Home / LIFE / Τα επτά στάδια εκδήλωσης της ασθένειας – Μαριάννα Χρυσικάκου

Τα επτά στάδια εκδήλωσης της ασθένειας – Μαριάννα Χρυσικάκου


Σύμφωνα με τη Μακροβιοτική φιλοσοφία, η ασθένεια δεν είναι παρά το εκδηλωμένο αποτέλεσμα της ανισορροπίας μας, σε σχέση με τη φύση και το σύμπαν. Ειδικά στη σύγχρονη εποχή, η ασθένεια εκδηλώνεται στο φυσικό επίπεδο μέσα από επτά διαδοχικά στάδια:

1.       Κόπωση.

Συμπεριλαμβάνει τόσο τη φυσική, όσο και τη νοητική κόπωση και εκδηλώνεται όταν το άτομο εξαντλεί σε καθημερινή βάση τα φυσικά αποθέματα ενέργειας που διαθέτει, μέσα από συνεχή, αδιάκοπη δραστηριότητα κάθε είδους. Η έλλειψη άσκησης, η πολυφαγία, η ακατάλληλη διατροφή αλλά και η ασταθής διαπροσωπική και οικογενειακή ζωή και οι συναισθηματικές εντάσεις, συμβάλλουν στη γενίκευση της κόπωσης που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις χρόνιο σύνδρομο.

2.       Ενοχλήσεις και πόνοι.

Μυϊκοί πόνοι, περιστασιακοί πονοκέφαλοι, πόνοι περιόδου αποτελούν βάσιμες ενδείξεις ενός νευρικού συστήματος που σταδιακά αποδυναμώνεται.

3.       Ασθένειες του αίματος.

Ανισορροπίες που εκδηλώνονται στην ποιότητα του αίματος, υποδηλώνουν ένα χρόνιο όξινο περιβάλλον και εκδηλώνονται ως αναιμία, άσθμα, λευχαιμία, δερματικές παθήσεις, κιρσοί ανάλογα με τις συνθήκες ζωής του κάθε ατόμου.

4. Συναισθηματικές διαταραχές.

Συναισθήματα όπως ο θυμός, η ανυπομονησία, η αναστάτωση, η ανησυχία, ο φόβος και η επιθετικότητα όταν εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση, υποδηλώνουν μια ήδη υπάρχουσα διαταραχή στη ροή της ενέργειας και τη δυνατότητα του ατόμου να διαχειρίζεται τις προκλήσεις της ζωής θετικά και αποτελεσματικά.

5.       Ασθένειες/ διαταραχές οργάνων.

Φυματίωση, καρδιοπάθειες, διαβήτης, έλκος στομάχου, πεπτικές διαταραχές αποτελούν ενδείξεις σταδιακού εκφυλισμού των εσωτερικών οργάνων.

6.       Ασθένειες του Νευρικού Συστήματος.

Ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκισον ή τα γενικευμένα συμπτώματα απώλειας μνήμης/ παράλυσης, καθώς και η κοινωνική παραβατική συμπεριφορά.

7.       Υπεροψία.

Ο εκδηλούμενος εγωισμός και η υπεροψία αποτελούν  την αιτία κάθε ασθένειας αλλά ταυτόχρονα και το σημείο αποκορύφωσης της ανθρώπινης ασθένειας, καθώς το άτομο νιώθει πλήρως διαχωρισμένο από το Σύμπαν, τη φύση, τους συνανθρώπους του. Κάθε του προσπάθεια στρέφεται αποκλειστικά στην προσωπική του ικανοποίηση ή την ικανοποίηση των στόχων και των φιλοδοξιών του από τη ζωή, χωρίς μέσα από τη δραστηριότητα του να διανοείται να συμβάλλει  στο γενικό καλό.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εκδήλωσης της υπεροψίας:

1) yang μέσα από μια έντονα καταπιεστική συμπεριφορά ως προς τους άλλους, όπου το άτομο προσπαθεί να ελέγξει κάθε κατάσταση με τρόπο που θεωρεί ωφέλιμο για το ίδιο.

2) yin μέσω της απόσυρσης, της θυματοποίησης του εαυτού προκειμένου μέσω της υποδηλούμενης αδυναμίας του άτομο να δημιουργεί ενοχικά συναισθήματα στους άλλους γύρω του, προσελκύοντας μόνιμη προσοχή.

 

Ο βασικός σκοπός της Μακροβιοτικής φιλοσοφίας είναι να καθοδηγήσει το άτομο στη δυναμική επίτευξη της υγείας σε όλα τα επίπεδα, φυσικό, νοητικό, συναισθηματικό, πνευματικό και όχι απλά την απουσία εκδηλούμενης ασθένειας, όπως δυστυχώς αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος πολιτισμός την έννοια της υγείας. Μόνο μέσα από συνολικά ισορροπημένο μοντέλο ζωής που περιλαμβάνει τη  διατροφή, την άσκηση, το στοχασμό, την οικογενειακή γαλήνη, την προσφορά υπηρεσίας προς τη Φύση και ολόκληρη την ανθρωπότητα, μπορεί ένας άνθρωπος να είναι και να αισθάνεται πραγματικά υγιής.

 

Μαριάννα Χρυσικάκου

733854_10201539379619677_751387223_n

www.macrobioticliving.gr

Comments

comments

About ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 είναι μητέρα ενός κοριτσιού τεσσάρων ετών. Είναι μεταπτυχιούχος απόφοιτη των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Αθηνών και Claude Bernard Université de Lyon Ι, με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στην Επικοινωνία, το Αθλητικό & Ολυμπιακό Μάρκετινγκ. Το 2009, παράλληλα με την επαγγελματική της πορεία ταξίδεψε στο Vrindavan της Ινδίας και φοίτησε στην Ακαδημία Sivananda Yoga Vedanta, με αντικείμενο την κλασσική Hatha Yoga και το σύστημα Sivananda, αποφοιτώντας με τον τίτλο Siromani of Yoga. Παράλληλα, ξεκίνησε τη σπουδή της στη Μακροβιοτική παρακολουθώντας τον βασικό κύκλο σπουδών του Kushi Institute of Europe στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας και αργότερα μαζί με τον σύζυγο της Αλέξανδρο, ίδρυσαν τον πρώτο, επίσημο φορέα για τη διάδοση της Μακροβιοτικής στην Ελλάδα. Πιστοποιημένη στη Μακροβιοτική από τη διεθνούς φήμης θεραπεύτρια Jeanne Van de Heuvel, συντονισε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρώτο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Πιστοποίησης στη Μακροβιοτική, σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης εισηγητή και συγγραφέα Simon G. Brown. Εξειδικεύεται στη Μακροβιοτική Διατροφή, τις θεραπευτικές εφαρμογές της καθώς και τη Μακροβιοτική για βρέφη και παιδιά. Το ενεργό της ενδιαφέρον για την ευζωία, τις φυσικές μεθόδους καλλιέργειας και την προστασία των ενδημικών ελληνικών σπόρων και τροφών, αποτελεί προσωπικό όραμα και στόχο της εθελοντικής της οργάνωσης. Αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με την ευζωία, τη διατροφή και την άσκηση στο διαδίκτυο αλλά και στα εναλλακτικά portals Δροσοσταλίδα και Kiss My Grass.

%d bloggers like this: