδώ.  Θέλω εντυπωσιακά πλάνα. Κάθε πλάνο. 4κ ανάλυση, αργή κίνηση τέλεια, επεξεργασία χρωμάτων όμορφη. (Εξού και διαφήμισα στην αρχή του άρθρου την εκδήλωση της BlackMagicDesign στις 11 Οκτωβρίου, έχουν λύσεις και για τα τρία αυτά θέματα.) Βάλ’τε drones, κάμερες σε γερανούς και κάμερες στο σώμα των πρωταγωνιστών, τα θέλω όλα. Γρήγορα, όμορφα και περιεκτικά. Δεν χρειάζεται να είσαι η RedBull για να το κάνεις. Ψηφιακά εργαλεία προσιτά είναι.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξεκινήσετε γκρίνια για την “κατάντια” των media, αναρωτηθείτε πότε στο παρελθόν υπήρχε τόσο ψηλής ποιότητας υλικό ελεύθερα διαθέσιμο για όλους, εύκολο να το βρεις και εντυπωσιακό να το καταναλώσεις σε 3d, virtual, 4k ή άλλα εκπληκτικά που ζούμε πλέον.

 

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog