Home / LIFE / Gadgets / Τι σε νοιάζει εσένα αν οι άλλοι πιστεύουν στα ζώδια και αγοράζουν iPhone;

Τι σε νοιάζει εσένα αν οι άλλοι πιστεύουν στα ζώδια και αγοράζουν iPhone;

IMAG0171Να αρχίσω ξεκάθαρα. Η αστρολογία δεν ισχύει, ούτε κατά διάνοια. Αν νομίζετε ότι έχει κάτι να κάνει με την βαρύτητα θα έπρεπε να ασχολείστε μόνο με το φεγγάρι. Αν είχε να κάνει με ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα έπρεπε να ασχολείστε μόνο με τον Ήλιο. Αντ’αυτού η αστρολογία ασχολείται τελείως αυθαίρετα με κάποια ουράνια σώματα και αγνοεί επιδεικτικά εκατομμύρια άλλα, πιο μεγάλα, πιο κοντινά και πιο τυχαία τα οποία κυκλοφορούν στο Σύμπαν. Πολλά τα έχουμε ανακαλύψει πρόσφατα, άλλα τώρα ανακαλύπτουμε πόσο μεγάλα είναι. Πάντα τα ανακαλύπτουν αστρονόμοι, όχι αστρολόγοι. Βλέπουν για παράδειγμα ότι ένας πλανήτης δεν φέρεται όπως θα περίμεναν, υποθέτουν ότι κάποιο άλλο ουράνιο σώμα το επηρεάζει και στέλνουμε ένα διαστημόπλοιο, που το ανακαλύπτει στα σίγουρα κάποια στιγμή αν μπορούμε. Οι τσαρλατάνοι αστρολόγοι αν είχαν έστω και εσωτερική συνέπεια θα έπρεπε να είχαν παρατηρήσει ότι πχ όλοι οι Ιχθείς κάτι κάνουν που δεν ταιριάζει με τις προβλέψεις τους πριν ανακαλυφθούν δεκαπέντε νέοι πλανήτες δίπλα στον Κρόνο. Θα έπρεπε να ξαναγράψουν τα αστρολογικά τους βιβλία πολλές φορές καθότι διαρκώς ανακαλύπτουμε νέα πράγματα στην Αστρονομία.

Αλλά δεν το παρατηρούν. Επειδή τα ωροσκόπια είναι τελείως ψέματα. Δεν έχουν κανένα κοινό χαρακτηριστικό οι χαρακτήρες ανθρώπων που γεννιούνται στο ίδιο μαιευτήριο την ίδια ώρα. Σε χιλιάδες μελέτες και μελέτες των μελετών, κάθε φορά το ίδιο συμπέρασμα. Κι εσένα τι σε κόπτει; Τι πειράζει να χαζογελάμε με τρεις προτάσεις στις πίσω σελίδες του Cosmopolitan;

Κατ’αρχάς ακόμα κι αν είναι δίπλα στις γελοιογραφίες τα ζώδια, δυστυχώς επηρεάζουν κόσμο. Πρωθυπουργοί και επιχειρηματίες που έχουν μεγαλώσει χωρίς να τους τα εξηγήσει κάποιος έγκαιρα, παίρνουν σημαντικές αποφάσεις μερικές φορές με τέτοιο γνώμονα. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο ξοδεύονται εκατομμύρια σε τσαρλατάνους με τσεμπέρια και γυάλινες σφαίρες. Μαθαίνουμε τα παιδιά πως να μην σκέφτονται. Να δέχονται αόρατες δυνάμεις, να θεωρούν φυσιολογικό να παραμερίζουν την κριτική τους σκέψη. Αντί να γεμίζουμε θαυμασμό από τα πραγματικά θαύματα του Σύμπαντος έτσι όπως το γνωρίζουμε καλύτερα κάθε μέρα με την επιστήμη, να μένουμε σε ασαφείς ημιμάθειες όπως νομίζουμε ότι τις είχαν πει πριν χιλιάδες χρόνια. Να κοιτάς το θαύμα του ουρανού, εκατομμύρια πράγματα να μάθεις και αντ’αυτού να αρκείσαι να ψάχνεις αυθαίρετα σχήματα και μετά να λες ότι σε επηρεάζουν κιόλα. Αντί να ψάξεις γιατί διαστέλλεται το Σύμπαν, να αναρωτηθείς πόσο διαφορετική θέση θα είχε το ζώδιο σου πριν δέκα χιλιάδες χρόνια που το σκέφτηκε κάποιος, να δέχεσαι ότι “τον Σεπτέμβριο θα πάνε καλά τα οικονομικά σου” ή ότι επειδή είσαι Δίδυμος, είσαι “κάπως αμφίρροπος σε δύσκολες αποφάσεις” ή κάποια άλλη ανόητη γενίκευση. Για την οποία μάλιστα γενίκευση δεν συμφωνούν καν μεταξύ τους οι αστρολόγοι. (Πολλές φορές αποδεδειγμένο ότι οι προβλέψεις τους είτε για γενικά χαρακτηριστικά ή για συγκεκριμένα γεγονότα δεν έχουν καμία συνοχή. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος. Συστηματικά διαφωνούν.)

