Home / LIFE / Usain Bolt & Εθνική 2004: Η ντόπα, της ντόπας, ω ντόπα – Αλέξης Χαλκίδης

Usain Bolt & Εθνική 2004: Η ντόπα, της ντόπας, ω ντόπα – Αλέξης Χαλκίδης

fd72683616f809f72bd1042a4476a5bcΜαζί με την ομολογία άλλου Τζαμαϊκανού σπρίντερ μαθαίνουμε ότι από την μικρή αυτή χώρα δεν περνάνε πολύ συχνά έλεγχοι. Αν θα πιαστεί ή όχι ο Μπολτ είναι προσωπική του απόφαση. Τώρα που τον παρακολουθούν ίσως ξαφνικά δούμε να πέφτουν οι χρόνοι του, να αλλάξει άθλημα ή να αποσυρθεί ξαφνικά… Σχεδόν ποτέ δεν γίνονται χωρίς προγραμματισμό έλεγχοι στην Τζαμάϊκα λέει. Όπως στην Ελλάδα έχουμε το… “Πατουλίδειο” προπονητικό κέντρο ανάμεσα στην μικρή και την μεγάλη Πρέσπα να κάθεται άδειο γιατί ήταν απλά άλλοθι. Τηλεφωνάνε από την WADA για έλεγχο στον κάθε Κεντέρη μας και λέμε εμείς “ναι, βεβαίως, ότι θέλετε αλλά προπονείται κάπου που χρειάζεται να αλλάξετε δυο αεροπλάνα και μετά 3 ώρες με το αμάξι να φτάσετε.”

Στον στίβο πια το δεχόμαστε. Όταν πιέζω φίλους και γνωστούς με γεγονότα και στοιχεία στο τέλος το γυρνάνε: “ε, εντάξει, αλλά αφού όλοι παίρνουν ουσίες στον αθλητισμό, δεν πειράζει που έπαιρναν και οι δικοί μας”. Τα ίδια λένε – πλέον – και για την ποδηλασία. Ακόμα και όσοι με κορόϊδευαν όταν τα έλεγα για τον Lance Armstrong.   Πάλι καλά που το διαδίκτυο έχει μνήμη και ημερομηνίες δίπλα στα άρθρα.

Ας το πάω λοιπόν σε άθλημα που δεν το συζητάμε καθημερινά. Το ποδόσφαιρο.

To πρώτο καμπανάκι για οποιονδήποτε νομίζει ότι είναι άνθρωπος, θα έπρεπε να είναι οι θάνατοι. Νέα παιδιά πεθαίνουν από ανακοπή καρδιάς. Όχι, δεν είναι φυσιολογικό. Θα έπρεπε να ανησυχούμε ότι ξαφνικά από 5 χιλιόμετρα περίπου που κάλυπτε ένας παίκτης στην διάρκεια του αγώνα, τώρα κάνει 12. Αντίστοιχα αντέχουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο Zinedine Zidane παραδέχτηκε ότι πήγαινε ταξιδάκι στην Ελβετία δυο φορές τον χρόνο για να “φορτώνει με οξυγόνο” το αίμα του το 2003 ύστερα από αποκάλυψη του Johnny Hallyday. Γιατί βέβαια όταν μας αποχαιρέτισε όλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο άνθρωπος στα πρώτα ματς ήταν μετριότατος σε αντοχή και σπριντ. Και ξαφνικά στον ημιτελικό έγινε έφηβος! Αλλά ό,τι αρχεία από την γνωστή για τα ντοπαρίσματα παλιά του ομάδα στο Τορίνο, ό,τι σκάνδαλα και να βγαίνουν για τον Eufemiano Fuentes, τον “Doping Doctor”, οι ποδοσφαιρόφιλοι τίποτα. Είμαι κυνικός λέει.

25f3288e3245c87112ed6e70d51fdf36Ούτε οι δικαστικές αποφάσεις μετράνε. Η Γιουβέντους καταδικάστηκε για “ντοπάρισμα σε εγκληματικό επίπεδο”. Μετρήθηκαν παίχτες με αιματοκρίτη 51% αυξημένο την μια χρονιά από την άλλη. Στην Γαλλία επίσης χαμός. Ο Arsene Wenger της Άρσεναλ έφτασε να δηλώσει ότι μάλλον ντοπάρουν τους παίχτες (πχ της Marseilles) χωρίς καν να το γνωρίζουν, τόσο πολύ γίνεται.

Στην Μπάγιερν ο Erich Spannbauer ήταν γιατρός της ομάδας και τότε πρωτοκατηγορήθηκε δημοσίως ο Τόνι Σουμάχερ ότι έδινε ορμόνες στην ομάδα. Ο Sepp Maier δήλωσε ότι ο Dettmar Cramer έδινε “κάτι άσπρα χαπάκια” στους παίχτες την δεκαετία του ’70. Ο μάνατζερ Felix Magath πρότεινε με πάθος την χρήση αναβολικών κατά την φάση της αποκατάστασης. Ο συνάδελφός του Ότο Ρεχάγκελ κατηγορήθηκε για διάφορα παρεμφερή όταν ήταν προπονητής στην Bielefeld. Και όταν ξαφνικά οι παίχτες της  Εθνικής Ελλάδας έτρεχαν σαν γαζέλες στην παράταση του αγώνα με την Τσεχία, δεν ήμουν ο μόνος που το παρατήρησε. Αλλά είναι τόσα τα λεφτά στην υπόθεση που ακόμα και όταν βγήκε ο Φραντζ Μπέκενπάουερ να κάνει ντόρο για το θέμα του ντοπαρίσματος (το ’97 για το σχετικά ανώδυνο ντοπάρισμα με πρόσθετο αίμα) τον κουκούλωσαν επικοινωνιακά.

H ίδια Εθνική Ελλάδας που πριν λίγο καιρό δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια της μετά το 65′ σε κανένα ματς. Η ομάδα που ούτε πριν ούτε μετά κατάφερε το παραμικρό. Όχι δεν είναι “μπάλα και γυρίζει”. Το ποδόσφαιρο είναι μαθηματική εξίσωση. Χωρίς τσικό, χωρίς πρωτάθλημα, χωρίς καμία διάκριση στην Ευρώπη ποτέ πριν ή μετά δεν γίνονται αυτά τα “θαύματα”. Συγκρίνετε αν θέλετε το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ. Όπου φτάσαμε πολύ σταδιακά στον θρίαμβο του ’87. Οι ομάδες παίδων και εφήβων είχαν φτάσει στην κορυφή πιο πριν. Δεν ήταν καν έκπληξη. Όλες οι ομάδες μας στο μπάσκετ συνεχίζουν να διαπρέπουν έκτοτε σε όλα τα επίπεδα διεθνώς. Αλλά θέλετε να πιστεύετε ότι “έσπασε ο διάολος το ποδάρι του” εκείνο το καλοκαίρι. Όλως τυχαίως λίγο πριν τους Ολυμπιακούς μας και ενώ ήταν απούλητα τα περισσότερα εισιτήρια. “Σαν την Δανία” λέει ο άλλος νομίζοντας ότι απέδειξε κάτι. “Σαν τον Μπεν Τζόνσον” αντιλέγω εγώ.

2172f481a449dbb518a4aa669dd3d271Αφού οι ίδιοι οι αθλητικοί οργανισμοί όπως η FIFA επιμένουν να κάνουν τα στραβά μάτια και η δικαιοσύνη εξαιρετικά σπάνια ασχολείται επί της ουσίας, μόνη μας ελπίδα είναι η τεχνολογία. Αυτά τα προγράμματα που μετράνε την ταχύτητα των παιχτών θα αποκαλύπτουν (αν θέλουμε) περιπτώσεις παιχτών που πάνε ασυνήθιστα αργά (λόγω δωροδοκίας) σε κρίσιμες φάσεις του αγώνα ή ασυνήθιστα γρήγορα (λόγω ντόπας). Ειδικά στο ποδόσφαιρο η διαφορά είναι σημαντική γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Αν ένας παίχτης “δεν τραβάει” δημιουργεί κενά στην ομάδα του και επηρεάζει σημαντικά τον αγώνα. Είναι σαν να παίζουν με 10 παίχτες. Αντίθετα, αν ξαφνικά μπορεί να ξεφύγει μισό μέτρο από τον αμυντικό θα πάρει την πάσα που αλλιώς θα έχανε.

Μελέτες δείχνουν ότι ενώ παλιότερα οι παίχτες έτρεχαν φουλάρα το 7% του ενενηντάλεπτου τώρα έφτασαν στο 15%. Οι αγώνες αυξάνονται, ο χρόνος αποκατάστασης μειώνεται, οι υποχρεώσεις τους μέσα και έξω από το γήπεδο για προωθητικές ενέργειες πολύ περισσότερες. Τι ζητάμε πια από αυτά τα παιδιά; Οι ζαβολιές σε κάθε παιχνίδι είναι αναπόφευκτες. Από την Αρχαία Ελλάδα και τους πρώτους Ολυμπιακούς είναι καλά καταγεγραμμένες. Αλλά αλλαγή θα έρθει μόνο αν τα ζώα, οι τυφλωμένοι οπαδοί που στηρίζουν το ποδόσφαιρο πάραυτα, αποφασίσουν να μην εθελοτυφλούν τόσο πολύ.

Είστε έτοιμοι ακόμα ζώα;

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog