Home / GRASS PRESS / Οι Αυθαίρετοι – Δημήτρης Καλκίνης

Οι Αυθαίρετοι – Δημήτρης Καλκίνης

afthaireto

Παράθυρο νομιμοποίησης χιλιάδων αυθαιρέτων της τελευταίας διετίας, όπως επίσης να δημιουργηθούν νέες γενιές αυθαιρέτων στο μέλλον έχει αφήσει ορθάνοιχτο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, η οποία ψηφίστηκε 8 Αυγούστου 2013, ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη καταγραφή των αυθαιρέτων σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ. Προβλέπεται να δημιουργηθεί πρώτη φορά στα χρονικά η δυνατότητα διασταυρώσεων στοιχείων ακινήτων, τόσο για πολεοδομικούς όσο και φορολογικούς σκοπούς. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης θα έχουν συνδυαστικά προβλήματα με την Εφορία, αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει η οικιστική νομοθεσία για τα αυθαίρετα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την αξία του ακινήτου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επισήμως ότι «κατόπιν της ψήφισης του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με αριθ. 4178/13 (ΦΕΚ 174/Α/13), το ΥΠΕΚΑ ενημερώνει ότι στις 2-9-13 θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στο νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του ν. 4014/11 στο νέο νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και τη χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων».

«Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στη χώρα οργανωμένο και ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπισκοπικής παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, με αεροφωτογραφίες είτε δορυφορικές εικόνες, ώστε επιτέλους να νομοθετηθεί μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη “κόκκινη γραμμή” ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα». Τη δήλωση αυτή έκανε κλείνοντας την πόρτα του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), που καταργήθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση και από χθες έπαψε να λειτουργεί οριστικά, ο τελευταίος πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Μουτεβελής, πλαισιωμένος από τους επιστημονικούς συνεργάτες του, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση αποχαιρετισμού.

Αναλυτικότερα:

Ν. 4178/2013

 • Η νέα δήλωση είναι απαραίτητη καθώς ο Νόμος 4178 περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στο παλιό.
 • Οι κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1975 μπορούν να τροποποιηθούν με την πληρωμή παραβόλου ύψους 500.
 • Η νέα ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού και επιστροφής  χρημάτων εφόσον προκύψει πως ο πολίτης έχει ήδη καταβάλει περισσότερα από όσα απαιτούνται με το νέο νόμο.
 • Οι δηλώσεις που βρίσκονται “Σε επεξεργασία” ξεκινούν από το μηδέν, αφού θεωρούνται ως μη υποβληθείσες.
 • Όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση ή την ενίσχυση της στατικότατος του ακινήτου τους θα μπορούν να δαπανούν γι’αυτές τις εργασίες το 50% του προστίμου τακτοποίησης.

ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

 1. 500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50mή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας έως 100m2
 2. 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση 50m2 – 100mή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας 101m2 – 200m2
 3. 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση 101m- 1000m2
 4. 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση 1001m- 2000m2
 5. 8.000 ευρώ για κτίριο/χρήση 2001m- 5000m2
 6. 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση 5001m2

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

 1. Άνεργοι/ανάπηροι (80-85%)
 2. Μακροχρόνια άνεργοι (30%)
 3. Τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 25.000? ή οικογενειακό εισόδημα 40.000? (70%)
 4. Παλιννοστούντες ομογενείς και  Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι μόνιμοι κάτοικοι Θράκης (80%)
 5. Τέκνα παλιννοστούντων (50%)
 6. Πολύτεκνοι: Κύρια(80%), Δευτερεύουσα (50%)

Comments

comments

About Δημήτρης Καλκίνης

Να γράψω εδώ κατι για εμένα σε 150 χαρακτήρες ή να γράψω εδώ για τους 150 χαρακτήρες μου; Anyways μηχανικός με εναλλακτική διάθεση και μινμαλιστικές τάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 + 8 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>