Home / TALK TO ME / Persona Grata Testimonials / Γρηγόρης Βαλτινός: Ο Θεός φοράει σμόκιν… – Μαρκέλλα Καζαμία

Γρηγόρης Βαλτινός: Ο Θεός φοράει σμόκιν… – Μαρκέλλα Καζαμία

img_8605_r

«Ω, Θεέ μου!», αναφωνούμε συχνά στα δύσκολα αλλά και στα ευχάριστα. Ακόμα και αν δεν πιστεύουμε στο Θεό, η φράση αυτή μας θυμίζει ότι κάπου βαθιά μέσα μας υπάρχει η ανάγκη να πιστεύουμε σε ένα Θεό. Όπως είπε και ο Βολταίρος «Ακόμα και αν δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε».

Τον εφευρίσκουμε λοιπόν, για να τον φέρουμε στα μέτρα μας, να τον εξανθρωπίσουμε και να αναμετρηθούμε μαζί του για όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στη ζωή μας και γύρω μας. Και ίσως αυτό να είναι το πιο εύκολο για να μπορούμε να του μιλήσουμε και να μας μιλήσει. Μέχρι τη στιγμή που θα καταλάβουμε ότι έχουμε κι εμείς κάτι το θεϊκό μέσα μας και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας…

Τι θα συνέβαινε στον κόσμο σήμερα αν ο Θεός έπασχε από κατάθλιψη; Θα ήταν ένας από εμάς και θα έπρεπε να καταλαβαίνει πλήρως και τον δικό μας πόνο. Θα μας έμοιαζε και θα του μοιάζαμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλαμε να συνομιλήσουμε μαζί του. Να γνωρίσουμε τη φιλευσπλαχνία και το αληθινό του πρόσωπο. Να τον κατανοήσουμε και να μας κατανοήσει. Να τον συγχωρέσουμε και να μας συγχωρέσει για κάθε αδυναμία που δεν μπορέσαμε να υπερβούμε, για κάθε κακό που προκαλέσαμε στον εαυτό μας και στους άλλους.

Κι αν ο Θεός είχε περισσότερο χιούμορ από όσο φανταζόμαστε; Αν μαθαίναμε ότι ανά τους αιώνες βιώνει και αυτός τη δική του εσωτερική πάλη αλλά αντέχει ακόμα;

Ο Γρηγόρης Βαλτινός κάνει το δικό του σχόλιο για το ρόλο του στην παράσταση “Ω, Θεέ μου” που ανεβαίνει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, στις 17 Φεβρουαρίου 2017.

Τι να πω; Μου ήρθε λίγο απότομα.. Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει… Ο Θεός εννοώ… Και ήρθε από κει που τον περιμένουμε να κατεβεί αιώνες τώρα…  Ουρανοκατέβατος… Έτσι ξαφνικά… αλλά τελικά…ήρθε… Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε ελληνικό έδαφος! Και διάλεξε να φανερωθεί σε μένα… Εμένα διάλεξε να “φωτίσει “… Ποιος το περίμενε;
Παρ’ όλο που η πιο συχνή ερώτηση σε ηθοποιό είναι “Ποιους ρόλους ονειρεύεστε να παίξετε;” ποτέ δεν είπα: “Τον Θεό “… Γιατί όντας ηθοποιός είμαι αρκετά ψώνιο de facto… Αν διάλεγα και το Θεό; θα με κλείνανε μέσα…
Το έργο μου το πρότεινε η Κατερίνα (Διδασκάλου)… Που της το είχε προτείνει η Λίνα  Ζαρκαδούλα (σκηνοθετις)… που της το είχε προτείνει ο Δημήτρης Ψαρράς (μεταφραστής ).

Τους ευγνωμονώ όλους… γιατί είναι η ωραιότερη και η πιο σοβαρή κωμωδία που έχω διαβάσει στην ζωή μου… Ένα έργο βαθιά φιλοσοφικό χωρίς να του φαίνεται… Ένα έργο όπου ο θεατής θα αγγίξει γλυκά, ό,τι απασχολεί την ύπαρξή του, χωρίς να τον τρομάξει… θα γελάσει και θα συγκινηθεί μέχρι δακρύων!!

