Home / FASHION ART DECO / Βιβλιοκριτική: Άρωμα λεμόνι, Αντιγόνη Πόμμερ – Έλια Κουρή

Βιβλιοκριτική: Άρωμα λεμόνι, Αντιγόνη Πόμμερ – Έλια Κουρή

f567921ca5180fb8fb6264ad53f7ed99

Εκδόσεις Ωκεανίδα

Τέσσερις φίλοι, που έχουν έχουν συνδέσει άρρηκτα μεταξύ τους τα εφηβικά τους χρόνια και την αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας, ανταμώνουν ξανά έπειτα από χρόνια στην κρίσιμη για τον καθένα καμπή των πενήντα. Προσπαθούν να αναβιώσουν το εφηβικό και ουτοπικό ίσως όνειρό τους να σαλπάρουν προς το άγνωστο με ένα δικό τους ιστιοπλοϊκό. Στόχος τους να κατακτήσουν την προσωπική τους ευτυχία και ολοκλήρωση ο καθένας ξεχωριστά, να δαμάσουν τους φόβους τους και τις ανασφάλειές τους και να αλλάξουν ριζικά τη μέχρι τώρα ζωή τους που τους δέσμευε και τους περιόριζε στην ασφυξία της ρουτίνας της. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Παράλληλα ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ζωής δύο άλλων ανθρώπων,  της γιαγιάς Κατερίνας και του Λάζαρου Πετράκη, κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής τους, που τους ενώνει ένας έρωτας δυνατός αλλά ανολοκλήρωτος, οφειλόμενος στη λάθος απόφαση που πήρε ο άντρας να φύγει κάποτε για την Αμερική. Το ερώτημα «Ποια η σχέση τους με την παρέα των τεσσάρων;» θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας…

Το Άρωμα λεμόνι είναι ένα ανάλαφρο και αισιόδοξο μυθιστόρημα με γρήγορο ρυθμό και απλή γραφή που αναβλύζει συναισθήματα και ερωτισμό. Από τις σελίδες του ξεπηδούν με έξυπνο τρόπο τα θέματα που θέλει να θίξει η συγγραφέας: H δύναμη της πραγματικής στέρεης και ανιδιοτελούς φιλίας που μένει δυνατή και σταθερή όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πρώτος έρωτας, το πρώτο καρδιοχτύπι που αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι του στη ζωή μας στα μετέπειτα χρόνια, οι διαπροσωπικές σχέσεις και πώς αυτές διαμορφώνονται όταν βουλιάζουμε στην καθημερινότητα και την ρουτίνα της, η ψευδαίσθηση που αυτή μας δίνει ότι όλα πάνε καλά. Πόσο εύκολο είναι και πόση δύναμη χρειάζεται κάποιος να σπάσει τα δεσμά της προσωπικής ασφυκτικής του καθημερινότητας και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του; Ή να προσπαθήσει να εντοπίσει τι τον γεμίζει; H συγγραφέας στην αναζήτηση αυτή χρησιμοποιεί τους συμβολισμούς. Δύο σύμβολα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο στήσιμο της μυθοπλασίας: η θάλασσα και το άρωμα του λεμονιού. Και τα δύο είναι συνυφασμένα με το αίσθημα ελευθερίας και ηρεμίας που κάθε ήρωας αγωνιωδώς αναζητά. Μπλέκονται στον ιστό της αφήγησης και μεταδίδουν στον αναγνώστη εικόνες και μυρωδιές. Ηρεμία, ελευθερία, ασφάλεια και γαλήνη.

Επίσης, χρησιμοποιώντας την τεχνική του εσωτερικού μονόλογου δίνει βάση στις σκέψεις των ηρώων και στα ανομολόγητα συναισθήματα και πάθη τους. Έτσι στήνει ολοκληρωμένους σύγχρονους χαρακτήρες που κεφάλαιο το κεφάλαιο μας συστήνει. Εμφανής η πάλη όλων και η σύγκρουση που συντελείται μέσα τους ώστε να διώξουν το φόβο και να ακολουθήσουν το όνειρο. Όλοι μπλέκονται σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σας συστήνω να απολαύσετε!

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.

%d bloggers like this: