Home / POINT OF U / Editors' view / Τα επτά θανάσιμα ατοπήματα του παθολογικού ψεύτη… μη φας έχουμε μουφόσουπα – Νατάσσα Μανίτσα

Τα επτά θανάσιμα ατοπήματα του παθολογικού ψεύτη… μη φας έχουμε μουφόσουπα – Νατάσσα Μανίτσα

from-horses-mouth-professional-liar-art-scamming.1280x600

Το έχεις ζήσει το παραμύθι και συνεχίζεις να το ζεις…

Το ποτίζεις, το ταΐζεις, το ευνοείς να ανθίσει γιατί ακόμα και μετά τις πολλές φορές που έχει φανεί φάουλ, εσύ συνεχίζεις να αναπτύσσεις δικαιολογίες μέσα σου για το φίλο/η, γκόμενο/α που νομίζει ότι έχει γεννηθεί για να σε μπουκώνει κουτόχορτο πρώτης τάξεως, κανονικά και με το νόμο.

Αυτή είναι η μια κατηγορία δεκτών της μούφας… οι εύκολοι, μα μερικώς υποψιασμένοι, που ενώ νιώθουν το φέικ πρόσες προκλητικά εθελοτυφλούν απέναντι στην αλήθεια που ίσως τους πονάει…

Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία δεκτών ψέματος… οι χομπίστες!

Που θα το φτάσει το παραμύθι; Σου έχει αναπτυχθεί μια περιέργεια σαν το θεατή της σαπουνόπερας που με αγωνία περιμένει το παρακάτω. Από χόμπι αναγνωρίζεις το fake μα το αφήνεις να αναπτυχθεί μέχρι την πλήρη απομυθοποίηση.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, τρέξε να σωθείς, ξύπνα, ξεκουνήσου. Έχεις σωτηρία!

Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, καλώς ήρθες στην παράνοιά μας… σε καταλαβαίνουμε. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τους ανθρώπους είναι να τους αφήσεις να εκτεθούν. Όταν δώσουν το ρεσιτάλ τους, γιατί αργά ή γρήγορα το δίνουν, τότε αποφασίζεις τη δική σου αντίδραση, που λογικά είναι χειροκρότημα και έξω από την πόρτα… για την ψυχική σου υγεία και με γνώμονα την ηρεμία σου πάντα, αγαπητέ χομπίστα.

Για την τρίτη και καταϊδρωμένη κατηγορία ανυποψίαστων δεκτών, που απλά αδυνατούν να καταλάβουν τον παθολογικό ψεύτη και υποφέρουν σιωπηλά, από δραματικά έως κινηματογραφικά, εδώ έχουμε επτά χαρακτηριστικά να τα βάλεις καλά στο μυαλό σου και να προσπαθήσεις να τα εφαρμόσεις την επόμενη φορά που το ένστικτό σου, σου λέει κάτι κουλά που δεν μπορείς να μεταφράσεις.

Γιατί το ένστικτο μιλάει και κυρίως εντοπίζει… μπορεί να αργεί να ξυπνήσει ανάλογα με το πόσο εκπαιδευμένο είναι, αλλά πάντα είναι παρόν να σου πει όλα όσα δε γουστάρεις να ακούσεις!

Πάμε Ντόλυ λοιπόν... 7 χαρακτηριστικά να ξεχωρίσεις τον παθολογικό ψεύτη στη ζωή σου. Ούτε ένα, ούτε δύο, επτά όπως όλα τα μεταφυσικά που αδυνατούμε να εξηγήσουμε μα τα τρώμε στη μάπα αδιαμαρτύρητα!

1) Εντόπισέ τον/την – κατάλαβέ τον/την: Ο παθολογικός ψεύτης λέει ψέματα από συνήθεια, για πολύ καιρό και εντελώς αυθόρμητα ακόμα και για τα μικρά και ανούσια πράγματα, που είναι  εύκολα να εντοπίσεις, όπως πχ τι χρώμα έχουν τα πλακάκια της κουζίνας του.

Αν ανακαλύψεις άλλες αποχρώσεις ή και καθόλου πλακάκια, άρχισε από αυτές τις μικρές και αναίμακτες λεπτομέρειες να υποψιάζεσαι, ότι θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα και πιο μεγάλα λάθη και πάθη.

Η τάση αυτή αναπτύσσεται συνήθως σε μικρή ηλικία, όπου το παιδάκι γλίτωνε μπελάδες πιο εύκολα στο σπίτι και στο σχολείο με ολίγον παραμύθι, με ολίγον λευκό ψεματάκι, άρα ταμπουρώθηκε πίσω από αυτή την τακτική προκειμένου να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και με γιακάδες σηκωμένους. Αυτά βέβαια στις ελαφρές περιπτώσεις… γιατί υπάρχουν και οι χειριστικοί τύποι που χρησιμοποιούν το ψέμα προκειμένου να ελέγξουν καταστάσεις προς όφελός τους. Εκεί κίνδυνος – θάνατος… Στενή παρατήρηση και κάνε την με ελαφρά… Πλέον μιλάμε για συνήθεια που γίνεται μανία!

2) Σύγκρινε τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας που θα σου σερβίρει κάθε φορά. Δώσε σημασία σε μικρές λεπτομέρειες και επίσης κάνε συχνές ερωτήσεις χρησιμοποιώντας άλλα λόγια, αλλά ρωτώντας για το ίδιο θέμα κυρίως για μη σημαντικές στιγμές της ζωής του άλλου, με άνεση και χαλαρότητα, σα να βάφεις το νύχι σου ένα πράμα…

Συνήθως, στα μη σημαντικά θα υπάρχει ανακολουθία ή και μικρές παύσεις προκειμένου να σκεφθεί το παρακάτω ψέμα, να το επεξεργαστεί, να δώσει στον εαυτό του/της αέρα να αναπνεύσει, πριν πέσει στο τραπέζι ένα ακόμα όνειρο θερινής νυχτός τύπου «χάθηκα γιατί είχα τα νεύρα μου, το φεγγάρι ήταν χλωμό, ο ουρανός μουντός, τα ραδίκια ανάποδα» και λοιπά ρομαντικά στοιχεία της φύσης που μπορεί να ντύσουν άνετα ένα δράμα βουκολικού ανακόλουθου αχταρμά! Ντριιιιιν απομακρύνσου… ή συνέχισε να παρατηρείς δε σου φθάνει μάλλον για να πιστέψεις!

liar8

3) Σύγκρινε τις ιστορίες που έχεις χάψει εσύ με τις ανάλογες που έχαψαν κοινοί γνωστοί. Δε μπορεί… βάσει του ρητού αγαπάει ο θεός τον κλέφτη/ψεύτη, αγαπάει και το νοικοκύρη, το σύμπαν κάποια στιγμή θα σε φέρει σε επαφή με κοινούς γνωστούς, που προφανώς έχουν ακούσει τα φερι (όχι μπόοουτ) τέιλς του/της αγαπητού/ης μας ψευτρονίου.

Χωρίς να αποκαλύψεις τη δική σου εκδοχή στα πρώτα στάδια, άκου στωικά… οι ιστορίες που σερβίρονται συνήθως είναι ίδιες σε περιεχόμενο, αλλά προσαρμοσμένες στην εκάστοτε προσωπικότητα του αποδέκτη. Αν συναισθηματικά έχεις απεμπλακεί, πάρε και ποπ κορν, είναι διασκεδαστική η φαντασία του/της… απόλαυσέ την και μετά πέρνα στα χαστούκια ελευθέρως… ή μήπως όχι ακόμα; Δε σου φθάνουν οι ενδείξεις;

4) Πρόσεξε αν το άτομο που προφανώς σου λέει ιστορίες για αγρίους, το κάνει γιατί έχει συνεχή ανάγκη για επιβεβαίωση… να είναι στο κέντρο της προσοχής με όποιο τρόπο. Οι λόγοι που μπορεί να το κάνει; Να κερδίσει τη συμπάθεια όλων, να νιώσει σημαντικός/η, βαριέται και δεν έχει κάτι πιο εποικοδομητικό να κάνει και κυρίως αισθάνεται απίστευτα, αβάσταχτα ανασφαλής.

Αλλά ας μην ψάξουμε τους λόγους, γιατί ενδέχεται να λειτουργήσουν και ως δικαιολογίες για να συνεχίσεις να τον/την συγχωρείς. Όσοι αξίζουν να είναι στο επίκεντρο, το κάνουν συνήθως πολύ φυσικά, όσοι υπερπασχίζουν, μην πεις κουβέντα, κρατούν κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Πάρε μερέντα και απόφυγε τους πολύ αφύσικα loud τύπους. Αν ακόμα δεν το έχεις πάρει απόφαση ότι πρόκειται για παθολογικό ψεύτη, πάμε παρακάτω να σου δώσω κι άλλα στοιχεία… Τι να κάνω πια, όλα τα έχω κάνει, αγαπητέ αναγνώστη, για να σε εξυπηρετήσω ως ανταπόδοση στην φιλαναγνωσία σου!

liar-2011

5) Ψάξε να βρεις εμμονές που κρύβονται κάτω από την συνήθεια και την ανάγκη να λέει ψέμματα συνέχεια: αλκοολισμός, ναρκωτικά, εθισμός στο διαδίκτυο με αφύσικο τρόπο και σε ακόμα πιο σοβαρές περιπτώσεις ναρκισσισμός, διπολικές διαταραχές, ψυχώσεις. Νταξ τρόμαξες; Τρέμεις; Αυτά δεν τα αμφισβητούμε, γλυκιά μου πεταλούδα. Όταν τα βρούμε στο δρόμο μας, βουρ και αλλαγή πορείας. Ωστόσο, πολύ συχνά τόσο μπαμ ενδείξεις δε μας έρχονται με το πρώτο manual… τι τόσο εύκολη θα ήταν η ζωή μας; Πες μου που πουλάν τέτοιες ζωές να μου πάρω μια! Οπότε πάμε στα παρακάτω μπας και κάνουμε χωριό.

6) Λάβε υπόψη τις αντιδράσεις του / της όταν με αθώο ύφος ομολογήσεις ότι έμαθες έστω και μέρος της αλήθειας, που σου έχει κρύψει. Δεν έχει χειρότερο και δεν έχω καλύτερο (είπαμε είμαι χομπίστας, απολαμβάνω τις αντιδράσεις των ανθρώπων όσο τίποτα άλλο σε αυτή τη ζωή). Δε θα σε μπλέξω με εκφράσεις του προσώπου, που είναι μαθήματα για προχωρημένους. Θα σε συμβουλέψω να ανιχνεύσεις την υπερβολικά αμυντική στάση, την ευφράδεια λόγου που αγγίζει τα όρια της πολυλογίας, προκειμένου να αναπτυχθεί η σωστά διαλεγμένη δικαιολογία ή το επόμενο ψέμα που θα προσπαθήσει να σώσει την κατάσταση ή και ακόμα πιο extreme καταστάσεις που είναι η βίαιη αντίδραση όπου και εκεί σηκώνεσαι και φεύγεις γρήγορα, μην καταλήξετε εσύ στο χώμα και αυτός / ή στη φυλακή ή το ανάποδο.

7) Δε θα σε ζαλίσω άλλο φτάσαμε στο νούμερο 7 και αν έχουμε φθάσει μέχρι εδώ λογικά θα πρέπει να έχουμε καταλάβει με τι έχουμε να κάνουμε. Ωστόσο, θα σου δώσω λίγες ακόμα ενδείξεις που έχουν να κάνουν με το γεγονός, ότι ο παθολογικός ψεύτης δεν την παλεύει με την πραγματικότητά του.

Συνεπώς:

α) Ενδέχεται να έχει απομακρυνθεί ή να τσακώνεται συνεχώς με άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού του περιβάλλοντος, καθώς αυτοί που τον/την ζουν δεν αντέχουν άλλο τη μούφα που περιβάλλει τη ζωή του/της , οπότε την έκαναν…  (και στα δικά σου)

β) Περιφέρεται από δουλειά σε δουλειά ανεπιτυχώς καθώς προφανώς σε σκληρές συνθήκες βγάζουμε το πραγματικό μας προφίλ πιο γρήγορα, άρα ο ψεύτης σε εργασιακές συνθήκες, ούτε τον πρώτο χρόνο δεν έχει την πολυτέλεια να χαρεί. Φαίνεται το λουλούδι νωρίς και σε συνθήκες κρίσης οι σοβαρές επιχειρήσεις αυτά δεν τα σηκώνουν!

γ) Αδυνατεί να διατηρήσει μια συναισθηματικής φύσης σχέση για πολύ καιρό. Δε μιλάμε για περιπτώσεις επιλεκτικής μοναξιάς ή αποστασιοποίησης ή και περίοδο ασύστολης μαμακίας – όλοι το έχουμε ζήσει αυτό.

Μιλάμε για μακροχρόνιο lifestyle τύπου Δευτέρα ο Μάκης, Τρίτη ο Σάκης, Τετάρτη η Σούλα, Πέμπτη η Μπούλα… όχι δεν πρόκειται για το όγδοο θαύμα σεξουαλικής επανάστασης στον πλανήτη γη, όσο κι αν πασχίζει να το φωνάξει και να το προμοτάρει… μιλάμε για ένα ασταθές πλάσμα που οι σοβαροί/σοβαρές τον/την διώχνουν μόλις συγκεντρώσουν όλα τα ψέματα που επινοήθηκαν αποκλειστικά για την πάρτι τους και απλά ζητάει για λόγους επιβίωσης και εσωτερικής επιβεβαίωσης το επόμενο πλάσμα που θα καλύψει το κενό της Παρασκευής πχ. Τόσο απλά. Και τόσο σύνθετα μαζί.

Όταν λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη αυτά τα εντοπίσεις και τα εμπεδώσεις, η απόφαση είναι δική σου. Έχεις όρεξη να υιοθετήσεις και να βοηθήσεις από τα έντονα συναισθήματα αλτρουισμού ή ανθρωπισμού τον παθολογικό ψεύτη με σκοπό να τον/την αλλάξεις; Αν ναι, να σου πω ένα μεγάλο μπράβο και γράψε μου στο inbox τα στοιχεία σου, να σου στείλω τηλέφωνα και email ψυχιάτρων για τη στιγμή που δεν θα την παλέψεις άλλο.

Αν δεν είσαι χομπίστας ή και ειδικός με έμφυτη τάση την παρατήρηση των ανθρώπων, προκειμένου να μπορείς να γράφεις άρθρα αυτού του είδους για το κοινό καλό, άσε καλύτερα… Υπάρχουν όντως κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν σαγκουίνια, κόκκινα και ζουμερά. Βάλε στην άκρη τα ξινά ή στύψε τα τόσο όσο… όσο αντέχει το σύστημά σου, γιατί άλλωστε κανείς δε γεννιέται ειδικός, όλες οι εμπειρίες είναι μαθήματα. Απλά για το καλό σου ας μείνουν εκεί. Δεν υπάρχει λόγος τα πάντα να σου γίνονται παθήματα.

 Τα εξανθήματα μη γίνουνε πληγές, κακοφορμίζουν και κάποιες μένουν για πάντα ανοιχτές!

Τα σέβη μου!

Ν.

Comments

comments

About Νατάσσα Μανίτσα

Δηλώνω λάτρης του ραδιόφωνου, των σοσιαλ μίντια και γενικά ό,τι αποτελεί μορφή επικοινωνίας. Μετά τις σπουδές μου στην Φιλοσοφική με εξειδίκευση στην Ψυχολογία ακολούθησαν Μετάφραση και Βρετανικός Πολιτισμός, και τα πρόσφατα κομμάτια στη συλλογή μου είναι ένα Digital & Social Media Marketing Diploma αλλά και ένα Master στη Σχολική Ψυχολογία. Ασχολούμαι με παρουσιάσεις, σεμινάρια, εκδόσεις, αρθρογραφία, αρχισυνταξία, ραδιοφωνικές εκπομπές... και πάντα έρχομαι σε δύσκολη θέση να απαντήσω επακριβώς στην κλασική ερώτηση: "Με τι ασχολείσαι;" Μάλλον με τα πάντα, απ' όσο θυμάμαι...
x

Check Also

Η επίμονη κηπουρός – Νατάσσα Μανίτσα

“Τελικά, την έχεις κάνει κλώνο σου” μου είπε ο Αλέξανδρος, που κάνει ...

Το κόκκινο σημειωματάριο και κάτι σουρεάλ ιστορίες – Νατάσσα Μανίτσα

Ήταν από εκείνες τις φορές που ξυπνάς ανεξήγητα 3 και κάτι τα ...