Home / POINT OF U / Editors' view / Δημιουργική Γραφή: πως να μη στ’ Αρπάξουν Δημιουργικά – Μαρινα Δημητρέλλη

Δημιουργική Γραφή: πως να μη στ’ Αρπάξουν Δημιουργικά – Μαρινα Δημητρέλλη

creative-writing

Είσαι ψωνισμένος με το γράψιμο; Σε έχει φάει η βαρεμάρα και σκέφτεσαι να ανοίξεις ένα μπλογκ; Θες να κάνεις τον έξυπνο στους φίλους σου; Ονειρεύεσαι να γίνεις φίρμα στα σόσιαλ μύδια; Ή μήπως η φαντασία σου η πλανεύτρα πετάει τόσο ψηλά που σκέφτεσαι να γίνεις συγγραφέας να σε χαρεί κι η φουκαριάρα η μάνα σου;

Μαζί σου και μπράβο μικρέ μου καλλιτέχνη. Πρέπει όμως να στα πω, μην πεις πως δεν σε προειδοποιήσαμε. Που πας έτσι ξεβράκωτος στα αγκάθια καημενούλη μου; Είναι σκληρός  ο ανταγωνισμός. Σύντομα θα καταντήσεις σαν μαραμένο ροζ κυκλάμινο στο στόμα ξανθιάς  αιγυπτιακής ακρίδας . Χρειάζεσαι επειγόντως μερικά μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Τώρα που είπα ακρίδες, θυμήθηκα. Μισό να σου πω τα σοβαρά και θα σου πω και για τα αρπακτικά στη συνέχεια. Στο διαδίκτυο θα βρεις απεριόριστη πληθώρα μαθημάτων δημιουργικής γραφής . Τα περισσότερα από αυτά τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν αν κατέχεις λίγο τα αγγλικά και σταματήσεις να κάνεις λάικ δώθε-κείθε στο facebook σα βλαμμένο κι  ασχοληθείς επιτέλους να ψάξεις και τίποτα στα σοβαρά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το writingcommons.org, εκεί θα βρεις τα πάντα για τη γραφή. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πανεπιστήμια του κόσμου οργανώνουν-μεταξύ άλλων- και δωρεάν μαθήματα γραφής μέσω του coursera ή άλλων πλατφορμών του είδους, όπως το edx, το canvas κλπ

Εκτός από τα δωρεάν, υπάρχουν και τα επί χρήμασι. Εδώ καιροφυλακτούν οι ακρίδες που σου έλεγα. Το νου σου που θα δώσεις λεφτά, ειδικά στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα φτύσε τον κόρφο σου και στη συνέχεια μην στείλεις ούτε ευρώ σε άνθρωπο που σου ζητάει λεφτά στο inbox, στο email και δεν έχει γράψει ούτε ένα βιβλίο, έστω μαγειρικής, μια ποιητική συλλογή βρε αδερφέ, δημοσιευμένη κατά προτίμηση , όσο καλά στάτους κι αν κάνει στο facebook, όσο τσιτάτα κείμενα κι αν δημοσιεύει στο μπλογκ του. Όχι μόνο θα κλαίς τα λεφτουδάκια σου, δεν θα σου κόψουν κι απόδειξη,  θα αργήσει να φτάσει η ανάπτυξη, προκοπή δεν θα βρούμε στη χώρα ποτέ, ούτε ένα μπούσουλα δεν θα αποκτήσεις, ούτε βάθος  ούτε ύψος  στη γραφή και θα γλεντάνε επιπλέον με τα λεφτάκια σου ενώ θα πίνουν στην υγειά του κορόιδου. Τι εννοείς ποιος είναι το κορόιδο; Εσύ. Σώσε τα ευρά σου ή τουλάχιστον δώστα κάπου που θα πιάσουν τόπο.

Υπάρχουν πολλοί ‘Ελληνες καταξιωμένοι συγγραφείς που παραδίδουν τέτοιου είδους μαθήματα και θα σου δώσουν και απόδειξη. Και όχι μόνο αυτό, επιπλέον θα σου μιλήσουν για τη γραφή και τα τερτίπια της ως επαγγελματίες και όχι ως τσαρλατάνοι. Σήμερα στη χώρα μαθήματα δημιουργικής γραφής παραδίδει και ο μπακάλης της γειτονιάς σου. Μην τσιμπάς, απευθύνσου σε ανθρώπους σοβαρούς, τουλάχιστον πιστοποιημένους συγγραφείς, υπάρχουν αρκετοί και φτάνουν για όλους.

Μερικοί φορείς  που μου έρχονται πρόχειρα και διοργανώνουν μαθήματα δημιουργικής γραφής είναι ο Ιανός , το Μουσείο Ηρακλειδών , το Κολλέγιο Αθηνών. Παλιότερα τέτοια μαθήματα γίνονταν και στο ΕΚΕΒΙ αλλά αυτό πάει μας τελείωσε, οπότε τη λογοτεχνική καλλιέργεια -εκτός φυσικά των πανεπιστημίων που φυσάνε ούτως ή άλλως, αλλά αυτόν τον καιρό απεργούν-, έχουν αναλάβει αυτή τη στιγμή ιδιωτικοί φορείς  κάτω από την ομπρέλα των οποίων γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, νόμιμα, έρχονται σε επαφή με ανθρώπους σαν εσένα, που αγαπούν τη γραφή και θέλουν να μάθουν και κάτι παραπάνω για το αντικείμενο κοντά στους αγαπημένους τους συγγραφείς ή ποιητές.

Το νου σου λοιπόν γλυκιά μου καλλιτεχνική ύπαρξη στις ακρίδες του διαδικτύου που θα σου ζητήσουν λεφτά απλώς για να διαβάσουν ένα κειμενάκι σου. Καλλίτερα να το δώσεις σε ένα φίλο. Αν καίγεσαι κάποιος να σε διαβάσει και οι φίλοι σου όλοι είναι άτεχνοι- το χω πάθει- στείλ`το σε μένα. Θα το διαβάσω  με φροντίδα και προδέρμ κι άμα είναι αρκετά καλό, surprise που σου κρατούσα για το τέλος, θα δημοσιευθεί στο kissmygrass, τζάμπα και θα σου πούμε και ευχαριστώ!

Εμπρός λοιπόν μικρέ μου καλλιτέχνη! Καλές εμπνεύσεις. Στείλε email στο [email protected] κι εγώ μαζί με τη συντακτική μας ομάδα θα βρισκόμαστε εδώ για να ακούσουμε τι έχεις να δηλώσεις. Και μπορεί να το σώσεις.

Comments

comments

About Δήμητρα Μπαρώτα

"Έκανα ντεπούτο στη σκηνή του κόσμου, τη δεκαετία του 70. Πολύ γρήγορα πρόσεξα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Πολύ ντεκαντάν ρε παιδιά. Στράφηκα στη φιλοσοφία να σωθώ κι έπεσα πάνω στο Νίτσε. Καλά που δεν με ξέκανε ο τύπος. Στην αρχή, γιατί μετά τον ερωτεύτηκα. Είναι που έχω και πολύ Τοξότη στο ωροσκόπιο, καταλαβαίνεις. Και είμαι και Σκορπιός, πιστεύεις στα ζώδια;Στους εξωγήινους;Τι λέγαμε; Κάποια στιγμή κατάλαβα πως είχα κι εγώ δικαίωμα να πηδήξω πιο πάνω από τις νερουλές εφηβικές λογοδιάρροιες που κατακλύζουν τον τύπο και να που έπιασα τα πλήκτρα, να εξωτερικευτώ γιατί ένοιωθα θα σκάσω. Έχεις δει ποιοι γράφουν στις εφημερίδες; Φοβάμαι τους πολύ ηθικούς, τους ιδανικούς και τον οίκτο. Επίσης οι βλάκες δεν είναι ακίνδυνοι. Επιπλέον θα ήθελα να δηλώσω ότι αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Ηρακλής Πουαρώ." Αν θέλεις και εσύ να μας πεις για τους αγαπημένους σου ήρωες ή να διαβάσουμε τη δική σου ιστορία, στείλε μήνυμα στο [email protected] Αν είναι αρκετά καλό, μπορεί να το δεις δημοσιευμένο.