Είναι το θέατρο που επιτελεί το σκοπό του θεάτρου στο ακέραιο: Διασκεδάζεις… Συγκινείσαι… γελάς πολύ… ψυχαγωγείσαι… το συζητάς έντονα… δεν το ξεχνάς ποτέ… Δηλαδή… η εκδίκηση του θεάτρου σε όσους πιστεύουν ότι είναι μια εφήμερη Τέχνη που κρατάει μόνο όσο διαρκεί η παράσταση και μετά σιγά σιγά σβήνει… Αυτός ο Θεός όμως δεν θα σβήσει… Θα γίνει ένα με το αίμα τους και  δεν θα ξεχαστεί  ΠΟΤΕ!
Ω, ΘΕΕ ΜΟΥ! ΤΑ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΞΑΛΑΦΡΩΣΑ…

img_8703_r

Γέλιο, συγκίνηση, σκέψεις, πολλαπλά συναισθήματα. Ο Θεός και μια ψυχολόγος με το προβληματικό της παιδί ξετυλίγουν την υπέροχη ιστορία τους στο θέατρο ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, από τις 17 Φεβρουαρίου 2017.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Κατερίνα Διδασκάλου ξεκίνησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία τη χειμερινή σεζόν από τη Θεσσαλονίκη με την πανελλήνια πρεμιέρα της παράστασης «Ω, Θεέ μου!» της Ανάτ Γκοβ, σε σκηνοθεσία της Λίνας Ζαρκαδούλα και συνεχίζουν την πετυχημένη πορεία της και στην Αθήνα.

Μαζί τους ο ανερχόμενος ηθοποιός Μίλτος Τσιάντος που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η παράσταση:

Η Άννα, μια ψυχολόγος, δέχεται ένα μυστηριώδη ασθενή που πάσχει από κατάθλιψη και χρειάζεται επειγόντως θεραπεία. Στην πορεία όμως ανακαλύπτει ότι πίσω από την περίεργη αυτή επίσκεψη κρύβεται ένα θαύμα: η Άννα βλέπει μπροστά της τον ίδιο το Μεγαλοδύναμο!

Ο Θεός είναι απελπισμένος, γιατί ο κόσμος που έφτιαξε έχει λάθη, αδικίες, πολέμους, απληστία… Και θέλει να τον καταστρέψει! Η Άννα, έχει στη διάθεση της μόλις μία ώρα (!), όσο ακριβώς διαρκεί μια συνεδρία, για να του αλλάξει γνώμη. Θα τα καταφέρει;

img_8333_r

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Ανάτ Γκοβ
Μετάφραση: Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσσα Κοτσοβού
Στίχοι Τραγουδιού παράστασης: Λουίζα Αρκουμανέα
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Τηλέφωνο ταμείου (πληροφορίες): 210 8640414

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 18:15 (Λαϊκή Απογευματινή) και στις 21:15, Κυριακή στις 19:30.
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (λαϊκή απογευματινή), 13 ευρώ (φοιτητικό – ανέργων – πολυτέκνων). Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια.

Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου & ηλεκτρονικά στο viva.gr

 

Comments

comments

About Μαρκέλλα Καζαμία

Με τα γαλλικά μου σε Αθήνα και Στρασβούργο, το άστρο μου έλαμψε γρήγορα και ό,τι έπεφτε στα χέρια μου, το μετέφραζα. Επαγγελματίας της επικοινωνίας, εραστής της τέχνης, τα ταλέντα μου καλπάζουν σε ό,τι εχει κουίντα και είναι γραμμένο σε χαρτί. Στο ενδιάμεσο, συνεντευξιάζω τους πάντες. Και τους φέρνω κοντά σας. Με άποψη. Τη δικιά μου.