CameraZOOM-20160508184547260Να το πω κι αλλιώς: ακόμα κι αν υπήρχε τρόπος να μπορείς να κάνεις προβλέψεις , τι επίπτωση θα είχε πάνω μας; Αν πραγματικά όλοι οι Υδροχόοι είχαν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό για παράδειγμα.  Που δεν έχουν, θα ήταν η πιο τρανή απόδειξη αν μπορούσε οποιοσδήποτε να βρει ότι όλοι που γεννήθηκαν μια μέρα και ώρα “έτυχε” να κάνουν ή να πάθουν κάτι συγκεκριμένο. Αλλά έστω ότι είχαν. Πως θα μας επηρέαζε εμάς τους υπόλοιπους; Ξέρεις ότι αύριο όλοι οι Υδροχόοι φίλοι σου θα πάθουν “κάτι άσχημο”. Τους παίρνεις τηλέφωνο να κάτσουν σπίτι τους;  Αφού θα το πάθουν, μπορεί να γίνει και στο σπίτι τους.

Τα ζώδια προάγουν ημιμάθεια και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Γιατί ακόμα και με δεκάδες εξαιρέσεις που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές τους τύπου “ωροσκόπος”, “ωροσκόπος που δεν έχει παρουσιαστεί έντονα ακόμα” ή άλλες μπούρδες που λένε όταν δεν τους βγαίνει μια πρόβλεψη, στο τέλος τέλος επηρεάζουν αυτόν που τα πιστεύει. Κάνει πιο πιθανό να κρατάς πισινή “επειδή είναι Σκορπιός και έχει κεντρί” κι ας σου αρέσει ο γκόμενος που μόλις γνώρισες. Ή περιμένεις ότι θα αλλάξει “επειδή είναι Δίδυμη, διπρόσωπη, ξέρεις τώρα” και δεν αφήνεσαι.

“Όχι μωρέ!  Δεν τα αφήνω να με επηρεάζουν έτσι! Για πλάκα τα λέμε!” Η κατρακύλα της βλακείας δεν έχει τελειωμό, καθώς όσοι πιστεύουν στα ζώδια, σε αυτό το σημείο προσπαθούν να μας πείσουν ότι πιστεύουν α λα καρτ. “Ναι, εντάξει, τα καθημερινά ζώδια με προβλέψεις είναι βλακείες (αλλά τα διαβάζω βέβαια) εγώ στα γενικά χαρακτηριστικά πιστεύω”.  Και όταν πιέσεις κι εκεί με τις ασυνέπειες που παρατηρούνται το γυρίζει σε “ναι, πρέπει να πας σε σοβαρό αστρολόγο βέβαια, εγώ δεν ξέρω….” Εν ολίγοις κάθε μέρα ασχολείσαι με κάτι το οποίο δεν πιστεύεις και το οποίο θα έπρεπε να πληρώνεις ακόμα περισσότερο (χρόνο/χρήμα) για να πάρεις από άλλη πηγή. Στην οποία όμως δεν απευθύνεσαι γιατί είναι πιασμένοι οι ακριβοί αστρολόγοι από πρωθυπουργούς και πλούσιους.  Αλλά και να μπορούσες να πας και ακόμα κι αν σου έλεγαν κάτι συγκεκριμένο, μάλλον δεν θα μπορούσες να κάνεις τίποτα για αυτό.

Η αστρολογία κάνει τον κόσμο όχι μόνο πιο ρατσιστή αλλά και πιο μοιρολάτρη. Ψάχνεις γκόμενο μεν αλλά έχεις αποκλείσει το 1/12 των πιθανών συντρόφων λόγω της ημερομηνίας γέννησής τους. Όπως απέδειξαν πρόσφατα (J. Hopkins University /University of South Carolina) ακόμα και λίγο πιο απαισιόδοξες προβλέψεις επηρεάζουν τους ανθρώπους να ενεργούν ενάντια στο συμφέρον τους. Αφού είναι γραμμένο στα άστρα, δεν πάει στον διάολο; (Δυο φανταστικές ιδέες σε μια πρόταση.) Ακριβώς όπως οι άνθρωποι δέχονται τις βλακείες που τους πλασάρει η Apple! Βλέπουν ό,τι θέλουν (τα θετικά του νέου μοντέλου) και αγνοούν ό,τι δεν έχει ακόμα. Όπως νομίζεις ότι βλέπεις ότι “σήμερα θα συναντήσεις έναν φίλο από τα παλιά” και αγνοείς τις δεκάδες φορές που το έγραφε αυτό αλλά δεν συνάντησες κανέναν. Χρυσοπληρώνουν κάτι και μετά το δικαιολογούν με πλήρη άγνοια του γύρω κόσμου. Έχουν μείνει με κάμερα 8 megapixel αλλά κάπως, μαγικά “παίρνει καλύτερες φωτογραφίες από τα άλλα με τα 20 megapixel”…  Ή και να μην παίρνει (πχ σε χαμηλό φωτισμό, σε αντικείμενα που κινούνται γρήγορα) “αυτό δεν είναι σημαντικό”.

