Home / ASTROLOGY / Τρίτη ηλικία: η εποχή της δύσης; – Λίλιαν Σίμου

Τρίτη ηλικία: η εποχή της δύσης; – Λίλιαν Σίμου

Η 1η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία. Σε όσους είναι νέοι η ηλικία αυτή φαντάζει πολύ μακρινή, σχεδόν άπιαστη. Σε όσους είναι ώριμοι, η ηλικία φαντάζει σαν απειλή. Πρέπει όμως να είναι έτσι;

Διάβασα κάπου πως τα γηρατειά είναι «η υποδούλωση μιας ψυχής που θέλει να ζήσει, να ονειρευτεί, να εκφραστεί και που εμποδίζεται από το κουρασμένο και γερασμένο σώμα». Πρέπει να μας τρομάζει η εποχή αυτή; Να μας ανησυχεί;

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, δηλαδή, πάνω από 65 χρόνων, αποτελούν το 18% του πληθυσμού της χώρας μας, με προοπτική το 2030 να αυξηθεί κατά 10%.

Ας δούμε τι συμβαίνει με την περίοδο αυτή, θα εξηγήσουμε αστρολογικά και θα προσπαθήσουμε να εκμαιεύσουμε τα θετικά της. Τα χρόνια που θα έρθουν, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σωστά και να έχουμε την δύναμη να τα ζήσουμε με τον πιο θετικό τρόπο!

Αστρολογικά η Τρίτη Ηλικία θα λέγαμε πως ξεκινά περίπου μετά την δεύτερη επιστροφή του Κρόνου, μία σημαντική φάση-σταθμό στην εξέλιξή μας. Είναι μία σαφώς Κρόνια περίοδος, διαφορετική από εκείνη των 30 ετών.

Τα θέματα που συνοδεύουν αυτή την επιστροφή είναι: συνταξιοδότηση,  μελαγχολία, ρυτίδες, μοναχικότητα, προβλήματα στα οστά, μείωση της σωματικής δραστηριότητας, αλλά και ωριμότητα, εμπειρία, σοφία.

old1

Συχνά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι μελαγχολικοί γιατί το σώμα δεν υπακούει πλέον στην δράση,  όπως στο παρελθόν. Η μελαγχολία είναι χαρακτηριστικό του Κρόνου, οδηγεί δε στην μοναχικότητα. Αισθάνονται συχνά απομονωμένοι, τα παιδιά τους είναι ενήλικα εδώ και καιρό, έχουν τις υποχρεώσεις τους και ενδεχομένως έχουν απομακρυνθεί λόγω των δεσμεύσεών τους. Η οστεοπόρωση (για τις γυναίκες ειδικά) είναι προ των πυλών ή έχει ήδη αρχίσει. Τα οστά είναι κι αυτά στοιχεία του Κρόνου. Ο σκελετός αδυνατίζει, αλλά πρέπει να κατανοηθεί πως δε μας χρειάζεται όπως παλιά. Την περίοδο αυτή έχουμε πλέον δώσει ό,τι ήταν να δοθεί από το φυσικό δυναμικό μας. Έχουμε προσφέρει τα μέγιστα στο περιβάλλον, η σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη πια. Ακόμη και το σώμα αλλάζει.

Ο Κρόνος όμως δεν είναι ένας πλανήτης της νεότητας. Επομένως είναι εξαιρετικά χρήσιμος στους ώριμους ανθρώπους. Ας τον εξετάσουμε παίζοντας λίγο με τις λέξεις που τον αντιπροσωπεύουν (οι λέξεις αυτές είναι σε ιταλική/πλάγια γραφή και μπλε χρώμα)…

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι κατά την περίοδο της Τρίτης Ηλικίας;

Η μοναξιά, η απογοήτευση επειδή βλέπουμε τις ρυτίδες στο δέρμα, η αποθάρρυνση επειδή μειώνεται η φυσική μας αντοχή, η σκληρότητα στο σώμα που μπορεί να επιφέρει σκληρότητα στην ψυχή, με αποτέλεμα να είμαστε σφικτοί (τσιγκούνηδες) συναισθηματικά και υλικά, θεωρώντας πως χάνουμε, άρα πρέπει να μην δίνουμε. Οι φοβίες εντείνονται, κυρίως όταν αφορούν τον θάνατο .

Με την δεύτερη επιστροφή του Κρόνου, ερχόμαστε στην περίοδο παύσης της εργασίας (τουλάχιστον αυτό θα ήταν το θεμιτό, άσχετα αν προσπαθούν να μας ωθήσουν να εργαζόμαστε ως τα 70 μας!). Στην ουσία μετά τα 58 με 60, ο άνθρωπος θα έπρεπε να πάψει να εργάζεται με την έννοια του όρου ως δραστήριο μέλος της κοινωνίας, να συνταξιοδοτηθεί. Αλλά όχι να παροπλιστεί.

Ο Κρόνος, γεμάτος από τη σοφία του χρόνου, θα είναι χρήσιμος. Πού θα είναι χρήσιμος; Στους νεώτερους και στην κοινωνία ευρύτερα. Θα μπορεί να διδάξει λόγω εμπειρίας, να προσφέρει σε γνώση και να δώσει συμβουλές. Να κρίνει πιο αντικειμενικά, ίσως λιγότερο συναισθηματικά, ή με λιγότερο ενθουσιασμό. Να βλέπει αποστασιοποιημένα τη ζωή και να μπορεί να προστατεύσει με τη γνώση του και το κριτικό του πνεύμα τους άλλους.

Στις περισσότερες οικογένειες, πόσο ευχάριστη είναι η παρουσία του παππού ή της γιαγιάς; Το διδακτικό παραδοσιακό παραμύθι τους μας συντρόφευσε και μας έκανε να νοιώθουμε ασφαλείς.

Οι δύο εξαιρετικές γιαγιάδες στην σειρά του Γ. Καπουντζίδη «Παρά πέντε», ήταν ένα όμορφο παράδειγμα ζωντάνιας και τρυφερής παρουσίας στη ζωή των νεώτερων. Εξετάζοντας τον Κρόνο μας, ας σκεφθούμε πόσα δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε και μπορούμε να τα κερδίσουμε την περίοδο της Τρίτης Ηλικίας, όταν θα έχουμε χρόνο! Επιτέλους, υπάρχει χρόνος, υπάρχει ωριμότητα, για να αποφασίσουμε τι μας ευχαριστεί κι όχι αυτό που ως τότε ήταν καθήκον. Η μελαγχολία και η αδράνεια φεύγουν μακριά.

Είναι η εποχή κατά την οποία, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορούμε να δώσουμε σημασία σε απλά και λιτά πράγματα που οι νέοι παραβλέπουν και που δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη ωριμότητα για να τα εκτιμήσουν.

Όσοι αισθανθούμε ότι τα χρόνια που πέρασαν άξιζαν και πως δεν σπαταλήθηκαν, θα νοιώσουμε γαλήνη και  εσωτερική πληρότητα στην δεύτερη επιστροφή του Κρόνου. Η Τρίτη Ηλικία θα φέρει τις δικές της χαρές και απολαύσεις, κυρίως εκείνη του χρόνου που μας έλειψε την περίοδο των πολλαπλών δραστηριοτήτων μας. Ας αντιληφθούμε όλες αυτές τις δυνατότητες και ας αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματά που έχει να μας προσφέρει αυτό το στάδιο της ζωής. Μπορούμε να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε και να είμαστε χρήσιμοι, σημαντικοί, ουσιαστικοί στη ζωή των νεώτερων.

Η δεύτερη επιστροφή του Κρόνου είναι ένα αξιόλογο και αξιόπιστο ωροσκόπιο το οποίο θα ήταν καλό να ερευνηθεί όταν πλησιάζουμε στην εποχή του.

Αλλά και νωρίτερα, η κατανόηση του γενέθλιου Κρόνου και των στοιχείων του, θα βοηθήσει να δούμε τι πρέπει να γίνει και τι προβλήματα πρέπει να επεξεργαστούμε για να είμαστε έτοιμοι στην Τρίτη Ηλικία.

Η θέση του Κρόνου ανάλογα με τον οίκο που βρίσκεται στον καθένα μας, μπορεί να δηλώσει πως θα βιώσουμε την ώριμη αυτή φάση της ζωής…

Comments

comments

About Λίλιαν Σίμου

Αναζητώντας απαντήσεις για τις ανατροπές που μας αλλάζουν εσωτερικά και εξωτερικά, το μονοπάτι με οδήγησε και στην αστρολογία. Κάτω από τον έναστρο ουρανό, η σοφία χιλιάδων χρόνων, αποτυπώνει τα ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες... αλλά και προσφέρει κατευθύνσεις και λύσεις! Αρκεί να έχουμε στραμμένο το βλέμμα προς το μέλλον! Σύμβουλος αστρολογίας, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, με πολλά άρθρα, βιβλία και μελέτες στο ενεργητικό μου, εστιάζομαι περισσότερο στην ψυχαναλυτική και καρμική αστρολογία, όπως και στην αστρολογία των σχέσεων. Γιατί, γνωρίζω πως "ο σοφός κυβερνά τα άστρα, ενώ ο ανόητος υποκύπτει σ' αυτά"! Για προσωπικές πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου στο mail: liliansimou@gmail.com ή επισκεφθείτε την προσωπική μου ιστοσελίδα: www.astrolife.gr