Picture 010Όταν αλλάζει όλο το τεχνολογικό Σύμπαν, εσείς με τα iPhone στρουθοκαμηλίζετε. Σαν τους αστρολόγους. Δεν πα να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα; Όοοοοοχι! Εμείς θα πουλάμε το ίδιο τηλέφωνο, στο ίδιο σχήμα γιατί με μαγικό τρόπο “είναι το καλύτερο”. Έτσι. Όταν φτιάχτηκε το πρώτο, όλο το Σύμπαν συνωμότησε. Στα άλλα τηλέφωνα μπορείς να βάλεις κάρτα μνήμης, να έχεις εύκολα 64Gb, όπως στον χώρο της γνώσης κάθε μέρα προσθέτουμε εκατομμύρια πράγματα. Αλλά όσοι πιστεύουν στην αστρολογία, όπως όσοι πιστεύουν στην θρησκεία του iPhone, παραμένουν εκεί, να δούνε αν τους βγαίνουν τα λεφτά να πάρουν το μοντέλο με την πολύ μνήμη αντί να πάνε στο περίπτερο να πάρουν μια miniSD. Βλέπεις έναν μετεωρίτη μια μέρα. Σαν ένα νέο είδος αρχείου που μπορεί να θέλω να παίξω στο κινητό μου. Όλος ο κόσμος το λαμβάνει υπόψη. Εκτός από τα iPhone. Στον πλανήτη Apple ο μετεωρίτης “έτυχε” ή “δεν είναι σημαντικός” ή “καλά αν συνεχίσουν να έρχονται τυχαίοι μετεωρίτες θα σκεφτούμε εμείς κάτι πιο έξυπνο”. Ή κάνεις λίγο τα στραβά μάτια να φτιάξουν ένα app να βολεύονται κουτσά στραβά οι χρήστες.

Και την πληρώνουμε βέβαια οι υπόλοιποι. Κάθομαι με τις ώρες να βγάλω άκρη πως να σώσουμε τις επαφές από το iPhone σου επειδή το έχουν κλειδώσει από δεκαπέντε μεριές όπως πρέπει να σε πείσω να βγούμε το βράδυ επειδή το ζώδιό σου είπε κάτι που σε κάνει να φοβάσαι. Να βρούμε τρόπο να διαβάσεις epub αρχείο για να ξεστραβωθείς με κάνα βιβλίο καθότι ο μακαρίτης Steve Jobs σε ήθελε πρόβατο σε μαντρί, όπως οι αστρολόγοι θέλουν να πιστεύεις την δικιά τους παραλλαγή αστρολογίας. (Οι άλλες είναι “λάθος”)

Η πίστη στα ζώδια και τα iPhone κάνει τον κόσμο μας πολύ πιο φτωχό. Φυλακίζει τους ανθρώπους σε περιορισμένες δοξασίες με αυθαίρετη, διαρκώς μετακινούμενη “αλήθεια”. Όχι, δεν χρειάζεσαι 2 SIM σε ένα τηλέφωνο. Γιατί έτσι το γράφουν τα άστρα. Τέλος συζήτησης. Δεν μπορείς να πάρεις ένα αρχείο mp3 ή ένα βίντεο και απλά να το ρίξεις στο iPhone και να το χαρείς. Όπως δεν μπορείς να βρεις μια έγκυρη, πλήρη και λεπτομερή συγκεκριμένη αστρολογική ανάλυση. Γιατί αν ήταν τόσο επιστημονική η αστρολογία, οι “σωστοί” θα το είχαν σκεφτεί κι αυτό. Να μας αποδείξουν επιτέλους ότι τα iPhone τους, μετρήσιμα και συγκεκριμένα κάνουν κάτι, οτιδήποτε καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο οτιδήποτε από τα άλλα. Κι ας κοστίζουν παραπάνω. Δεν μπορούν. Κι αντί να πάνε προς τα χωράφια της θρησκείας και να πούνε “ε, ασάφεια, αλλά ο Θεός είναι μεγάλος” θέλουν να πείσουν ανόητους ότι μπορούν να έχουν επιπτώσεις στον αληθινό κόσμο κάθε μέρα.

Ε, δεν μπορούν. Πετάξτε το iPhone και την αστρολογία τώρα πριν καταστρέψουν την ζωή σας.

Ζωγραφιά της φίλης μου της Χαρίκλειας.

Ζωγραφιά της φίλης μου της Χαρίκλειας.

 

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog